U hranic se Slovenskem se cvičí obnovení kontrol. Letos stoupl počet syrských migrantů přecházejících přes Česko

Policisté vyrazili ke slovenským hranicím. Zahájili cvičení, jehož tématem je situace, kdy by vláda nařídila obnovit hraniční kontroly v souvislosti s velkým množstvím nelegálních migrantů, kteří je překračují. Přes slovensko-českou hranici nyní přicházejí převážně Syřané, kteří přijíždějí z Turecka a míří do Německa či Rakouska. Ministerstvo vnitra navýšilo počty míst v uprchlických zařízeních a chce zpřísnit postihy pro převaděče, uvedl šéf resortu Vít Rakušan (STAN). Zmínil se i o skutečném zavedení hraničních kontrol, což ale označil za krajní řešení.

Od začátku roku do neděle přistihli policisté v Česku 3651 uprchlíků, kteří použili republiku jako tranzitní zemi – tedy mířili dále. Již jich tedy téměř třikrát více než za celý loňský rok, kdy Česko využilo jako tranzitní zemi 1330 migrantů. Ministr vnitra ubezpečil, že vyšší čísla „neměla žádný vliv na nárůst kriminality ani na bezprostřední zhoršenou bezpečnostní situaci u nás“. Chce nicméně problém řešit.

Za zásadní považuje zajistit dobrou ochranu vnějších hranic Evropské unie a také, aby skutečně fungoval readmisní systém – tedy aby bylo opravdu možné vracet do sousedního státu lidi, kteří nelegálně překročili hranice. „Budeme jednat se slovenskou stranou, aby byl systém naší readmisní dohody efektivní, byl funkční,“ plánuje Rakušan. Ministerstvo vnitra také navýšilo počty míst v uprchlických zařízeních. 

Zároveň chce Rakušan jednat s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem (ODS) o možnostech zpřísňování trestů pro převaděče. Blažek ale zvyšování postihů nevnímá jako ideální řešení. „Nemyslím si, že když se někde zvýší tresty, že se nekalá činnost začne dít ze dne na den méně. Druhá věc je, za jak dlouho by ten trestní zákon byl schválen. Čili je to na diskusi,“ řekl.

Nelegální migranti, kteří používají Česko jako tranzitní zemi, přicházejí podle policie hlavně z území Slovenska. U jeho hranic zatím policie provádí namátkové kontroly, uvedl policejní prezident Martin Vondrášek. „Denně zajišťuje kolem stovky migrantů,“ upřesnil. Zadrželi také 55 převaděčů.

Policejní cvičení, téma: obnovení hraničních kontrol

Policisté se mohou pokusit zadržené syrské uprchlíky vrátit zpět na Slovensko. Sousední země ale letos zatím akceptovala jen čtyři žádosti, které česká policie formálně podala, a 561 jich odmítla.

Policisté proto volají po dlouhodobém systému. „Nic nenasvědčuje tomu, že by se měla situace zlepšit,“ upozornil Vondrášek.

Jako o krajním řešení se Rakušan zmínil i o zavedení hraničních kontrol na česko-slovenském pomezí. „Nikdo nechce reálně zavírat vnitřní hranice, nicméně v případě extrémního vývoje je to jedno z krajních řešení,“ podotkl. Právě takový je ostatně námět aktuálního cvičení, do kterého se kromě policie zapojili i celníci a armáda. Vychází z fiktivního předpokladu, že vláda v úterý ráno rozhodla o dočasném zavedení ochrany vnitřních hranic se Slovenskem.

„Cvičení není proto, abychom zadrželi na státních hranicích co největší počet migrantů, ale abychom si ověřili opět a znovu připravenost všech složek, které jsou zahrnuty v operačním plánu, zda jsou plány dobře nastaveny,“ ujistil ředitel cizinecké policie Milan Majer. Ministr Rakušan označil akci za „pravidelné cvičení, které je nutné“.

Policejní prezident nicméně připustil, že již v prvních hodinách cvičení zajistili policisté 35 nelegálních migrantů, i když i on trval na tom, že jde o to prověřit funkčnost plánů připravených při předchozí migrační krizi.

Cvičení je dvoudenní, policie k němu vytipovala třiadvacet silničních a železničních přechodů. Na nich se budou společné hlídky policie a celníků střídat ve dvanáctihodinových cyklech.