Žalobce pustil z vazby podnikatele Špringla obviněného v kauze armádní zakázky

Státní zástupce propustil na kauci z vazby podnikatele Jindřicha Špringla, který čelí obvinění v kauze zakázky ministerstva obrany na servis mikrovlnné sítě. ČT to potvrdil žalobce Adam Borgula s tím, že podnikatel musí docházet za probačním úředníkem. Špringl podle policie žádal úplatek za to, že se do tendru za desítky milionů korun nepřihlásí. Vinu odmítá. Kriminalisté stíhají ještě pět lidí a tři firmy.

„Ve vámi dotazované trestní věci jsem poté, co odpadl koluzní důvod vazby (možné ovlivňování svědků, pozn. redakce), rozhodl o propuštění obviněného z vazby za současného přijetí peněžité záruky a stanovení dohledu probačního úředníka,“ uvedl státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Praze Adam Borgula. Špringlův advokát Lukáš Duffek na dotazy ČT nereagoval, dříve uvedl, že jeho klient vinu odmítá.

Kriminalisté kauzu spustili letos v září, kdy zasahovali na několika armádních místech včetně generálního štábu. Zadrželi deset lidí, z nichž ve vazbě skončil pouze Jindřich Špringl. Podle soudu mohl ovlivňovat svědky a pokračovat v trestné činnosti – právě tento vazební důvod, takzvaný předstižný, teď žalobce nahradil kaucí a dohledem probačního úředníka.

Případ se týká zakázky na pozáruční servis mikrovlnných sítí, které ministerstvo obrany používá ke komunikaci. Servis dříve zajišťovala firma Tesla, v tendru z roku 2021 ale zvítězila firma Jimi CZ. Špringl se podle policie s Teslou dohodl, že se jeho firma Analogia výměnou za podíl ze zakázky nebude o servis ucházet. Zároveň se údajně domluvil se zástupci Jimi CZ, aby podali vlastní nabídku. Když firma zakázku vyhrála, měl Špringl nabídnout Tesle, že zajistí odstoupení Jimi CZ výměnou za subdodávku pro Analogii. Firma Jimi CZ letos od zakázky odstoupila.

Špringl je obviněný i v kauze Dozimetr

Policie v kauze viní celkem šest lidí a tři firmy, žádný z obviněných nepůsobí v armádě ani na ministerstvu obrany. Podle serveru Seznam Zprávy jsou mezi stíhanými Špringlova firma Analogia, společnosti Tesla a TTC Telekomunikace, manažeři z Tesly Pavel Birner, Michal Nováček a František Hála, dále Josef Šelepa z TTC Telekomunikace a advokát Ján Pajor.

Podle Deníku N čelí Špringlova Analogia od letošního června stíhání i v jedné z vedlejších větví kauzy Dozimetr. V hlavní větvi policisté při loňské razii obvinili také samotného Špringla, který se měl s podnikatelem Petrem Adamem pokusit uplatit člena dozorčí rady pražského dopravního podniku Michala Zděnka. Špringl vinu popřel, Adam po obvinění spáchal sebevraždu.

Vyšetřovatelé na konci října navrhli v kauze Dozimetr obžalovat jedenáct lidí včetně bývalého náměstka pražského primátora Petra Hlubučka nebo podnikatele Michala Redla. Špringl mezi nimi není, policie jeho část případu vyčlenila do samostatného řízení. Podle Deníku N teď kriminalisté prověřují nové důkazy, které jim Špringl dodal.