O nákupu bojových vozidel rozhodne Černochová počátkem ledna. Vyzdvihla roli armády při zvládání pandemie

Nová ministryně obrany Jana Černochová (ODS) v úterý navštívila generální štáb české armády. Vyzdvihla význam armády při zvládání covidové pandemie a zopakovala, že cílem nové vlády je dostat se do roku 2025 s armádním rozpočtem na dvě procenta HDP. Nerozhodla však ještě, jaký bude osud zakázky na nová bojová vozidla pěchoty. Chce tak učinit počátkem ledna.

Černochová hovořila s náčelníkem generálního štábu Alešem Opatou a jeho zástupci na generálním štábu o klíčových modernizačních projektech včetně nákupu 210 pásových bojových vozidel pěchoty.

Tendr se předchozímu vedení ministerstva obrany nepodařilo dokončit a projekt byl pozastaven. Výběrová komise složená ze zástupců ministerstva obrany a armády totiž konstatovala, že žádná ze tří nabídek nesplňuje všechny požadavky zadavatele. Černochová chce o jeho dalším osudu rozhodnout pod dikusi s náčelníkem generálního štábu a s náměstkem pro vyzbrojování Lubomírem Koudelkou v prvním lednovém týdnu. „Jsme si vědomi toho, že rozhodnutí bychom neměli příliš dlouhou dobu odkládat,“ ujistila.

Armádu, která se stále vzpamatovává z podfinancování z minulosti, čekají i další modernizační nákupy. Příští rok by mohla být vyhlášena zakázka na lehká útočná vozidla, taktický bezpilotní prostředek nebo munici pro nová děla. Ministerstvo a armáda se také v blízké budoucnosti budou muset zabývat budoucností stíhacích letadel nebo tanků.

Blížit se dvěma procentům

Nová šéfka resortu obrany zdůraznila, že považuje za zásadní, aby měla armáda v příštích letech dost peněz. „Zaslouží si rozpočet, který povede k tomu, že se v ideálním případě budeme v roce 2025 blížit dvěma procentům HDP,“ řekla. Vojsko podle ní „nesmí padnout za oběť škrtání“, což se podle Černochové stalo opakovaně za minulých vlád, připustila, že i za vlád ODS.

Černochová vyzdvihla význam armády při zvládání pandemie, kdy se opakovaně dostaly některé nemocnice na pokraj svých kapacit a s péčí o pacienty přijeli pomáhat vojáci.

„Dozvěděla jsem se překvapivý údaj, že vojáků, kteří v tomto roce pomáhali řešit pandemii a byli nasazení v nemocnicích, sociálních službách, očkovacích centrech nebo call centrech, bylo přes dvacet tisíc,“ poukázala ministryně obrany.

Ministryně s prezidentem zavolali vojákům, kteří stráví Vánoce na misích v zahraničí

Ještě před návštěvou generálního štábu se Černochová společně s Opatou zúčastnila tradičního vánočního telefonátu prezidenta Miloše Zemana vojákům do zahraničních misí.

„Prezident republiky se zajímal o aktuální průběh zahraničních misí Armády České republiky. Vojákům popřál krásné Vánoce a vše nejlepší do nového roku 2022,“ uvedl mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček. 

Čeští vojáci v současné době působí v Mali, v Pobaltí, v Kosovu, Bosně a Hercegovině, ale i v Iráku, na Golanských výšinách a na Sinaji. Čeští vojáci jsou zapojeni i do středomořské operace IRINI a devět jich působí jako vojenští pozorovatelé v Kongu. Podle mluvčího ministerstva obrany Jana Pejška budou o vánočních svátcích na zahraničních misích téměř čtyři stovky českých vojáků.

Po jednání s vedením generálního štábu se Černochová zmínila o ústavním dodatku, který nestihla projednat předchozí Poslanecká sněmovna a který chce coby ministryně navrhnout znovu. Slibuje si od něj snazší vysílání vojáků do zahraničí k plnění některých úkolů, například osvobozování rukojmí. Podle ministryně by takový dodatek také usnadnil vyslání armády na pomoc Polsku k běloruským hranicím.