Vláda schválila nákup amerických letounů F-35, celkem vynaloží 150 miliard

Události: Vláda schválila nákup amerických letounů F-35 (zdroj: ČT24)

Vláda schválila nákup 24 amerických letounů F-35. První stroje budou hotovy v roce 2029, všechny pak do tuzemska dorazí do roku 2035. Na středeční tiskové konferenci to oznámil premiér Petr Fiala (ODS). Podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) nákup vyjde na 106 miliard korun, dalších 44 miliard pak bude stát příprava jejich provozu v tuzemsku. Americké bojové letouny nahradí 14 pronajatých stíhaček JAS-39 Gripen a do budoucna i 24 letounů L-159.

Nabídka na letouny, související vybavení, výcvik, munici a zajištění životního cyklu do roku 2034 činí 106 miliard korun a bude postupně hrazena v letech 2024 až 2034. Dalších 44 miliard korun půjde podle Černochové zejména na infrastrukturu, na palivo, přípravu personálu a odvod DPH.

Částka 150 miliard korun pak podle ní zahrnuje veškeré náklady, a ačkoli jde v součtu o vysokou částku, v průměru bude podle ní činit necelých 7,3 procenta plánovaných ročních výdajů na obranu.

Nákup má přinést také zakázky pro český průmysl, podle ministryně je připravených čtrnáct projektů průmyslové spolupráce pro české firmy včetně možnosti zapojení přímo do globálního dodavatelského řetězce. Česko je podle ní jednou z mála zemí, které si už při jednání o nákupu letounů takovou spolupráci vyjednaly.

Vláda rozhodla o nákupu letounů F-35 (zdroj: ČT24)

Po roce 2034 budou podle Černochové náklady na provoz zhruba tři procenta z obranných výdajů, tedy zhruba 4,9 miliardy korun ročně včetně výdajů na palivo a munici. Z hlediska celkového životního cyklu, tedy až do roku 2069, tak podle ní vyjde pořízení a následný provoz letounů F-35 na 700 korun ročně na jednoho obyvatele České republiky.

Podle premiéra Fialy je nákup efektivním řešením, protože přínos schopností tohoto systému za dobu jeho životnosti je v porovnání s penězi, které Česko zaplatí, výrazně vyšší než při pořízení jiného typu letounu.

Řehka ocenil vybavení letounů

„Stroje 5. generace jsou jediné, které mohou obstát na bojištích budoucnosti a které zároveň budou zárukou, že se v případě potřeby dokážeme společně s našimi spojenci efektivně bránit vnější agresi,“ prohlásil náčelník generálního štábu generálporučík Karel Řehka. Výrobce podle Řehky deklaruje podporu letounů v životním cyklu až do roku 2082.

„Hlavními vlastnostmi F-35 jsou kombinace minimální viditelnosti pro radary a schopnost v reálném čase sbírat a zpracovávat data, která umí distribuovat těm, kteří je potřebují,“ ocenil náčelník.

Podle něj je rovněž důležitá vysoká ochrana posádky a potenciál pro další rozvoj. „Piloti, kteří jednou budou tento stroj posílat do výslužby, ještě v tuhle chvíli nejsou na světě,“ vysvětlil Řehka s tím, že žádná ze zbraní české armády nikdy nebude mít takový dosah jako taktické letectvo.

Velitel vzdušných sil Petr Čepelka je spokojený, že vláda o nákupu stíhaček rozhodla v souladu s vojenským doporučením. „Jako velitel vzdušných sil mám velikou radost z toho, že tím výrazným způsobem navýšíme naši bojeschopnost a obranyschopnost České republiky,“ řekl Čepelka. Stíhačky JAS-39 Gripen, které má nyní armáda k dispozici, se podle něho budou plně využívat až do roku 2035. Od roku 2031 budou využívané společně s F-35, budou umístěné na letišti v Čáslavi. 

„Každý letoun má všechny ty senzory s sebou, kdežto u letounů čtvrté či čtvrté a půlté generace je musíte dokupovat a podvěsovat, takže vám zbývá méně místa na munici,“ poznamenal brigádní generál Jaroslav Míka.

Metnar o nákupu letounů F-35 (zdroj: ČT24)

Nákup letounů ocenil prezident Pavel

„Pokud chceme pro naše vojenské letectvo něco, co je na špičce současných technologií a co nám zajistí, že na té špičce budeme po dlouhou dobu, a pokud chceme zajistit kvalitní obranu našim občanům i našim spojencům, je nákup F-35 dobrou volbou,“ prohlásil prezident Petr Pavel. Stejným směrem se podle něj chce vydat více než polovina zemí Severoatlantické aliance.

F-35 podle něj nejsou pouze bojovými letouny, ale komplexním systémem, který může dělat průzkum, zajišťovat spojení, navádět palbu pozemních prostředků a plnit celou řadu dalších úkolů. „Vláda představila plán, jak na tento nový systém zajistit finance, a armáda má jasno o jeho plnohodnotném zařazení do moderního způsobu vedení obrany,“ dodala hlava státu.

Metnar: Vláda měla letouny vybírat z více nabídek

Podle předsedy sněmovního výboru pro obranu Lubomíra Metnara (za ANO) měla vláda o letounech jednat minimálně se dvěma možnými dodavateli. Například Švédsko podle něj mělo dostat možnost podat závaznou nabídku na dodání strojů, aby byly porovnatelné a nevznikaly pochybnosti.

„Jsem velmi zklamán tím, jak se vláda rozhodla. (…) Nejenom ta arogance současné vlády v den, kdy je schvalován rozpočet, kdy nemáme na důchody, kdy jsou tu restrikce, tak schválí tento megaprojekt,“ okomentoval. 

Od počátku podle něj kabinet měl jednat minimálně se dvěma potenciálními dodavateli podobných strojů, aby ve veřejném prostoru nevyvstala řada otázek a spekulací. „Mohlo to být jasně porovnané na základě jasných, srovnatelných dat a mohli jsme jen slyšet, proč se rozhodli pro ten, nebo onen přístup,“ sdělil.

Člen předsednictva opozičního SPD Radovan Vích uvedl, že hnutí od počátku nákup odmítá. V případě vstupu do vlády by navrhovalo od smlouvy odstoupit. „Americká stíhačka je minimálně třikrát dražší než gripen, je také velmi poruchová, ale zejména náklady na její provoz jsou astronomické, v porovnání s gripenem až sedminásobné,“ prohlásil.

Česko podle něj plný potenciál strojů stejně nikdy nevyužije. „I my chceme moderní armádu, ale díky politice současné vlády a stavu ekonomiky nás bez pochyby čekají těžké roky,“ doplnil Vích.