Schwarzenberg: ČSSD kapituluje před prezidentem, jen nechce před volbami

Schwarzenberg: Není pochyb, že ČSSD po volbách kapituluje před prezidentem (zdroj: ČT24)

Místopředseda zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Karel Schwarzenberg (TOP 09) chápe odklad řešení sporu o Miroslava Pocheho na dobu po komunálních volbách jako kapitulaci sociálních demokratů před prezidentem Milošem Zemanem. Jen to nechtějí udělat před volbami, řekl v Událostech, komentářích.

Karel Schwarzenberg v pořadu České televize reagoval na slova místopředsedy ČSSD Jaroslava Foldyny. Ten v Událostech, komentářích řekl, že sociální demokraté chtějí před říjnovými volbami akcentovat komunální témata pražské politiky, aby se veřejnost nezaměřovala na to, jak bude ČSSD vyjednávat s prezidentem Zemanem nebo premiérem Andrejem Babišem (ANO) o tom, kdo bude ministrem zahraničí.

„Pokud jsem kolegu Foldynu pochopil, jsou odhodláni kapitulovat před prezidentem a nechtějí, aby to bylo zjevné před volbami. Když o tom člověk trošičku přemýšlí, nemůže o tom být pochyby,“ prohlásil bývalý ministr zahraničí a čestný předseda TOP 09.

Obava ze střetu s prezidentem

Sám Foldyna znovu připomněl svůj postoj, podle kterého by se ČSSD neměla pouštět do případného sporu s Milošem Zemanem. Také místopředseda strany Jiří Zimola se nechal slyšet, že sociální demokracie by měla Hradu navrhnout jiného kandidáta, než je Miroslav Poche.

Vlivného představitele pražské ČSSD Pocheho Zeman koncem června nejmenoval ministrem, i když mu ho premiér Andrej Babiš (ANO) v souladu s koaliční dohodou s ČSSD navrhl. Po několika dnech dohadů o ústavnosti počínání prezidenta Hrad a Úřad vlády vysvětlily, že Babiš doručil Zemanovi ještě alternativní návrh, kde pro případ odmítnutí Pocheho žádal, aby byl řízením české diplomacie pověřen Hamáček, který je zároveň ministrem vnitra.

O jiném kandidátovi se nejedná. V této chvíli

Poche sám po jednání pátečního předsednictva strany předpokládá, že se v budoucnu ministrem zahraničí stane. „Jinak bych v té práci nepokračoval,“ řekl České televizi s poukazem na své působení na ministerstvu, kde je nyní politickým tajemníkem.

Foldyna také zdůraznil, že jiná jména v tuto chvíli nejsou ve hře. Nevyloučil však, že po volbách nepřijde na řadu zvažování jiných adeptů na ministerstvo zahraničí.

„V této chvíli to není o jiných jménech, protože to by muselo předsednictvo k tomu zaujmout v diskusi alespoň nějaké stanovisko. V této chvíli dostal mandát situaci řešit předseda Jan Hamáček, takže o jiných jménech jsme v této chvíli nemluvili,“ poznamenal Foldyna.

Předseda ČSSD Jan Hamáček se na pátečním jednání předsednictva zavázal, že spor o nominaci Miroslava Pocheho na ministerstvo zahraničních věcí vyřeší během října. Šéf ČSSD také uvedl, že nevidí důvod měnit nominaci europoslance Miroslava Pocheho (ČSSD).