Policie a vnitro situaci po střelbě na filozofické fakultě zvládly, řekl Rakušan. Do budoucna ale bude chtít lepší krizovou komunikaci

Policie i ministerstvo vnitra po tragické střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) v Praze vzhledem ke krizové situaci komunikaci zvládly. Na tiskové konferenci po jednání vlády to řekl vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Po policejním prezidentovi bude chtít, aby byla pro případ tragických událostí lépe nastavena komunikace s takzvanými měkkými cíli.

Při střelbě v budově fakulty v centru Prahy 21. prosince přišlo o život čtrnáct lidí, mezi nimiž byli studenti a pedagogové. Po útoku spáchal sebevraždu i pachatel, který byl podle policie studentem fakulty. Úřad vnitřní kontroly policejního prezidia nezjistil pochybení v postupu policie při zásahu, do budoucna ale doporučil lepší krizovou komunikaci. Během pátrání po studentovi kvůli jeho možným sebevražedným úmyslům totiž policie neinformovala vedení fakulty, ale jen přítomné zaměstnance školy.

„Jsem ztotožněn s tímto závěrem a budu po policejním prezidentovi chtít, aby pro případ nedejbože podobných událostí byla lépe nastavena komunikace se školami, měkkými cíli, jejich představiteli, s lidmi zodpovědnými za bezpečnost v dané instituci,“ poznamenal Rakušan.

Kvůli dotazům médií Univerzita Karlova zveřejnila výčet důležitých událostí v univerzitních budovách na náměstí Jana Palacha, v Celetné a na Ovocném trhu, kde policisté odpoledne a večer 21. prosince zasahovali.

Vedení Univerzity Karlovy a vedení Filozofické fakulty UK znovu také poděkovala policii za zásah. „Je nepochybné, že vzhledem k zásahu na hlavní budově FF UK na náměstí Jana Palacha se podařilo zabránit větším ztrátám na lidských životech. Za záchranu životů patří poděkování všem složkám integrovaného záchranného systému. Vedení UK a FF UK také děkuje všem za poskytovanou krizovou intervenci a psychosociální pomoc,“ uvedla univerzita.

Podle Rakušana vzniknou manuály krizové komunikace nejen pro úřady, ale i pro zástupce jednotlivých vysokých škol, je nutné také hovořit o tom, jak se lépe metodicky připravit na ochranu měkkých cílů. Komunikace bude pokračovat, řekl. Zároveň podle něj psychologové z ministerstva vnitra tenhle týden pracovali s pedagogy FF UK.

Rakušan v pátek rovněž plánuje brífink pro novináře, na kterém shrne dění tohoto týdne – úterní policejní tiskovou konferenci, středeční kulatý stůl na téma Legislativa v oblasti zbraní a střeliva ve sněmovně i čtvrteční zasedání sněmovního bezpečnostního výboru.

Rakušan uvedl, že od prvních minut po příjezdu na místo měl závazek poskytovat srozumitelné informace v reálném čase, a to i premiérovi Petru Fialovi (ODS) nebo eurokomisařce pro vnitřní záležitosti Ylvě Johanssonové, kterou ubezpečil, že se nejedná o akt mezinárodního terorismu.

Vnitro a policie podle vicepremiéra zároveň okamžitě začaly vyvracet fámy a lži například o zastřelených policistech či národnosti střelce. Na poměry a krizovou situaci byla podle něj komunikace zvládnutá, na úterní tiskové konferenci policie poskytla maximální možné penzum informací. Policisté podle vicepremiéra narážejí i na zákonné limity a pohled státního zastupitelství, které neumožňuje v době vyšetřování zveřejnit některé detaily.