Projděte si profily ministrů nové vlády

Prezident Miloš Zeman jmenoval vládu Petra Fialy (ODS). V kabinetu zasednou zástupci dvou koalic, které uspěly ve sněmovních volbách – SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a PirátiSTAN. Přinášíme profily všech členů nové vlády.

Předseda vlády

Petr Fiala

Politolog a vysokoškolský pedagog Petr Fiala je předsedou ODS. Absolvoval obor český jazyk a literatura a dějepis na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně v Brně, dnes Masarykově univerzitě. V letech 2004–2011 byl jejím rektorem. Je poslancem, ministerské zkušenosti sbíral v kabinetu Petra Nečase, kde působil jako ministr školství (2012–2013) a jako vědecký poradce předsedy vlády. Od roku 2017 do roku 2021 byl místopředsedou Poslanecké sněmovny.

Petr Fiala
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Po převratu v listopadu 1989 patřil Fiala mezi první akademiky, kteří se začali naplno věnovat politologii, v roce 2002 se stal prvním profesorem tohoto oboru v Česku. Specializoval se zejména na srovnávací politologii a evropskou politiku. Od září 2011 radil tehdejšímu premiérovi Petru Nečasovi, v květnu 2012 nahradil v čele ministerstva školství Josefa Dobeše (Věci veřejné), jehož ani ne dvouletou vládní éru provázela řada afér. Fialovi se rozjitřenou situaci v resortu podařilo poměrně rychle uklidnit.

V roce 2013 Fiala odmítl účast v úřednické vládě Jiřího Rusnoka, protože nesouhlasil se způsobem jejího ustavení. Kandidaturu na předsedu ODS ohlásil v prosinci 2013. Ačkoli byl členem strany teprve krátce, podle svých slov s občanskými demokraty ideově spolupracoval už od první poloviny 90. let. Záchranu strany, jež ve volbách v roce 2013 dosáhla nejhoršího výsledku v historii, viděl v návratu k pravicovému programu.

Fiala je autorem či spoluautorem monografií a více než 200 odborných studií publikovaných v řadě zemí. K těm nejznámějším patří Evropská unie, Evropský mezičas, Politický extremismus a radikalismus v České republice, Katolicismus a politika či Teorie politických stran.

Ministři za ODS

Zbyněk Stanjura – ministr financí

První místopředseda ODS a bývalý dlouholetý předseda poslaneckého klubu ODS vystudoval elektrotechniku na Vysokém učení technickém v Brně. Po revoluci vedl 11 let IT firmu, ve které pracoval jako programátor a posléze ředitel. V Nečasově vládě zastával půl roku post ministra dopravy, předtím byl členem zastupitelstva Moravskoslezského kraje (2000–2011) a primátorem Opavy (2002–2010). Je předsedou dozorčí rady Institutu pro pravicovou politiku, který založila ODS. 

Zbyněk Stanjura
Zdroj: Štěrba Martin/ČTK

Za jeho působení na ministerstvu dopravy odborníci kladně hodnotili snahu dořešit majetkové vyrovnání Českých drah se Správou železniční dopravní cesty, jehož příprava ale zůstala pouze na začátku. Kritiku si naopak Stanjura vysloužil za snahu přidělit bez výběrového řízení RegioJetu zakázku na 15letý provoz trati z Ostravy do Olomouce přes Opavu a Krnov.

Stanjura je kritikem hospodářské politiky končící vlády premiéra Andreje Babiše (ANO), mimo jiné také návrhu státního rozpočtu s navrhovaným schodkem 376,6 miliardy korun, který označil za „virtuální realitu“. Vysoké deficity považuje za jednu z příčin růstu inflace a plánuje je řešit hledáním úsport na straně státních výdajů. Nechce zvyšovat DPH a hodlá zrušit elektronickou evidenci tržeb. Za chybné označuje také celoplošné slevy na jízdném.

Jana Černochová – ministryně obrany

Starostka městské části Praha 2 mezi lety 2006–2010 a od roku 2012 absolvovala bakalářský obor právo na Vysoké škole aplikovaného práva v Praze a magisterský program v oboru mezinárodní vztahy a evropská studia na Metropolitní univerzitě v Praze. Před vstupem do politiky působila v bankovnictví.

Jana Černochová
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Během svého prvního funkčního období stála jako starostka za zastavením privatizace obecních bytů v Praze 2, což vyvolalo ostrý nesouhlas části nájemníků. Za jejího působení v čele městské části byla rovněž například dokončena rozsáhlá oprava Havlíčkových sadů.

V Poslanecké sněmovně předsedala výboru pro obranu. Byla také autorkou návrhu zákona, který by uzákonil státní výdaje na obranu ve výši dvou procent HDP, jak Česko slíbilo svým spojencům v NATO. Angažuje se v projektech, které se zabývají péčí o válečné veterány a připomínají vojenské tradice.

Pavel Blažek – ministr spravedlnosti

Blažek vystudoval Právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně, kde také vyučoval. Od roku 1996 je advokátem. Byl také členem zastupitelstva městské části Brno-střed i města Brna. Po komunálních volbách v roce 2010 se stal jedním z tvůrců velké koalice ODS a ČSSD na brněnském magistrátu. V letech 2012–2013 byl ministrem spravedlnosti ve vládě Petra Nečase.

obrázek
Zdroj: ČT24

Krátce po jmenování na něj podala trestní oznámení obecně prospěšná společnost Acta non verba, podle které se v době, kdy zastupoval Česko ve sporu s firmou Diag Human, dopustil několika trestných činů, například podvodu. Pro nedostatek důkazů bylo ale šetření odloženo.

V srpnu 2020 Blažek figuroval mezi několika brněnskými politiky, které vyšetřovala policie a Národní centrála proti organizovanému zločinu kvůli podezření, že kupčili s městským majetkem a brali milionové úplatky.

Podle médií podnítila vyšetřování politiků výpověď někdejšího starosty Rojetína Pavla Hubálka, jehož policie stíhá za kupčení s brněnským majetkem. Hubálek uvedl, že byl součástí systému, který tvořili právě politici ODS včetně Vaňkové, Kerndla a Blažka. Ti nařčení odmítají.

Za důležité v justici Pavel Blažek považuje, aby především pokračovala práce na novém trestním řádu.

Martin Kupka – ministr dopravy

Místopředseda ODS a starosta Líbeznic u Prahy vystudoval žurnalistiku a masovou komunikaci na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze, kde přednášel o komunikaci s médii a o kultuře mluveného projevu.

Martin Kupka
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

V minulosti pracoval v Českém rozhlase jako moderátor a redaktor, byl mluvčím pražského magistrátu, Středočeského kraje, ministerstva dopravy, vedoucím mediální sekce ODS a v roce 2010 několik měsíců také mluvčím vlády. Osm let vedl a organizoval festivaly vážné hudby v Karlových Varech a na Liberecku.

V letech 2016–2017 byl náměstkem středočeské hejtmanky pro zdravotnictví. Ve sněmovně mimo jiné působil jako místopředseda výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Věnoval se digitalizaci veřejné správy. Byl ve skupině poslanců, která navrhla a prosadila zákon o právu občana na digitální službu, který urychluje digitalizaci státu a jeho kontakt s občany.

Martin Baxa – ministr kultury

Místopředseda ODS a primátor Plzně vystudoval učitelství na Masarykově univerzitě v Brně, poté učil na plzeňském gymnáziu. V roce 1999 vstoupil do ODS. V roce 2010 se tehdy pětatřicetiletý Baxa stal nejmladším primátorem v historii Plzně. Za jeho působení v čele města připravila Plzeň projekt Evropského hlavního města kultury pro rok 2015 a také například postavila novou moderní budovu divadla.

obrázek
Zdroj: ČT24

Od roku 2004 je zastupitelem Plzeňského kraje, v letech 2016–2018 byl náměstkem hejtmana. Za svou prioritu v médiích označil podporu živé kultury, ale také historických témat, například spojených s totalitními režimy.

Ministři za KDU-ČSL

Marian Jurečka – ministr práce a sociálních věcí, místopředseda vlády

Předseda KDU-ČSL a člen zastupitelstva Olomouckého kraje vystudoval obor rostlinolékařství na Mendelově zemědělské a lesnické univerzitě v Brně. V lednu 2014 byl jmenován ministrem zemědělství ve vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD), ve funkci setrval do prosince 2017. Ve sněmovně předsedal poslaneckému klubu KDU-ČSL.

Marian Jurečka
Zdroj: ČT24

Jako ministr zemědělství v Sobotkově vládě byl Jurečka kritizován kvůli kůrovcové kalamitě. Andrej Babiš, který byl v Sobotkově kabinetu ministrem financí, jej později jako premiér obvinil z toho, že kalamitu neřešil a stát zaspal. Jurečka kritiku odmítl s tím, že dělal maximum možného, za jeho vedení se instalovalo více lapačů, personálně posiloval státní podnik Lesy ČR a řešila se i kapacita odvozů dřeva z lesů.

Podle Jurečky, který platí za dobrého zákulisního vyjednavače, je důležité, aby se lidovci zaměřili na potřeby lidí. Jako důležitá témata uvádí především dostupnost bydlení, výstavbu dopravní infrastruktury nebo důchodový systém.

Anna Hubáčková – ministryně životního prostředí

Senátorka a zastupitelka Jihomoravského kraje vystudovala stavební fakultu Vysokého učení technického v Brně. Působila jako vodohospodářka hodonínského závodu Jihomoravských vodovodů a kanalizací. V 90. letech minulého století vedla odbor životního prostředí Okresního úřadu v Hodoníně, od roku 2000 stála v čele odboru životního prostředí Krajského úřadu Jihomoravského kraje.

obrázek
Zdroj: ČT24

Za svou práci na krajském úřadě získala v roce 2005 Cenu ministra životního prostředí. O tři roky později ji ale ekologičtí aktivisté nominovali na anticenu Ropák za to, že souhlasila s vedením dálnice na Vídeň kolem Pohořelic.

V letech 2014–2018 byla starostkou Ratíškovic, nyní je radní. Obvod Hodonín reprezentuje v Senátu od roku 2016. V posledních letech v této roli kritizovala nový stavební zákon, který sněmovna schválila přes nesouhlas horní komory. Podle Hubáčkové nebyla změna této důležité normy dostatečně prodiskutována, kritizovala například to, že návrh neprošel připomínkovým řízením.

Zdeněk Nekula – ministr zemědělství

Bývalý šéf Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu absolvoval Vysokou školu zemědělskou v Brně, je starostou obce Těšetice na Znojemsku. V letech 2012–2016 byl zastupitelem Jihomoravského kraje, v letech 2015–2019 působil v dozorčí radě Exportní garanční a pojišťovací společnosti a v letech 2016–2018 předsedal představenstvu státního Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu, který rozděluje finance v rámci podpůrných programů v oblasti zemědělství. Přivedl ho tam současný předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

obrázek
Zdroj: ČT24

K jeho zálibám patří včelaření, od roku 2005 je členem Českého svazu včelařů. Za prioritu v úřadu považuje využívání moderních technologií v zemědělství, takzvané „precizní zemědělství“. Jde například o data ze senzorů a čidel v půdě či meteorologické údaje v on-line systémech, které následně dávkují správné množství hnojiv či pesticidů.

Do budoucna chce snížit uhlíkovou stopu potravin a zkrátit jejich cestu od zemědělců a producentů až na talíř ke spotřebiteli.

Vzhledem k izolaci Zdeňka Nekuly kvůli covidu-19 bude řízením ministerstva dočasně pověřen ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Ministři za TOP 09

Vlastimil Válek – ministr zdravotnictví, místopředseda vlády

Místopředseda TOP 09 se zaměřoval na propojení vědy a lékařské praxe jako předseda sněmovního podvýboru pro implementaci nových léčebných a vyšetřovacích postupů.

obrázek
Zdroj: ČT24

Působil také jako přednosta Kliniky radiologie a nukleární medicíny ve Fakultní nemocnici v Brně. Vystudoval všeobecné lékařství na Lékařské fakultě UJEP (dnes Masarykově univerzitě) v Brně. V minulosti pracoval také pro mezinárodní organizaci Červený kříž. Působí jako pedagog.

Válek patřil k nejviditelnějším kritikům vládních kroků v době pandemie. „Všichni dobře vidíme, že současná vláda ve vedení státu selhává. Amatérismus bude třeba nahradit odborností,“ prohlásil v únoru 2021. V době své kandidatury na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek zdůrazňoval, že odmítá plošnou povinnou vakcinaci proti onemocnění covid-19. Za zásadní při zvládání pandemie naopak označoval posílení kapacit PCR testování.

Helena Langšádlová – ministryně pro vědu, výzkum a inovace

Bývalá starostka Černošic Helena Langšádlová vystudovala vodohospodářské stavby na stavební průmyslové škole, později absolvovala politologii na Vysoké škole politických a společenských věd v Kolíně. Před revolucí pracovala v odboru výstavby a územního plánování jako stavební technička, poté byla v letech 1990 až 1998 majitelkou penzionu.

Helena Langšádlová
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

V letech 1998–2006 byla starostkou a poté čtyři roky místostarostkou Černošic u Prahy. V letech 2000–2008 a od října 2012 do dubna 2013 zasedala v zastupitelstvu středočeského kraje. Do roku 2009 byla členkou KDU-ČSL, poté vstoupila do TOP 09, je členkou výkonného výboru strany. V rámci svého politického působení se věnuje například tématu dostavby jaderné elektrárny Dukovany, kde prosazovala vyřazení uchazečů z Ruska a Číny.

Ministři za hnutí STAN

Vít Rakušan – ministr vnitra, 1. místopředseda vlády

Předseda hnutí STAN vystudoval historii a germanistiku na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích a školský management na Univerzitě Karlově v Praze. Po škole začal podnikat a vyučoval němčinu na kutnohorském gymnáziu. Později se stal starostou Kolína a na této pozici působil osm let. Funkci opustil v červnu 2019 kvůli působení v celostátní politice.

obrázek
Zdroj: ČT24

Ve sněmovně zasedal v zahraničním výboru a výboru pro bezpečnost, mimo jiné předsedal také stálé komisi pro kontrolu činnosti Vojenského zpravodajství. Upozorňoval na vliv Číny a Ruska na českou politiku a podnikatelské prostředí. Napsal, že Čína využívá Českou republiku nejen jako nástroj propagandy, ale že je pro ni Česko důležité i z hlediska průmyslové špionáže.

Ve funkci ministra vnitra se chce zaměřit na změnu legislativy krizového řízení, která bude lépe reagovat na nové typy hrozeb – pandemie, blackouty či terorismus. 

Jozef Síkela – ministr průmyslu a obchodu

Síkela je absolventem Vysoké školy ekonomické, kde v roce 1989 spoluorganizoval studentské stávky. Pochází ze slovensko-maďarské rodiny, při rozdělení Československa žádal o české občanství.

Jozef Síkela
Zdroj: STAN

Přes třicet let se pohybuje v bankovnictví. Svou kariéru začal v roce 1991 ve společnosti Bank Austria Creditanstalt. V roce 2013 obdržel cenu slovenského bankéře roku a zároveň se umístil mezi nejlepšími pěti slovenskými manažery.

Jako člen představenstva rakouské bankovní skupiny Erste Group měl na starosti korporátní bankovnictví a trhy. Předtím působil mimo jiné jako šéf Slovenské spořitelny, ukrajinské Estre Bank či v České spořitelně. Od roku 2021 je partnerem investiční skupiny Prime Fund. 

Mikuláš Bek – ministr pro evropské záležitosti

Senátor a bývalý rektor Masarykovy univerzity v Brně. Zde také vystudoval hudební vědu, poté působil v oboru na různých univerzitách. V letech 2004–2011 byl na Masarykově univerzitě prorektorem a v letech 2011–2019 jejím rektorem. Jako šéf druhé největší vysoké školy v Česku vzbudil pozornost, když jej prezident Miloš Zeman v rozporu s tradicí přestal zvát na oslavy státního svátku 28. října na Pražský hrad.

obrázek
Zdroj: ČT24

Důvodem bylo nejspíš to, že Bek před sněmovními volbami v roce 2013 odmítl umožnit vystoupení hlavy státu v prostorách Masarykovy univerzity. Je členem vědeckých rad několika univerzit a řady dalších odborných institucí a autorem či spoluautorem několika desítek odborných publikací z oboru muzikologie. Byl také místopředsedou České konference rektorů pro vzdělávání. Senátorem za obvod Brno-město je jako nestraník od roku 2018.

V roce 1988 se stal kandidátem KSČ, v listopadu 1989 ale kandidaturu zrušil, když se stal jedním ze zakladatelů stávkového výboru na Filozofické fakultě UK.

Petr Gazdík – ministr školství

Místopředseda STAN a také zastupitel Zlínského kraje v minulosti vyučoval na Základní škole Josefa Bublíka v Bánově, později se stal starostou obce Suchá Loz na Uherskohradišťsku a také místopředsedou regionu Východní Slovácko. Je spoluzakladatelem hnutí STAN, v letech 2009–2014 a 2016–2019 byl jeho předsedou. Od prosince 2013 do října 2017 byl místopředsedou Poslanecké sněmovny, byl také krajským radním.

Petr Gazdík
Zdroj: ČT24

Petr Gazdík prosazuje zrušení státních maturit v jejich současné podobě. Chce se také zaměřit například na větší propojení vzdělávání s praxí, zjednodušení možnosti přechodu středoškoláků mezi různými typy škol a umožnit zakládání krajských polytechnik s profesním zaměřením. Platy učitelů by chtěl podle svého tvrzení udržet na úrovni 130 procent průměrné mzdy, na kterou se dostaly za vlády Andreje Babiše. 

Ministři za Piráty

Ivan Bartoš – ministr pro místní rozvoj a digitalizaci, místopředseda vlády pro digitalizaci

Bartoš vystudoval informační studia a knihovnictví na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, dále pokračoval ve studiích jako interní doktorand se specializací na databázové modely, databázové systémy a informační služby internetu. Spolupracoval s knihovnami na projektech standardizace ve vyhledávání a sdílení informací, paralelně se angažoval v neziskovém sektoru.

obrázek
Zdroj: ČT24

Pracoval pro české i zahraniční firmy jako specialista na informační technologie, jako ředitel marketingu startoval nový český pracovní portál, věnoval se projektům týkajícím se kvality dat ve firmách, budování datových skladů a návrhů manažerských informačních systémů.

V roce 2009 stál u zrodu Pirátů, v jejich čele s přestávkami stojí přes osm let. Pod jeho vedením strana získala zástupce v obou komorách parlamentu i v Evropském parlamentu.

Bartoš v minulosti čelil kritice kvůli svým postojům z minulosti, když například přiznal, že v referendu o vstupu Česka do EU hlasoval proti a nesouhlasil ani s českým členstvím v NATO. Jím vedená strana je ale nyní proevropská a ani členství v NATO většina členů nezpochybňuje.

Bartoš také vystupuje jako DJ, hraje na akordeon a zpívá v kapele Nohama napřed.

Jan Lipavský – ministr zahraničí

Dříve pracoval jako analytik a manažer projektů v oblasti informačních technologií v bankovnictví. Vystudoval mezinárodní teritoriální studia na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze. Celé uplynulé volební období byl místopředsedou sněmovního výboru pro obranu a zahraničního výboru, působil i jako jeden z místopředsedů klubu Pirátů.

obrázek
Zdroj: ČT24

V uplynulém volebním období sněmovny byl například jedním z autorů pozměňovacích návrhů k takzvanému lex Dukovany, které uzákonily vyřazení ruských a čínských firem z tendru na výstavbu nových jaderných bloků v Dukovanech. Patřil k nejaktivnějším odpůrcům ruského angažmá.

Lipavský také loni v listopadu požadoval, aby Černínský palác odebral diplomatický pas prezidentovu poradci Martinu Nejedlému. V říjnu 2020 ve sněmovně odmítl ruskou kritiku odstranění sochy maršála Ivana Koněva v Praze 6. V roce 2021 zpochybnil nominaci ministra zdravotnictví za ANO Adama Vojtěcha na velvyslance ve Finsku. Mluvil v této souvislosti o politické trafice.

Stal se hlavním předmětem sporu mezi prezidentem Milošem Zemanem a designovaným premiérem Petrem Fialou poté, co Zeman nejprve odmítal Jana Lipavského jmenovat. Svůj postoj zdůvodnil údajně nedostatečnou kvalifikací Lipavského nebo odtažitými vztahy k Izraeli a Visegrádské čtyřce.

Michal Šalomoun – ministr pro legislativu

Třebíčský advokát vystudoval rozhlasovou a televizní dramaturgii a scenáristiku na Janáčkově akademii múzických umění v Brně. Diplomovou práci na JAMU napsal na téma Humor seriálu Simpsonovi. Absolvoval také Právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně, se kterou příležitostně spolupracuje jako externí vyučující nebo člen výzkumného týmu. Svůj doktorát zakončil disertační prací Právní aspekty humoru.

obrázek
Zdroj: ČT24

Věnuje se autorskému právu. S Piráty spolupracoval například ve sporu s kolektivními správci, Stranu zastupoval v trestním řízení ohledně obvinění souvisejícího s provozováním internetové stránky Sleduju seriály. Je kritikem současného pojetí funkce kolektivních správců autorských práv, zastupuje také restauratéry, majitele obchodů, pořadatele koncertů nebo lázeňská zařízení, zejména ve sporech o úhradu poplatku za umístění televizorů na pokoje lázeňských pacientů.

Zastupoval také brněnské Centrum experimentálního divadla ve sporu s kardinálem Dominikem Dukou, který požadoval omluvu za uvedení dvou kontroverzních her režiséra Olivera Frljiče Prokletí a Naše násilí a vaše násilí na přehlídce Divadelní svět v květnu 2018. V té byla zobrazena postava Ježíše Krista znásilňujícího muslimskou ženu.

V letech 2018 a 2019 Šalomoun neúspěšně kandidoval za Piráty jako nestraník do Senátu a Evropského parlamentu. V minulosti byl i v zastupitelstvu města Třebíč za Věci veřejné. 

Jako ministr pro legislativu plánuje zlepšit kvalitu právního řádu a zrušit nevyhovující normy. Začít chce u povinností drobných a středních podnikatelů. Chce se také zaměřit na důkladnější zdůvodnění vládních či ministerských opatření proti koronaviru, aby je soudy nemusely rušit.