Vláda podpoří rodiny, které ubytují uprchlíky. O příspěvek mohou žádat i zpětně

Od počátku ruské invaze na Ukrajinu dorazilo do Česka přes tři sta tisíc běženců, přičemž kapacity hromadného ubytování se rychle vyčerpávají. Vláda se tak nyní snaží, aby bylo co nejvíce uprchlíků ubytováno v rodinách, motivací má být příspěvek. Činit bude tři tisíce korun na osobu za měsíc. Maximálně budou však lidé moci získat dvanáct tisíc korun měsíčně. Podpora se začne vyplácet po 11. dubnu, a to zpětně i za březen.

„Vláda schválila příspěvek pro solidární domácnost ve výši tři tisíce korun na osobu a s maximální částkou 12 tisíc korun na měsíc. Chceme takto podpořit domácnosti, které pomáhají v této těžké situaci,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Dávku vyplatí úřady tehdy, pokud příchozí v pokoji či bytě pobývali v měsíci nejméně 16 dní v kuse. Dostanou ji domácnosti, které utečence ubytovaly bezplatně. Ubytovaní musí mít prostor na odpočinek, pro přípravu jídla a osobní hygienu, záchod a přístup k pitné vodě. Výši podpory a dobu jejího vyplácení upravuje vláda v nařízení. Peníze pak bude možné čerpat zpětně už za březen a minimálně do konce měsíce června. 

Od 11. dubna by domácnosti měly také mít možnost o příspěvek žádat i on-line přes aplikaci. Do příštího týdne mají resorty práce a vnitra určit údaje běženců, které bude nutné dodat k identifikaci. V žádosti bude potřeba vyplnit identifikační údaje uprchlíků, dobu jejich ubytování, adresu nemovitosti i to, zda žadatel dům či byt vlastní, nebo užívá podle smlouvy.

Zpětné čerpání peněz

Doloží také čestné prohlášení, že bydlení splňuje stanovené podmínky a že ho poskytl zdarma. Úřad peníze zašle na český bankovní účet, nebo případně poštovní poukázkou. Peníze pak bude možné čerpat zpětně už za březen a minimálně do konce měsíce června.

Vláda se snaží, aby se co nejméně běženců muselo ubytovat v halách a tělocvičnách, protože všechny ostatní druhy ubytování jsou podle premiéra Petra Fialy (ODS) sociálně i ekonomicky a z dlouhodobého hlediska vhodnější pro českou společnost.

Podle Jurečky by se pak podobná podpora mohla začít vyplácet i firmám a organizacím. Ministr rovněž zmínil, že vláda vnímá i debaty, které se týkají ubytování v prázdných bytech.    

Ředitel organizace Člověk v tísni Šimon Pánek uvedl, že vyšší částka pro domácnosti je na místě. „Pořád jí (vládu) to vyjde levněji než platit hromadná ubytování někde v ubytovacích kapacitách. Pro rodiny to bude rozhodně důstojnější prostředí,“ říká Pánek.

Ubytování uprchlíků v rodinách (zdroj: ČT24)

Ubytování uprchlíků v domácnostech

Stejného názoru je například dobrovolnice Valerie, která vyčlenila pokoj ve svém domě pro ukrajinskou rodinu. „Myslím si, že to má velký smysl, protože bydlet u někoho v rodině, cítit teplo domova, mít si kde uvařit, je podle mě mnohem lepší než být někde na ubytovně,“ říká s tím, že peníze pro někoho mohou být impulsem, ale pro ni to nebylo podstatné.

Také Luboš Přikryl ve svém domě v Lelekovicích na Brněnsku ubytoval šestičlennou rodinu běženců z Ukrajiny. „Naše soužití je čím dál lepší. Ze začátku to vypadalo, že se nedomluvíme, ale postupně se snaží porozumět česky, dost se ptají na česká slova,“ říká Přikryl.

Pozitiva vidí i Nataša, jejíž rodina prchla z Oděsy, když když začalo bombardování nedalekého letiště. „Je to úplně jako u mé matky, cítíme se tady jako doma. Jsou laskaví a se vším nám pomáhají. Podporují nás, jsme moc rádi, že jsme tady,“ říká Nataša.

Soužití Čechů a Ukrajinců ve společné domácnosti (zdroj: ČT24)