Ministerstva budou kvůli úsporám propouštět. Některé úřady zase chtějí zmrazit či mírně snížit platy

Události: Ministerstva budou propouštět (zdroj: ČT24)

Členové vlády začali ve svých resortech hledat úspory na příští rok. Od koaličních lídrů dostali úkol snížit provozní výdaje o pět procent a sumu určenou na platy o dvě procenta. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) státním zaměstnancům příjmy navzdory úsporám neklesnou. Šéfové některých resortů už uvedli, že se chystají propouštět. Úspory se vztahují ale i na úřady, které nespadají přímo pod vládu. Některé z nich avizují, že platy budou muset zmrazit nebo i mírně snížit.

„Dvě procenta se týkají celkového objemu mezd. To v žádném případě neznamená, že každému zaměstnanci se mzda zkrátí o dvě procenta,“ prohlásil premiér.

Koalice se podle něj rozhodla o zkrácení peněz na platy proto, aby jednotlivé úřady přiměla k efektivnější práci. „Je to náš tlak na to, aby byl stát efektivnější a štíhlejší,“ poznamenal Fiala.

Ozdravná opatření

Opatření, která vláda nazývá ozdravná, mají mírnit hospodaření v mínusu. Schodky rozpočtů se jimi v příštích dvou letech srazí dle předpokladů zhruba o 148 miliard. Zvýšení daní a odvodů má přinést 69 miliard. Za hlavní část kabinet považuje právě snížení výdajů o 78 miliard korun.

O čtyřiapadesát miliard plánuje koalice seškrtat národní dotace, především v průmyslu a zemědělství. Její zástupci říkají, že se to dotkne spíše velkých firem. Na provozu státu se ušetří jedenáct miliard. Pokles výdajů na platy posílí rozpočet téměř o deset miliard korun. Opatření se nemá týkat učitelů.

Navrhované škrty ve státních institucích
Zdroj: Ministerstvo financí / ČT24

Úřady, které nespadají pod vládu

Zmiňované úspory se vztahují i na úřady, které nespadají pod vládu, například na Kancelář prezidenta republiky, ombudsmana, Nejvyšší kontrolní úřad či Ústavní soud. Některé úřady už předem avizují, že budou muset platy přinejmenším zmrazit nebo i mírně snížit.

Například vedoucí prezidentské kanceláře Jana Vohralíková připustila, že bude muset mírně snižovat odměny, a tím i celkově platy. „Tomu se nevyhneme, protože takhle je to nařízené. Tarifní platy nemůžeme žádným způsobem snížit, tak se to bude odehrávat v množství peněz, které jsou na osobní ohodnocení a odměny,“ okomentovala.

„Konsolidační balíček nebude jednoduchý, bude bolet každého a úředníky bude bolet stejně jako občany. Já nevidím důvod, proč když něco dopadne na občany, proč by to nemělo dopadnout na úředníky,“ sdělil předseda sněmovního rozpočtového výboru Josef Bernard (za STAN).

Ministerstva chystají propouštění

Premiér říká, že úřady a ministerstva se mohou zmrazení nebo dokonce snížení odměn i přes pokles objemu platů vyhnout. „Naše představa je, že nebudou obsazována místa, která jsou nyní neobsazena nebo kde někdo odchází, nebo se někde zruší nějaké oddělení, které se ukáže jako nadbytečné,“ uvedl Fiala.

Někteří členové vlády už nyní říkají, že ve svém resortu a v organizacích, které pod něj spadají, chystají propouštění. „Tak jako v soukromých firmách s těmi, kteří třeba nepracují dobře, se teď rozloučíme,“ prozradil ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

„My jsme snížili počet zaměstnanců o deset procent a budeme v tom dál pokračovat. Cesta je velmi jednoduchá, my výrazně resort digitalizujeme,“ řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

„Ještě čekáme na podklady od ministerstva vnitra, které jsou poměrně zásadní. Je to metodologie k jakési optimalizaci procesu nebo redukci možných agend, ale já třeba tady v tom ten prostor u MMR příliš nevidím,“ soudí ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

ANO krok podporuje, chce ale znát detaily

Opoziční ANO krok podporuje, chce ale znát podrobnosti. Naopak SPD je proti. „Co se týče platů, tam jasně. Proč bych nepodporovala, že se sníží objem platů. Ale ďábel tkví v detailu. A dnes se jasně obnažuje, že žádný detail není,“ vyjádřila se předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

„My jasně za SPD říkáme, že sahat lidem na platy v tuto chvíli není aktuální. Protože v prvé řadě je třeba, aby vláda vyřešila inflaci,“ uvedl předseda SPD Tomio Okamura.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) by měl do konce května oznámit policistům a hasičům, jak se jich šetření dotkne. Zmiňuje organizační změny, propouštět ani snižovat mzdy u bezpečnostních sborů nechce. Připouští ale, že výdělky neporostou.