Česko podepsalo nákup letounů F-35

Události: Nákup letounů F-35 pro českou armádu (zdroj: ČT24)

Česko pořídí pro armádu 24 letounů F-35 za 150 miliard korun. Nákup stíhaček stvrdili podpisem ministryně obrany Jana Černochová (ODS) a americký velvyslanec Bijan Sabet. Jde o nejdražší český armádní nákup. První stroje by do Česka měly přiletět v roce 2031, všechny zde budou do roku 2035. Americký bojový letoun nahradí švédské stíhačky Gripen, které si tuzemsko pronajímá za 1,7 miliardy korun ročně.

„Slíbila jsem, že smlouva na americké letouny F-35 bude uzavřena nejpozději do konce března a dnes (v pondělí, pozn. red.) jsem tento slib splnila. Touto mezivládní dohodou vstupuje naše země a také armáda do nové éry. Do éry, kdy se nejenom vojáky, ale už i moderní technikou, řadíme do první ligy evropských členů NATO. Stroje páté generace jsou totiž páteřním letounem Severoatlantické aliance. Jejich pořízením navíc dojde ke zvýšení bojeschopnosti české armády,“ prohlásila Černochová.

Náčelník generálního štábu Karel Řehka označil podpis za přelomový moment, nákup letounů je podle něj transformačním projektem pro celou armádu. „Je to opravdu jediný letoun, který nám zabezpečí být relevantní na bojišti i v tom dalším horizontu po roce 2040,“ řekl.

Budování obrany je podle něj běh na dlouhou trať, pokud chce mít česká armáda letouny na začátku 30. let, musí dnes velmi urgentně začít dělat různé kroky. Už nyní podle něj naplno pracuje celoresortní tým, který se zabývá všemi otázkami souvisejícími s nákupem, například bezpečností, nemovitou infrastrukturou nebo personálem a výcvikem. Podpis umožní podnikat některé kroky konkrétněji, uvedl.

Redaktor ČT Milan Brunclík komentuje podpis smlouvy o pořízení letounů F-35 (zdroj: ČT24)

Letounů F-35 bude v Evropě kolem roku 2030 zhruba šest set, ve světě pak asi tři tisíce. Větší počet bude mít podle Řehky vliv na ekonomičnost provozu nebo sdílení know-how. „Je to obrovský rozdíl, protože nebudeme mít svých 24 senzorů ve vzduchu, ale budeme propojení v síti šesti set senzorů jako Aliance,“ zdůraznil.

Pořízení letounů F-35 je nejvýznamnější obranné opatření od vstupu Česka do NATO před 25 lety, řekl po podpisu Sabet. Podle velvyslance nákup posílí Severoatlantickou alianci i bilaterální bezpečnost Česka a USA. Podpisem se tuzemsko přidává k osmnácti zemím, včetně deseti v Evropě, které se na F-35 spoléhají, doplnil.

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) je podpis důležitým krokem ve strategickém projektu, který dlouhodobě zajistí obranu Česka.

Fiala později prohlásil, že kroky ohledně F-35 jsou v souladu s harmonogramem. Při výběru dal jeho kabinet na doporučení expertů a požadavky armády. „Těžko bychom hledali srovnatelné letouny, které by splňovaly veškeré technické a strategické požadavky a požadavky dlouhodobosti,“ uvedl. Díky zapojení českých firem bude mít zakázka pozitivní efekt i pro tuzemský obranný průmysl, dodal.

Obtížná zjistitelnost

Letouny F-35 se podle bojového pilota Aleše Svobody z Velitelství vzdušných sil Armády ČR liší od letounů předchozích generací svými bojovými schopnostmi a zejména obtížnou zjistitelností. „Pro protivníka je velmi obtížně zjistitelné, že letoun tam je, a pokud protivník zjistí, že letoun se tam vyskytuje, tak je ještě více obtížné na něj zaměřit své systémy a efektivně proti němu působit,“ vysvětlil v pořadu 90'.

Výraznou vlastností podle něj také je takzvaná senzorová fúze. „Spojuje všechna data, která v reálném čase sbírá, prezentuje je pilotovi a tím mu poskytuje neuvěřitelnou informační výhodu,“ dodává. Zmínil, že pilot má rovněž sofistikovanou helmu, do jejíhož průzoru se promítají data.

90' ČT24: Nákup bojových letounů F-35 (zdroj: ČT24)

Bývalý zástupce náčelníka generálního štábu Armády ČR a bývalý velitel společných sil Armády ČR Josef Sedlák v souvislosti s výtkami, že by mohly stačit gripeny, dodal, že se letoun F-35 stává aliančním standardem. „Dnes, pokud se nemýlím, osmnáct zemí využívá schopnosti tohoto letounu a být osamoceným ostrůvkem uvnitř ostatních zemí, (...) které mají schopnost této techniky páté generace, tak to je poměrně složité,“ dodal.

Zmínil, že letoun má navíc tu schopnost, že se může stát systémem protivzdušné obrany nebo může sledovat rakety. „Může je sledovat, může na ně navádět systém a může je sám ničit. Byli jsme toho svědky v Izraeli, kdy letectvo použilo F-35, aby sestřelilo řízenou střelu,“ zmínil.

Události, komentáře: Česko koupí stíhačky F-35 (zdroj: ČT24)

Zapojit se mají české podniky

Pořízení 24 letounů F-35A Lightning II schválila vláda na konci loňského září, letos v lednu ho pak přidala mezi strategické projekty armády. Částka 150 miliard korun podle dřívějších vyjádření Černochové zahrnuje i veškeré výdaje na přípravu provozu v Česku. Celkové náklady na pořízení a provoz stíhaček F-35 do konce jejich životnosti v roce 2069 odhaduje ministerstvo obrany na 322 miliard korun. Pořizovací proces bude podle resortu rozložen na jedenáct let.

„Je to zásadní krok, teprve dnes (v pondělí, pozn. red.) je celý obchod zúřadován a potvrzen. Ministryně obrany a velvyslanec USA podepsali memorandum o porozumění mezi vládami obou zemí a akceptační dopis s vlastní nabídkou. Těmito dvěma dokumenty je nákup stvrzen,“ sdělil redaktor ČT Milan Brunclík s tím, že nabídka platila do konce března.

Major Aleš Svoboda vysvětluje schopnosti letounu F-35 (zdroj: ČT24)

Součástí nákupu je čtrnáct projektů průmyslové spolupráce, podle ministerstva byly smlouvy uzavřeny v minulém týdnu. Připraveno je jedenáct projektů se společností Lockheed Martin a tři projekty s firmou Pratt&Whitney. Podílet se na nich bude třináct českých podniků a univerzit. Celková hodnota projektů dosáhne 15,3 miliardy korun. České podniky se zapojí ve čtyřech oblastech spolupráce – do výroby komponent, výzkumu a vývoje, pilotního výcviku a údržby, servisu a oprav F-35.

„Musíme si uvědomit, že tou částkou (150 miliard korun) to nekončí, protože nejdražší na jakémkoli letadle (…) je jeho provoz,“ upozornil ve vysílání ČT24 prezident a výkonný ředitel Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR Jiří Hynek. Náklady je podle něj nutné posuzovat v celém „životním cyklu“.

„Někdy se vám podaří nakoupit něco levně na začátku, ale když to sečtete za patnáct dvacet let používání, tak je to opravdu vysoká částka,“ pokračoval. Dodal, že se 150 miliardami korun celkové náklady nekončí.

Studio ČT24: Prezident AOBP ČR Jiří Hynek komentuje nákup letounů F-35 (zdroj: ČT24)

Letouny F-35 nahradí čtrnáct pronajatých stíhaček JAS-39 Gripen a do budoucna i 24 letounů L-159. První stíhačky F-35 mají být hotové v roce 2029, čeští piloti na nich zahájí výcvik ve Spojených státech. Prvních dvanáct letounů bude podle vyjádření prezidenta Petra Pavla během loňské návštěvy Itálie vyrobeno v italském závodu Cameri.

Česko zároveň jedná se Švédskem o prodloužení pronájmu čtrnácti gripenů na přechodné období do roku 2035, jejich pronájem za 1,7 miliardy korun ročně končí v roce 2027.

Kritika opozice trvá

Nákup dlouhodobě kritizují opoziční strany, podle zástupců ANO by se měla dál vést debata, jaká je nejvhodnější i ekonomicky nejpřijatelnější varianta pro zabezpečení vzdušného prostoru a plnění úkolů NATO. Rozhodnutí o nákupu by se podle nich mělo o rok nebo dva posunout.

Hnutí ANO by podle svého předsedy Andreje Babiše respektovalo v případě nástupu do vlády dohodu o pořízení letounů F-35. Babiš uvedl, že jde o letouny, které Česko nepotřebuje. Nákup nepokládá za dobrý nápad. „Vláda nejednala ohledně prodloužení smlouvy gripenů. Rozpočet to vyjde zatím na 322 miliard korun. Potřebujeme spíš obranné systémy na základě zkušeností z války, která bohužel probíhá na Ukrajině,“ komentoval.

Bývalý ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) ve vysílání ČT24 v reakci sdělil, že i nyní si ANO za svým názorem stojí. „My nekritizujeme samotný letoun, to je kvalitní letadlo. Kritizujeme načasování,“ sdělil s tím, že v současné době je nákup pravděpodobně hotová věc. Nechtěl spekulovat, co by s nákupem letounů mohla udělat budoucí vláda.

Odpoledne pak konstatoval, že podpis nákupu znamená hazard s veřejnými financemi kvůli požadavkům na rozpočet. „Od počátku se resort obrany ani nesnažil jednat s jinými potenciálními dodavateli podobných strojů a ve veřejném prostoru je tak stále řada nezodpovězených otázek a spekulací,“ míní.

Bývalý ministr obrany Metnar komentuje nákup letounů F-35 (zdroj: ČT24)

Šéf SPD Tomio Okamura uvedl, že jeho hnutí nákup od samého počátku odmítá. „Daňové poplatníky vyjde na stovky miliard korun. To vše za situace, kdy po nás NATO ani nikdo jiný tento nákup nepožadoval,“ myslí si. Jde prý o politické rozhodnutí bez výběrového řízení, což podle něj vedlo k astronomické ceně. Pokračovat se dalo úspěšně a mnohem levněji na gripenech, domnívá se Okamura. „Pokud bude hnutí SPD součástí příští vlády, tak od této smlouvy odstoupíme, pokud to bude možné,“ uzavřel.

Člen sněmovního výboru pro obranu Jiří Horák (KDU-ČSL) dal ve vysílání ČT24 nákup do souvislosti se zhoršenou bezpečnostní situací a válečnými konflikty. „Kdy jindy by měla mít Česká republika silnou obranu a silnou armádu?“ ptal se. Levnější gripeny by prý nestačily, právě F-35 jsou v současnosti nejlepšími letadly. V Evropě je jich podle něj objednaných několik stovek, gripeny si však neobjednal nikdo.

Člen výboru pro obranu Jiří Horák komentuje podpis smlouvy o nákupu letounů F-35 (zdroj: ČT24)