Kontroly na hranicích se Slovenskem se prodlouží o dvacet dní. Příliv migrantů podle Rakušana klesá

Česko prodlouží kontroly na hranicích se Slovenskem, a to o dalších dvacet dní. Původně se s nimi počítalo do 8. října, nově tak budou do 28. října včetně. Na brífinku vlády to oznámil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Doposud podle něj opatření přineslo jasné výsledky, trend ukazuje, že příliv migrantů klesá. Zmínil zejména počty zadržených převaděčů. Podle Rakušana nastoupí od neděle k ostraze hranic osmdesát vojáků, kteří mají posílit policisty a celníky.

Během doby, po kterou budou kontroly zavedeny, počítá ministr vnitra s cestou na západní Balkán, kudy utečenci nejčastěji do střední Evropy míří. Má jednat také se Slovenskem o aktualizaci dohody o policejní spolupráci, pokračovat prý bude i vyvíjení tlaku na Turecko.

Ohledně úpravy dohody se Slovenskem se experti sejdou poprvé příští týden. Měla by například umožnit zásahy českých policistů na slovenském území. Podobně to funguje při spolupráci českých a německých policistů. „Může být dohodnuta v horizontu měsíce, dvou,“ uvedl Rakušan.

Se zástupci Slovenska ministr jednal i o možné pomoci slovenských policistů při ostraze vnější maďarské hranice. Z Česka tam působí tři desítky policistů.

Policisté odhalili 1450 migrantů a desítky převaděčů

Podle dosavadních údajů policisté od počátku kontrol prověřili přes 145 tisíc lidí, odhalili 1450 migrantů a zajistili 39 převaděčů. Na Slovensko vrátili zhruba 450 migrantů a podmínky pro vstup podle policistů nesplnilo přes pět set lidí.

Minulý týden česká policie uvedla, že od začátku letošního roku zajistila na území Česka skoro dvanáct tisíc migrantů. Výrazně to překračuje čísla z roku 2015, kdy v Evropě vrcholila migrační krize. V minulých letech také policie každý rok zadržovala řádově jednotky či nižší desítky převaděčů.

V návaznosti na Česko minulý týden zahájilo kontroly na hranicích se Slovenskem také Rakousko. Slovensko v sobotu nasadilo hlídky na čtyři vybrané hraniční přechody s Maďarskem, posílilo i společné policejní hlídky, které pracují v Maďarsku v příhraničí se Slovenskem.