Politici v tom létat nebudou, vyhodnotili to vojáci, řekla Černochová k F-35. Metnar by jednal efektivněji

Události, komentáře: Česko podepsalo smlouvu na F-35 (zdroj: ČT24)

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) uvedla, že letouny páté generace F-35 vyhodnotili jako nejlepší variantu sami vojáci. Pochybnosti o nejdražší české armádní zakázce nemá, letouny budou prý i šetřit lidské životy. Její předchůdce v čele resortu obrany Lubomír Metnar (za ANO) by však v této věci jednal efektivněji. Oba politici se v pořadu Události, komentáře střetli o okolnostech pronájmu gripenů.

První F-35 by měly dorazit do Česka v roce 2031, všechny tu mají být do roku 2035. Cena strojů by měla činit celkem 150 miliard korun. Podle Černochové se teď bude řešit nemovitá infrastruktura, výcvik vojáků a budou probíhat platby. „Tohle všechno bude předcházet krásnému momentu, kdy tady přistanou první stroje,“ sdělila.

Politici by podle ní měli respektovat, co vojáci vyhodnotili jako nejlepší variantu z hlediska nejen bezpečnosti, ale i schopností. „Při vší úctě k politikům, ti v tom sedět a létat nebudou, budou v tom létat vojáci,“ uvedla s tím, že se Česko snaží nakupovat techniku, která „šetří i lidské životy“.

Jde o vůbec nejdražší českou armádní zakázku. Celkové náklady včetně výdajů za provoz do konce životnosti letounů v roce 2069 odhaduje české ministerstvo obrany dokonce na 322 miliard korun. „Kdybych měla pochybnost, tak bych tento projekt nepředkládala vládě,“ řekla ministryně, která memorandum o nákupu 24 letounů F-35 stvrdila podpisem před týdnem s velvyslancem USA v Česku.

Metnar: Babiš se ptá jen na podmínky smlouvy

Podle vlády stroje zvýší bojeschopnost české armády, opozice nákup v době rozpočtových škrtů kritizuje jako příliš drahý. Metnar uvedl, že opozice letoun jako takový nekritizuje, je prý velmi kvalitní. Dalo by se ale podle něj jednat efektivněji.

„Ponechat si dvanáct nebo čtrnáct gripenů, doplnit to o letku dalších F-35 a hlavně to odložit a vést diskuse na otázky, které nebyly zodpovězeny,“ sdělil Metnar. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš podle Metnara nikdy neřekl, že smlouvu na F-35 vypoví, jak se podle jeho výroků spekulovalo. Ptá se prý jen na podmínky smlouvy. Podle Černochové Babiš podmínky dobře zná, ze smlouvy se prý nedá odstoupit.

Americký bojový letoun nahradí švédské stíhačky Gripen, které si Česko pronajímá za 1,7 miliardy korun ročně. Česko zároveň jedná se Švédskem o prodloužení pronájmu 14 gripenů na přechodné období do roku 2035, jejich pronájem končí v roce 2027.

Gripeny prý „odvedly skvělou práci“, Černochová však vyčetla jednomu z bývalých ministrů obrany za ANO Martinu Stropnickému, že vyjednal servisní smlouvu na gripeny na jiný termín než smlouvu na jejich nájem. Servisní tak může skončit dříve než nájemní. S tím Metnar nesouhlasil.

Předchůdce Černochové v resortu obrany také sdělil, že od roku 2028 by nás gripeny stály 2,6 miliardy korun, čistý nájem se tak zvýšil o miliardu. Černochová oponovala, že je logické, že u letounů, které slaví 20 let, bude údržba stát více. Rok od roku se prý servis bude prodražovat.