Odborná skupina chystá uvolnění trhu s konopím. Vobořil chce návrh zákona představit na začátku roku

Události: Legalizaci konopí řešila skupina na Úřadu vlády (zdroj: ČT24)

Na Úřadu vlády poprvé zasedla skupina, která chystá uvolnění trhu s konopím. Podle národního protidrogového koordinátora by ho bylo možné koupit v certifikovaných prodejnách a také v omezeném množství pěstovat. Opozice záměr kritizuje.

Jehličí, adventní věnce nebo třeba i výrobky z konopí – taková je aktuálně nabídka na vánočních trzích v centru Prahy. Ve stánku s konopím lidé nejčastěji kupují čaje.

 „Chodí k nám od osmnáctiletých až po devadesátileté babičky. Pořád tedy trošku běží taková ta věc, že si myslí, že je to omámí a jestli si nemají dávat pozor před řízením, ale vlastně v tom není žádné THC, ta omamná látka,“ uvádí Zdeněk Havrda, majitel společnosti Canna Roomz.

Třeba v olejích nebo kapkách je, ale jen v omezeném množství. Za držení nebo pěstování konopí teď lidem hrozí pokuty i vězení. Národní protidrogový koordinátor to chce změnit. Nabízet dospělým konopí by podle něj mohly certifikované obchody. Zákazníci by se před nákupem měli zaregistrovat.

Nastavit pravidla

„Bude tam pravděpodobně i limit množství vydaného za měsíc. Pořád pracujeme s variantou, že bude nějaké omezené množství samopěstování a nějaké občanské sdružování – několik lidí, kteří by si potom mohli třeba pěstovat společně na nějakém prostoru omezeném metry čtverečními,“ popisuje Jindřich Vobořil.

Návrh zákona chce koordinátor představit na začátku příštího roku. Opozice ale záměr kritizuje. Třeba SPD se obává zvýšení počtu uživatelů mezi dětmi a růstu nákladů na léčbu závislých. S tím souhlasí i zástupci hnutí ANO.

„Jakmile něco legalizujete, tak nastavíte pravidla. Takže by vlastně tomu státu vznikly náklady na to, aby se kontrolovalo, zda se to dodržuje,“ myslí si poslanec a expert hnutí na oblast závislostí Marek Novák (ANO).

Národní protidrogový koordinátor odhaduje, že by změna do státního rozpočtu mohla přinést zhruba čtyři miliardy ročně. Ty by podle něj měl stát využít na preventivní programy i podporu léčby.