Nekula končí v čele resortu zemědělství, nahradit ho má Výborný

Novým ministrem zemědělství má být Marek Výborný (zdroj: ČT24)

Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) končí v čele ministerstva zemědělství. Nominaci předsednictva KDU-ČSL na nového šéfa resortu přijal bývalý šéf lidovců Marek Výborný. Návrh ještě musí schválit širší vedení strany. Oznámil to předseda strany a ministr práce Marian Jurečka na mimořádné tiskové konferenci v Poslanecké sněmovně. Nekula uvedl, že v posledních týdnech mu chyběla podpora ze strany vedení lidovců.

Nekula na mimořádném středečním brífinku oznámil, že rezignaci podal ke konci června. Zdůvodnil to tím, že v posledních týdnech necítil podporu vedení lidovců. Uvedl také, že se snažil dělat ve funkci šéfa resortu kroky, které zajistí dobrou budoucnost pro českou krajinu, přestože nejsou vždy populární.

Jurečka dodatečně řekl v Událostech, komentářích, že Nekulu k rezignaci vyzval. „Před dvěma a půl týdny jsem mluvil se Zdeňkem Nekulou, probíral jsem s ním agendu ministerstva zemědělství. V rámci toho hovoru (…) jsem ho požádal, aby na konci června jeho angažmá jako ministra skončilo s tím, že chceme nominovat nového ministra od začátku července,“ přiblížil.

Jurečka sdělil, že o výměně hovořil i s premiérem Petrem Fialou (ODS). Požádal ho, aby jednal s prezidentem Petrem Pavlem, aby se Výborný mohl funkce ujmout od 1. července. Podle Jurečky má Výborný jako bývalý předseda strany a předseda poslaneckého klubu respekt u politických kolegů. Má tedy dobré předpoklady, aby mohl ministerskou funkci zastávat do konce volebního období. Výborný řekl, že je připraven funkci přijmout, pokud jeho nominaci potvrdí příští týden celostátní výbor lidovců.

I když jde o již druhou výměnu ministra za KDU-ČSL během posledního půl roku, Jurečka řekl v Událostech, že je přesvědčen, že strana byla na vládní angažmá připravena dobře. V Událostech, komentářích zdůraznil, že náhrada Zdeňka Nekuly Markem Výborným byla požadavkem předsednictva. „Vyhodnotili jsme, že je důležité, aby resort měl nového ministra, který bude naslouchat zemědělské odborné veřejnosti, bude schopen komunikovat i s širokou veřejností, ale zároveň bude silnou politickou vahou a autoritou, dobrým manažerem,“ shrnul.

Události: Nekula končí v čele resortu zemědělství (zdroj: ČT24)

Konkrétní příčinu, proč musí Nekula na ministerstvu zemědělství skončit, nechtěl lidovecký předseda prozradit. Opakovaně se ale zmiňoval o potřebě komunikace s odbornou i širokou veřejností a také o tom, aby měl ministr politickou autoritu a zkušenosti. Domnívá se, že Výborný je má. Neobává se, že by coby vystudovaný historik a teolog a bývalý středoškolský učitel nebyl tou pravou osobou pro resort zemědělství. Odkázal na jeho působení v ústavně právním výboru Poslanecké sněmovny, kde si podle Jurečky „vydobyl velký respekt“.

„Je to člověk, který ukazuje, že umí naslouchat, umí se obklopit odborníky a umí dělat dobrou práci i v oblasti, ze které nevzešel,“ řekl Jurečka o Výborném.

Fiala změnu respektuje

Případný nástupce Výborného v roli šéfa poslaneckého klubu KDU-ČSL musí podle Jurečky vzejít z debaty poslanců. Nechtěl zmiňovat žádná jména, protože podle něj není na místě nyní tuto otázku řešit. Výborný doplnil, že záležitost probíralo na uzavřeném jednání předsednictvo klubu. Pokud vedení lidovců potvrdí jeho ministerskou nominaci, klub by věc řešil přespříští týden. „Svou představu mám, ale nejdřív ji sdělím kolegům,“ řekl Výborný.

Premiér Fiala dle svých slov respektuje právo lidovců navrhnout nového kandidáta na post ministra zemědělství. „Zdeněk Nekula mi předal svoji rezignaci na pozici ministra zemědělství. Respektuji právo KDU-ČSL navrhnout kandidáta na tento post. Marek Výborný je zkušený politik s vysokým morálním kreditem, který by byl pro vládu velkou posilou. Před novým ministrem zemědělství stojí úkoly, které nejsou jednoduché. Musí intenzivně pracovat na zlevnění potravin, a pomoci tak s dalším snížením inflace, která trápí občany. Věřím ale, že v této důležité misi obstojí,“ napsal premiér.

Předseda sněmovního zemědělského výboru Michal Kučera (TOP 09) se nedomnívá, že by výměna na postu ministra zemědělství poškodila důvěru ve vládní koalici. Od nového šéfa resortu očekává lepší komunikaci. „My jsme se jako zemědělský výbor vždy snažili ministrovi zemědělství dopomoci v jeho rozhodnutích a snažili jsme se podpořit našimi aktivitami to, aby ten resort šel správným směrem. Věřím, že teď se to nějakým způsobem ještě vylepší,“ okomentoval.

„Vnímal jsem ho jako kompetentního ministra, který rozumí svému resortu, což je samozřejmě výhoda pro vplutí do té role. Na druhé straně kolega Výborný je opravdu zkušený profesionální politik, což je zase jiná výhoda při nástupu do funkce,“ poznamenal ministr školství Mikuláš Bek (STAN). 

Předseda STAN a ministr vnitra Vít Rakušan připustil v Událostech, komentářích, že Zdeněk Nekula „neměl v poslední době úplně šťastná mediální vyjádření“. Také podle něj „nepatřil k ministrům, kteří by zásadním způsobem vládu táhli a určovali její agendu jako celku“. „Myslím si, že Marek Výborný, pokud se opravdu stane ministrem zemědělství, je politicky vzato úplně jiná váhová kategorie,“ dodal.

Také ministr dopravy Martin Kupka (ODS) soudí, že Výborný je schopným politikem. „Velmi úzce jsem s ním spolupracoval na přípravě stavebního zákona. Je to nepochybně člověk velmi racionální a schopný,“ sdělil.

Opozice si Výborným není jistá

Opozice rozhodnutí Nekuly odejít z funkce vítá. S jeho prací spokojena nebyla. Vyčítá mu nejen styl komunikace, ale také způsob, jakým pracoval.

„Zdeněk Nekula je čistá nula,“ řekl novinářům k Nekulově působení na čele ministerstva předseda opozičního klubu SPD Radim Fiala. „Je to ministr, který nemluvil ve sněmovně, neargumentoval, nic nedělal, neřešil žádné problémy v zemědělství, takže jako by tam nebyl. Ten člověk prostě nefungoval,“ dodal. „Je dobře, že ho pětikoalice mění,“ poznamenal.

Nad novým kandidátem na ministra, dosavadním předsedou klubu KDU-ČSL Výborným, vyjádřil Fiala rozpaky. „Nejsem si jistý, jestli pan Výborný je ten správný odborník, který by měl přijít na místo ministra zemědělství,“ dodal.

Podle předsedkyně poslaneckého klubu ANO Aleny Schillerové je změna ministra zemědělství logickým vyústěním, jelikož Nekula byl „paní Columbovou“ současné vlády. Začal podle ní něco dělat až tehdy, když se dostal pod tlak. Co se týče Výborného, jde podle Schillerové o překvapení. „Nevzpomínám si, že by měl něco společného se zemědělstvím. Pokud vím, tak je profesně učitelem dějepisu,“ uvedla.

Poslankyně ANO Jana Mračková Vildumetzová podotkla, že se nový šéf resortu bude dále potýkat hlavně s vysokými cenami potravin, domnívá se však, že s nimi mnoho nezmůže. „Je to způsobeno ne úplně ministrem zemědělství, ale především tím, že máme jedny z nejdražších energií. To se projevuje i ve vysokých cenách potravin,“ řekla v Událostech, komentářích.

Agrární komora u Nekuly ocenila obhajobu zemědělců

Agrární komora České republiky u končícího ministra Nekuly oceňuje hledání kompromisů, racionální přístup k předsednictví Česka v Radě Evropské unie i obhajobu zemědělského sektoru v debatě o zdražování potravin, sdělil předseda komory Jan Doležal.

„Ne vždy se vše podařilo dobře odkomunikovat směrem k veřejnosti, směrem k samotným zemědělcům, dotáhnout do konce nebo najít pro zemědělskou praxi přijatelné řešení,“ dodal. Doležal očekává, že s novým ministrem bude komora diskutovat o problémech zemědělců, vyhodnocení plánu dotací nebo kontrolách dovozu obilí z Ukrajiny.

Komunikace s Nekulou v poslední době vázla a řada věcí zůstala nevysvětlena, okomentovala prezidentka Potravinářské komory České republiky Dana Večeřová. „Ale zemědělství je poměrně složitý resort. Skládá se ze spousty sektorů, je velmi těžké ho řídit,“ podotkla.

Výborný má velmi silnou politickou pozici, míní Večeřová. „To ulehčuje prosazování nějakých názorů nebo požadavků. Takže to určitě vnímáme velmi pozitivně,“ doplnila.

Podle předsedy Zemědělského svazu Martina Pýchy Nekula zemědělce rozdělil, negativně hodnotí změny v nastavení dotací. „Naopak jako pozitivum hodnotíme otevření otázky neúměrně vysokých přirážek obchodních řetězců a dobře zvládnuté předsednictví EU,“ dodal.

Svaz od nového ministra očekává, že začne naplňovat už schválenou strategii českého zemědělství do roku 2030 nebo se přistoupí k její revizi. Měl by také lépe komunikovat se zemědělskou veřejností při hledání řešení všech problémů a neměl by rozdělovat zemědělce na velké a malé.

90’ ČT24: Ministr zemědělství Nekula končí ve funkci (zdroj: ČT24)

Lidovci zvažovali, zda do čela resortu nepostavit odborníka

Podle zdrojů České televize lidovci zvažovali, jestli do čela resortu nepostavit odborníka. Převážil však názor, že by ministrem měl být člověk se silným politickým mandátem. Jeden z členů sněmovního výboru podle ČTK označil za důvod výměny obecnou nepřipravenost Nekuly na řízení resortu a nezkušenost vedoucí k chybám v komunikaci.

Jurečka připustil, že taková varianta existovala. V Událostech, komentářích řekl, že v úvahu také připadali kromě Výborného i někteří další vlivní lidovečtí politici. Jmenoval místopředsedu sněmovny Jana Bartoška a bývalého vicepremiéra Pavla Bělobrádka.

Lidové noviny ve středu napsaly, že lidovci hledají náhradu za Nekulu od začátku května. Odborným kandidátem byl podle listu současný náměstek Miroslav Skřivánek, který však ministerskou funkci nepřijal.

Nekula čelil kritice například v květnu, kdy na Twitteru děkoval řediteli řetězce Lidl za slevu na mouku. Jurečka se ho tehdy zastal a uvedl, že v posledních měsících učinil kroky ve prospěch občanů, které vedly ke snížení cen základních potravin v obchodech. Po zásahu premiéra Fialy musel před měsícem Nekula také vycouvat z plánu zakázat uvádění produktů s CBD z konopí na trh.

Jediným lidoveckým ministrem z původní sestavy Fialovy vlády tak zůstane ministr práce Jurečka. Loni v říjnu skončila v čele ministerstva životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL), kterou vystřídal letos od března místopředseda lidovců Petr Hladík.

Než vstoupil do politiky, byl Marek Výborný učitelem. Na Univerzitě Palackého v Olomouci vystudoval historii a teologii, poté začal učit na gymnáziu v Pardubicích. V roce 2005 vstoupil tehdy devětadvacetiletý Výborný do KDU-ČSL, kde dříve udělal politickou kariéru jeho otec Miloslav – někdejší ministr obrany. Od roku 2006 byl zastupitelem v rodném Heřmanově Městci.

O úroveň výše – do krajské politiky – Marek Výborný nahlédl v roce 2012, kdy byl díky preferenčním hlasům zvolen do zastupitelstva Pardubického kraje. Zakrátko ale odstoupil, protože se stal ředitelem pardubického gymnázia Mozartova. Protože střední školy zřizuje kraj, nemohl současně být zastupitelem. Ředitelem školy byl Výborný do roku 2018.

V té době již působil i v Poslanecké sněmovně, zvolen byl ve volbách v roce 2017 – jako jediný reprezentant KDU-ČSL z Pardubického kraje. Ve sněmovně se stal členem ústavně právního výboru a mandátového a imunitního výboru a také stálé parlamentní komise pro ústavu. Je předsedou podvýboru pro problematiku exekucí, insolvencí a oddlužení, členem podvýborů pro regionální školství, pro mládež a volnočasové aktivity, pro ochranu spotřebitele a pro kulturu.

Poté, co se dlouholetý předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek rozhodl neobhajovat funkci, kandidoval Marek Výborný v roce 2018 na jeho místo a ve druhém kole jasně porazil bývalého ministra Mariana Jurečku.

Pod vedením Marka Výborného absolvovali lidovci pouze jedny volby – evropské. KDU-ČSL v nich získala sice více hlasů než v předchozích eurovolbách, ale vzhledem k podstatně vyšší voličské účasti se její procentuální zisk snížil. Lidovci přišli o jeden poslanecký mandát.

Rezignovat na předsednickou funkci se Marek Výborný rozhodl v listopadu 2019 po nečekaném úmrtí své manželky. Krok zdůvodnil potřebou pečovat o tři děti, které měli.

Kromě politických funkcí je Marek Výborný skautem, působí ve vedení pěveckého sboru a je členem České křesťanské akademie.

Marek Výborný
Zdroj: ČT24

Zdeněk Nekula se narodil 9. února 1970, vystudoval Provozně ekonomickou fakultu Vysoké školy zemědělské v Brně (1992) a v letech 1995 až 1997 absolvoval Spořitelní akademii. V letech 1992 až 2000 pracoval jako vedoucí oddělení marketingu a obchodní politiky České spořitelny, poté až do října 2015 působil v Erste Leasing, naposledy ve funkci vedoucího risk managementu.

V roce 2007 byl zvolen starostou Těšetic na Znojemsku, po jmenování ministrem zemědělství v lednu 2022 na post rezignoval. V letech 2012 až 2016 byl zastupitelem Jihomoravského kraje. Od roku 2015 do 2019 působil v dozorčí radě Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP), v letech 2015 až 2018 byl předsedou představenstva státního Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu (PGRLF). Byl také členem představenstva Výstaviště České Budějovice (2015–2017). 

Zdeněk Nekula
Zdroj: Václav Šálek/ČTK