Zásah proti střelci na univerzitě byl profesionální, uvedl policejní úřad. Kriminalisté chtějí vytvořit pracovní skupinu

Události: Vyšetřování střelby na filozofické fakultě (zdroj: ČT24)

Policie při hledání mladíka, který později střílel na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, zvolila adekvátní prostředky, řekl na tiskové konferenci šéf policejního úřadu vnitřní kontroly Michal Tikovský. Zásah prověřuje i Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Náměstek policejního prezidenta Tomáš Kubík uvedl, že policie se rozhodla založit pracovní skupinu Střelec, která by do budoucna mohla zajistit efektivnější prověřování a vyšetřování typově shodných případů. Policejní prezident Martin Vondrášek zmínil mezi možnými oblastmi pro zlepšení mimo jiné zvýšení analytických schopností policie, rozšíření střelecké přípravy mimo prvosledové hlídky a pokračování v komunikaci s provozovateli měkkých cílů.

Úřad vnitřní kontroly se podle Tikovského při šetření zaměřil na čtyři oblasti – úkony policie předcházející střelbě, postup policistů po oznámení o střelbě do úmrtí střelce, postup policistů po úmrtí střelce a postup na úseku zbraní a bezpečnostního materiálu. „Úřad vnitřní kontroly provedeným šetřením nezjistil pochybení příslušníků policie. Postup policistů byl v souladu s platnými právními předpisy a interními akty řízení. Zásah policie lze hodnotit jako rychlý a profesionální,“ řekl Tikovský.

Do budoucna doporučil vhodnější krizovou komunikaci s dotčenými orgány, v tomto případě s vedením fakulty. „O skutečnosti, že je po střelci pátráno, nebylo vysloveně informováno vedení fakulty, ale pouze zaměstnanci, se kterými policisté hovořili,“ uvedl Tikovský.

„Velmi dobře si uvědomujeme, jakou máme odpovědnost vůči veřejnosti, ale zejména vůči rodinám zavražděných a zraněných obětí,“ řekl Vondrášek. Zmínil rovněž, že policie nemůže nyní zodpovědět všechny dotazy kvůli dvěma zásadním limitům. Prvním je pokračující trestní řízení a rozhodnutí dozorujících státních zástupců, kteří si vyhradili právo o něm informovat. Druhým pak úroveň poznání, ke kterému policie dodnes dospěla. U některých otázek policie nemá stoprocentní informace a nemůže se dopustit spekulací, dodal.

Postup policistů nebyl nedbalý, řekl Tikovský

Vondrášek zároveň požádal média, aby ve svých soudech a hodnoceních rozlišovala mezi tím, co policisté mohli vědět v operační fázi trvající necelé tři hodiny a co vědí po devatenácti dnech od tragické střelby.

Policie podle Tikovského dostala ve čtvrtek 21. prosince po poledni informaci o tom, že mladík z obce Hostouň odjel do Prahy s tím, že si chce vzít život. O 25 minut později v obci nalezla mrtvého otce podezřelého, po jeho synovi poté vyhlásila pátrání. Policie následně zjistila, že student bude mít přednášku v Celetné ulici v Praze. Evakuovala proto tamní objekt fakulty, střelba byla ale následně hlášena z nedaleké hlavní budovy na náměstí Jana Palacha.

Podle Tikovského byla při hledání útočníka zvolena adekvátní opatření. „Postup policistů nebyl nedbalý. Žádné indicie nevedly k tomu, že by měl mířit do budovy na náměstí Jana Palacha,“ řekl s tím, že následný postup byl v souladu s nařízeními.

Policie ve střelcově domě našla výbušný systém

Tikovský zdůraznil, že hlídky, které se v budově ještě před střelbou nacházely, studenta hledaly. Pracovníkům fakulty policisté tehdy sdělili, že jde o studenta fakulty, který může být ozbrojen a chce spáchat sebevraždu.

„Filozofická fakulta má v Praze čtyři budovy, přičemž jediný reálný poznatek o možném pohybu pachatele vedl od získání jeho rozvrhu do ulice Celetná. Střelec měl ten den přednášku pouze v této budově," uvedl Tikovský. Ve chvíli, kdy policisté nalezli v domě mladíka nástražný výbušný systém, nasadili do pátrání další prostředky.

Ředitel pražské policie Petr Matějček doplnil, že policisté v budově fakulty na náměstí Jana Palacha provedli prvotní šetření. Zjišťovali pouze to, kde by student mohl být. Policisté podle něj měli informace o tom, že je mladík legálním držitelem několika zbraní, nevěděli ale, že je má u sebe.

Brífink policie k postupu při útoku na FF UK (zdroj: ČT24)

„Protože byly indicie, že ten člověk může být jinde, jeli jsme se silami a prostředky do té fakulty a předpokládali, že tam bude,“ řekl Matějček k tomu, proč policisté vyklidili budovu v Celetné. První oznámení o střelbě dostali policisté ve 14:59.

Policie na základě balistiky později spojila pachatele z univerzity také s případem dvojnásobné vraždy v Klánovickém lese na okraji Prahy z 15. prosince, při níž zemřel muž a jeho dvouměsíční dcera.

Policie se dosud zabývala 165 navazujícími skutky

Vyhodnocení vnitřním kontrolním úřadem je podle policejního mluvčího Ondřeje Moravčíka standardním postupem, který se spouští ve chvíli, kdy policie při zákroku použije donucovací prostředky a především v případech, kdy vznikne zranění.

Náměstek policejního prezidenta Tomáš Kubík zdůraznil, že policie se dosud zabývala 165 skutky, které mají návaznost na střelbu. Kriminalisté zaznamenali například 34 případů schvalování trestného činu nebo 29 případů nebezpečného vyhrožování, mezi zjištěné skutky podle Kubíka patří také násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci či šíření poplašné zprávy. V pěti případech jde o cizince, dodal náměstek.

Nejvíce skutků policie zaznamenala v Praze, dále v Moravskoslezském, Ústeckém, Středočeském a Jihomoravském kraji. „Nikdo zatím není ve vazbě, nicméně čtyři osoby jsme převezli k psychiatrickému vyšetření,“ řekl Kubík.

Dodal, že policie se rozhodla založit pracovní skupinu Střelec, která by do budoucna mohla zajistit efektivnější prověřování a vyšetřování typově shodných případů. Vondrášek zmínil mezi možnými oblastmi pro zlepšení mimo jiné zvýšení analytických schopností policie, rozšíření střelecké přípravy mimo prvosledové hlídky a pokračování v komunikaci s provozovateli měkkých cílů.

Policie v úterý předala GIBS padesátistránkovou zprávu úřadu o prověření zásahu. Inspekce podle Vondráška dosud neshledala žádné důvody k zahájení úkonů trestního řízení.

Motiv útočníka policie prověřuje

Náměstek ředitele krajského ředitelství policie hlavního města Prahy Vojtěch Motyka uvedl, že motiv střelce na filozofické fakultě je stále ve fázi prověřování. „V souvislosti s vraždou v Klánovicích jsme vztahový motiv vyloučili,“ uvedl.

Potvrdil dřívější informace, že pachatel zanechal dopis. „Mohu uvést, že byl nalezen dopis podezřelého v bydlišti v obci Hostouň a dále byl totožný dopis nalezen u podezřelého na filozofické fakultě,“ dodal s tím, že obsah dopisu nemůže komentovat.

Zmínil, že střelec získal zbraně legálně a nakoupil je v průběhu roku 2023. „S tím je spojena otázka, kde podezřelý získal finanční prostředky na nákup. Je to v oblasti prověřování. (...) Pracujeme s verzí, že si pořídil půjčku,“ podotkl.

Co se týče použité zbraně, podle Motyky dosud není hotová kompletní balistická expertiza. „Mohu pouze blíže uvést, že podezřelý střílel v Klánovickém lese z jednoho druhu zbraně, která byla totožná se zbraní, jež byla nalezena v bydlišti podezřelého v obci Hostouň,“ poznamenal.

Otázka, zda byl podezřelý psychiatrickým pacientem, se podle Motyky prověřuje a policie ji nyní nebude blíže komentovat.

V nemocnicích podle něj zůstává osm zraněných po útoku. Původně v nich skončilo pětadvacet lidí. Matějček podotkl, že mimo budovu byli zraněni tři lidé. „Všichni zranění přežili a uzdravují se,“ dodal.

Rakušan ocenil postup policie

Kvůli zásahu na univerzitě se objevila kritika zejména na sociálních sítích, lidé upozorňovali například na možné podcenění situace ze strany policistů. Vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v rozhovoru pro Českou televizi už v minulosti policejní postup ocenil.

„Rozdělil bych to na dvě věci. Jednou je policejní práce jako taková, kde skutečně doposud pochybení nevidím,“ zdůraznil Rakušan. „Druhá věc, Úřad vnitřní kontroly zkoumá zásah sekundu po sekundě a vyhodnocuje také veškerou komunikaci policistů. Uvažuje se o alternativách, jestli se nedalo udělat něco lépe,“ dodal ministr vnitra.

Tragická střelba upozornila na debatu v několika oblastech bezpečnosti. K bezpečnostním pravidlům na vysokých školách se přidává například i téma, zda má policie výrazněji kontrolovat sociální sítě. „Tohle už policie dělá. Lidé, kteří tomu nepřejí, to mnohdy nazývají cenzurou a vyhledáváním závadných názorů. Vůbec ne, jde o vyhledávání trestných činů. Ty jsou jasně stanoveny stávající legislativou,“ řekl také Rakušan.

„Stále platí, že v přístupu k případům, kdy někteří jedinci tento bezprecedentní násilný akt schvalují, či dokonce vyhrožují jeho napodobením, budeme aktivní a nekompromisní. Takové jednání je nejen krajně nevkusné, ale většinou také za hranou trestního práva,“ uvedl policejní prezident Vondrášek.

Zpřísnění zbraňové legislativy

Kvůli této tragédii budou poslanci s policisty a zástupci ministerstva vnitra ve středu řešit možnosti zpřísnění zbraňové legislativy. Novou podobu zákona o zbraních a střelivu by měla sněmovna podle návrhu programu schvalovat na schůzi, která začne v půlce ledna. Předložené úpravy vládní předlohy, které má ve čtvrtek projednat sněmovní výbor pro bezpečnost, navrhli poslanci ještě před prosincovou střelbou.

„Mohu uvést dva příklady novely, která je ve třetím čtení. Je těsně před schválením – jedná se například o zavedení on-line registru držitelů legálně držených zbraní, což umožní možnost lepšího dohledu nad držiteli zbraní. Dalším opatřením je povinnost všech podnikatelů a prodejců zbraní či střeliva hlásit podezřelé nákupy, tedy pokud někdo nakoupí velké objemy,“ uvedl pro ČT místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 Michal Zuna.

K nejdiskutovanějším změnám patří po vzoru některých zahraničních úprav zavedení povinných psychotestů pro žadatele o zbrojní průkaz, které platný zákon ani jeho nová podoba však neobsahuje. Některá média s odkazem na policejní dokumenty uvedla, že se střelec léčil v minulosti s psychickými problémy. Podle kritiků by ale jednorázové vyšetření problém neřešilo.