Tahanice o ministra zahraničí vyřeší Hamáček během října

Hamáček: Spor o ministerstvo zahraničí vyřeším v druhé půlce října (zdroj: ČT24)

Předseda ČSSD Jan Hamáček se na zasedání širšího vedení sociálních demokratů zavázal, že spor o nominaci Miroslava Pocheho na ministerstvo zahraničních věcí vyřeší v druhé půlce října. Předsednictvo ČSSD poté žádné další usnesení nepřijalo. Jednání, kterého se neúčastnili všichni členové stranického orgánu, trvalo zhruba dvě hodiny. Šéf ČSSD před jednáním vedení strany uvedl, že nevidí důvod měnit nominaci europoslance Miroslava Pocheho (ČSSD).

„Chci zopakovat, že sociální demokracie tuto situaci nezavinila, naopak, my se snažíme k věci přistupovat konstruktivně a vyjednávat,“ řekl po jednání předsednictva šéf Jan Hamáček. Podotkl, že s kolegy se bavil o nevhodnosti zatěžovat veřejnost sporem v horké fázi předvolební kampaně.

„Navrhl jsem vedení sociální demokracie, že k řešení situace na ministerstvu zahraničí se vrátíme po volbách a definitivní řešení představím v druhé polovině řiíjna. Tato moje zpráva byla předsednictvem jednomyslně schválena,“ prohlásil první muž sociálních demokratů. Podle jeho slov je pro něj samotného situace, kdy musí řídit dva resorty, zatěžující.

Poche zůstává naším kandidátem, řekl Netolický

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický připomněl, že jméno Miroslava Pocheho schválila celá členská základna ČSSD v referendu. Toto jméno pak začalo být zpochybňováno až po vyhlášení výsledků hlasování. „Jestli se chceme bavit o tom, kdo politováníhodnou situaci zavinil, rozhodně to nebyl Lidový dům,“ prohlásil.

Události: Hamáček vyřeší spor o MZV během října (zdroj: ČT24)

Zdůraznil, že žijeme v parlamentní demokracii, nikoli v prezidentském nebo poloprezidentském systému. Miroslav Poche podle Netolického slov zůstává kandidátem sociální demokracie.

Poche počítá s tím, že ministrem bude

Pocheho spolu s dalšími kandidáty do vlády vybralo předsednictvo ČSSD v květnu. Prezident Zeman ho však odmítl jmenovat a v posledních dnech zopakoval, že stanovisko nezměnil. Ministerstvo zahraničí zatím řídí Hamáček, který je však zároveň ministrem vnitra.

Sám Miroslav Poche počítá s tím, že v budoucnu ministerstvo zahraničí, kde nyní působí jako politický tajemník, přeci jen povede. „Ano, já bych jinak ve své práci nepokračoval,“ řekl České televizi.

Hamáček před jednáním vedení ČSSD řekl, že nominaci Pocheho nemá důvod měnit. „Stále platí usnesení předsednictva, dnes se po nějaké době sejde a budeme o tom diskutovat. Já navrhoval Miroslava Pocheho, nevidím důvod, proč bych měl něco měnit,“ prohlásil předseda strany.

Premiér Andrej Babiš (ANO) považuje odsunutí sporu za nešťastné, nicméně ho respektuje. „Potřebovali bychom, aby ten post byl obsazen, aby se mohly realizovat nějaké zahraniční mise,“ reagoval pro Českou tiskovou kancelář.