TÉMA

Armádní zakázky

Politici v tom létat nebudou, vyhodnotili to vojáci, řekla Černochová k F-35. Metnar by jednal efektivněji

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) uvedla, že letouny páté generace F-35 vyhodnotili jako nejlepší variantu sami vojáci. Pochybnosti o nejdražší české armádní zakázce nemá, letouny budou prý i šetřit lidské životy. Její předchůdce v čele resortu obrany Lubomír Metnar (za ANO) by však v této věci jednal efektivněji. Oba politici se v pořadu Události, komentáře střetli o okolnostech pronájmu gripenů.
6. 2. 2024|

Žalobce pustil z vazby podnikatele Špringla obviněného v kauze armádní zakázky

Státní zástupce propustil na kauci z vazby podnikatele Jindřicha Špringla, který čelí obvinění v kauze zakázky ministerstva obrany na servis mikrovlnné sítě. ČT to potvrdil žalobce Adam Borgula s tím, že podnikatel musí docházet za probačním úředníkem. Špringl podle policie žádal úplatek za to, že se do tendru za desítky milionů korun nepřihlásí. Vinu odmítá. Kriminalisté stíhají ještě pět lidí a tři firmy.
14. 12. 2023|

Česko letos dodalo Ukrajině 24 tanků a 76 bojových vozidel, řekl Fiala po schůzce s Černochovou a Řehkou

Česko letos poskytlo Ukrajině 24 tanků, 76 bojových vozidel pěchoty, 16 speciálních vozidel pro systém protivzdušné obrany a také tisíce nábojů. Po schůzce s ministryní obrany Janou Černochovou (ODS) a náčelníkem generálního štábu Karlem Řehkou to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Setkali se krátce před prvním výročím od Řehkova nástupu do čela štábu a zároveň si v těchto dnech celá Armáda České republiky připomíná třicáté výročí své existence.
27. 6. 2023Aktualizováno27. 6. 2023, 12:44|

Považovat nákup CV90 za kompenzaci pro Švédsko kvůli gripenům by podle Šedivého bylo slaboduché

Opozice je kritická k vládnímu rozhodnutí nakoupit 246 bojových vozidel CV90 od BAE Systems ze Švédska. Experti, kteří o nákupu diskutovali v Událostech, komentářích ale její výhrady, že je to stará konstrukce pouze obohacená o nové technologie, nesdílejí. Za zásadní považují, že si právě o tento typ řekli sami vojáci.
26. 5. 2023|

O nákupu bojových vozidel rozhodne Černochová počátkem ledna. Vyzdvihla roli armády při zvládání pandemie

Nová ministryně obrany Jana Černochová (ODS) v úterý navštívila generální štáb české armády. Vyzdvihla význam armády při zvládání covidové pandemie a zopakovala, že cílem nové vlády je dostat se do roku 2025 s armádním rozpočtem na dvě procenta HDP. Nerozhodla však ještě, jaký bude osud zakázky na nová bojová vozidla pěchoty. Chce tak učinit počátkem ledna.
21. 12. 2021Aktualizováno21. 12. 2021, 16:56|

Armádní rozpočet se vyvíjí dobře, míní Metnar a Opata. Končící ministr ocenil vojáky za pomoc při pandemii

Hrdost nad tím, jak ozbrojené síly zvládly pandemii, vyjádřil na úterním velitelském shromáždění české armády končící ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Vojáky ocenil i za pomoc při tornádu na jižní Moravě. Vyzdvihl navýšení armádního rozpočtu z posledních let. Vznikající kabinet pochválil za plánovaný nárůst rozpočtu náčelník generálního štábu Aleš Opata. Znepokojen ale je kvůli stavu projektu pásových bojových vozidel pěchoty (BVP). Označil ho za záležitost národní bezpečnosti.
23. 11. 2021Aktualizováno23. 11. 2021, 16:10|