Pořízení 24 stíhaček F-35 je pro nás nezbytným minimem, říká brigádní generál Míka

Interview ČT24 – Jaroslav Míka (zdroj: ČT24)

„Protože jsme se zavázali, že to zaplatíme, tak to budeme muset platit,“ shrnul nákup 24 stíhaček americké výroby F-35 vedoucí integrovaného týmu Taktické letectvo Armády České republiky a zástupce ředitele sekce rozvoje sil ministerstva obrany Jaroslav Míka. Objednávka čtyřiadvaceti strojů je „nezbytným minimem“ ve srovnání se zeměmi podobné velikosti a podobným rozpočtem jako Česko, uvedl brigádní generál v pořadu Interview ČT24.

„Je to obrovský předěl pro Armádu České republiky, za dnešním dnem (pondělím, pozn. red.) je obrovský kus práce, který započal někdy koncem roku 2019,“ zhodnotil Míka pondělní podpis dohody o koupi stíhaček. „Ten pocit zodpovědnosti je na nás, tím podpisem nic nekončí, naopak začíná,“ tvrdí. „Je to velice zodpovědný úkol, ale jdeme do něj, protože víme, že má smysl a je to jediná cesta.“

Brigádní generál odmítá, že by se při dohodách o pořízení letounů F-35 objevila korupce.

Komplexní implementační plán pro F-35, který jeho tým finalizoval, bude podle Míky procházet revizemi. Doporučil ale jít právě cestou letounů páté generace. „Je to i politické rozhodnutí,“ připouští ohledně záměru objednat stroje americké výroby. Kdyby však vojáci dali jedno doporučení a vláda by se – třeba z politických důvodů – rozhodla jinak, museli by toto politické zadání splnit. „V tomto případě ale došlo k symbióze politických ambicí České republiky a vojenského doporučení zohledňujícího schopnosti (letadel) a síly odstrašení.“

Míka má za to, že český plán není „úplně uspěchaný“, proto budou mít Česko a Spojené státy dostatečný čas na přípravu, výrobu a dodání strojů.

Objednávka 24 stíhaček je podle něj „nezbytné minimum“ ve srovnání se zeměmi podobné velikosti a podobným rozpočtem jako Česko. „Opravdu jsme důkladně ve vojenském doporučení počítali i každou letovou hodinu – kapacitu jak pilotů, tak technického personálu – abychom byli schopni při minimálním počtu 24 letounů všechny úkoly beze zbytku splnit,“ ujistil brigádní generál ve vysílání ČT24.

Letouny podle Míky nejsou příliš drahé v porovnání se staršími kategoriemi čtvrté generace. „V kontraktu je zajištěn životní cyklus letounu až do roku 2034, je tam zajištěna i munice a je tam zajištěn výcvik našeho personálu, asistenční služby při výstavbě nemovité infrastruktury,“ vyjmenoval.

Výhodnější než gripeny?

Kontrakt Česko podepsalo jako svobodná země a jako taková z něj může i vždy „vycouvat“, soudí Míka. „Samozřejmě, že si protistrana naúčtuje relevantní náklady, které by přišly naprosto vniveč. Bavíme se, že už by to byly desítky miliard, které by se utratily za nic,“ upřesňuje.

Pořízení 24 letounů F-35A Lightning II má vyjít podle dřívějších vyjádření ministerstva obrany na 150 miliard korun, částka zahrnuje i veškeré výdaje na přípravu provozu v Česku. Celkové náklady na pořízení a provoz stíhaček F-35 do konce jejich životnosti v roce 2069 odhaduje resort na 322 miliard korun.

„Protože jsme se zavázali, že to zaplatíme, tak to budeme muset platit,“ dodává ke kontraktu Míka.

„Není to tak, že si koupíme jen stroje – železo – za takhle obrovskou cenu. Ale je to celý komplex.“ V ceně je zahrnuta i inflační doložka, která podle Míky nemusí být naplněna, pokud inflace v USA v daném období nepřesáhne hranici šesti procent.

Ministerstvo obrany čelilo i kritice stran zástupců sněmovní opozice. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš prohlásil, že v případě F-35 jde o letouny, které české letectvo nepotřebuje. Vládě vyčetl, že nejednala ohledně prodloužení smlouvy na pronájem švédských gripenů. Podle Babiše jsou potřebné spíš obranné systémy.

Míka argumentuje, že při porovnání všech letounů čtyřiapůlté a páté generace vycházel model F-35 páté generace díky masovosti své výroby výhodněji. Padesát miliard korun, čímž kontroval švédský výrobce, by podle brigádního generála zahrnovalo jen dvanáct kusů nové verze gripenů.