Ministerstvo pro místní rozvoj chce dát miliony na opravy či stavby obydlí. Obcím to má pomoci s běženci

Události: Peníze obcím na bydlení pro běžence (zdroj: ČT24)

Ministerstvo pro místní rozvoj chce vypsat dotace na opravy ubytovacích prostor nebo stavbu nových bytů. Výzvu pro obce a kraje, která by měla usnadnit pomoc lidem prchajícím před válkou, bude příští týden schvalovat vláda. Resort zároveň počítá s dalšími penězi na modernizaci bydlení od Evropské unie.

Dotace na obnovu ubytovacích prostor se mají pohybovat ve výši až sto tisíc korun na osobu v bytě, a nebo padesát tisíc na ubytovnu. Další finance mají sloužit také na výstavbu nových objektů, například pro uprchlíky. 

„Pokud uprchlická vlna bude dál pokračovat, můžou to být nějaké montované stavby, ale hlavně chceme, aby to lidsky bylo důstojné a aby nevznikala ghetta. Budeme muset vyjít vstříc pravděpodobně i vládním nařízením a na nějakou chvíli suspendovat stávající platný stavební zákon,“ uvedl ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

obrázek
Zdroj: ČT24

O peníze by mohly obce a kraje začít žádat už během několika týdnů. Kolik jich bude k dispozici, zatím ale ministerstvo neřeklo. Zájem mají stovky radnic. „Obce momentálně vynakládají opravdu vysoké částky za to, aby upravily prostory, kde by mohli uprchlíci bydlet, my to bereme i jako dlouhodobou investici. Máme slíbeno, že už i vydané finanční prostředky budeme moct uplatnit zpětně,“ míní výkonná ředitelka Svazu měst a obcí České republiky Radka Vladyková. 

Otázka stavebního zákona

Záměr vítá také opozice. Vládě ale vyčítá, že chce o rok odložit účinnost části novely stavebního zákona a společně s tím i specializovaný úřad, který má mít na starosti velké investiční akce.

„Nouzový stav nemůže trvat věčně a obce pak samozřejmě musí soutěžit a tak dále, takže klasická výstavba, to je skutečně na delší dobu, a o to víc mě mrzí, že místo toho, abychom urychlovali stavební zákon, tak ho brzdíme o další rok,“ říká bývalá ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO). 

„Stavební zákon, tak jak byl schválen v minulém volebním období, by pomohl zkrátit stavební povolení, které máme jedno z nejdelších,“ reagoval šéf poslaneckého klubu SPD poslanec Radim Fiala. 

Ministr pro místní rozvoj zároveň žádá v Bruselu, aby Česko mohlo na další ubytování pro ukrajinské uprchlíky využít i jednu miliardu eur z Národního plánu obnovy.