Platy policistů neklesnou, musíme se ale zamyslet nad počtem občanských zaměstnanců ve sborech, avizuje Rakušan

Interview ČT24 – Vít Rakušan (31. 5. 2023) (zdroj: ČT24)

Platy uniformovaných policistů podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) kvůli škrtům na ministerstvu souvisejícím s vládním konsolidačním balíčkem neklesnou. Bude ale nutné snížit počet občanských zaměstanců v jednotlivých krajských policejních sborech, uvedl v pořadu Interview ČT24. V příštím roce a půl plánuje v rámci úsporných opatření na ministerstvu zrušit celkem 120 úředních míst.

Podle Rakušana má jeho resort už připravený podrobný plán toho, čeho se dotkne plánované snížení výdajů, na němž se domluvili ministři. Předseda hnutí STAN počítá se škrty v sumě určené na platy ve výši dvou procent. Chce toho dosáhnout zrušením 120 úřednických míst v příštím roce a půl. 

„To jsou propuštění lidé ne tupými škrty, ale podrobnou revizí agend,“ míní. Cílem je podle jeho slov uplatnit úsporná opatření na místech, která občané pocítí zcela minimálně. „Dá se jít cestou, kterou tahle vláda slíbila, tedy úspornějšího státu s menším počtem úředníků a větším počtem digitálních agend,“ avizuje svůj plán. 

Zmíněná revize agend vyhodnocuje, která pracoviště mohou mít menší počet zaměstnanců. Zmínil například odbor věnující se soukromým bezpečnostním agenturám, kde by se podle něj specializace pracovníků mohla rozprostřít. „Naopak odbor azylové a migrační politiky v době, kdy je migrační krize na vzestupu a kdy tu máme obrovský počet Ukrajinců, tak to zrovna nebude pracoviště, kde si můžeme dovolit ubírat,“ dodal. 

Bezpečnostní složky státu
Zdroj: ČT24

Sestěhování úředníků resortu

Dlouhodobým plánem úspor je také přesun úředníků ministerstva pouze do třech budov. „Chceme je sdružit a chceme mít asi jen tři pracoviště. Cílem je efektivněji pracovat s prostorem a samozřejmě se i nemovitostí, které nevyužíváme, zbavit.“ 

Zmínil, že škrty se nedotknou uniformovaných policistů, příslušníků záchranných sborů či hasičů ani jejich výsluh. Znovu rovněž ujistil, že policii nečeká propouštění. Doplnil však, že nárůst platů policistů ještě před jednáním s odbory nevidí jako reálný.

Úspory by podle něj měly ale vyhodnotit samotné krajské sbory. „Uniformovaní policisté na tom budou stejně, neklesne jim platová úroveň a nebudeme jim snižovat platy. Zcela upřímně ale říkám, že se budeme muset zamyslet nad počtem občanských zaměstnanců v jednotlivých sborech.“