Daň z tichého vína zatím zřejmě nebude

Události: Daň z tichého vína zatím zřejmě nebude (zdroj: ČT24)

Stát v tomto volebním období spotřební daň z tichého vína velmi pravděpodobně nezavede. Jak zjistila ČT, k odporu opozičních ANO a SPD se definitivně přiklonili i lidovci. Jejich předseda Marian Jurečka řekl, že by byl ochotný o nové taxe uvažovat jen v případě, že by ji Česko dokázalo prosadit na celoevropské úrovni.

Mojmír Baroň patří k menším moravským vinařům. Při jednáních koalice o zdanění tichého vína se obával, že by mu mohla nová daň přinést hlavně více papírování. Po více než ročním koaličním vyjednávání je ale čím dál jasnější, že on i dalších více než třináct tisíc moravských a českých vinařů může zůstat v klidu.

„Není možné dojít k nějakému řešení v rámci České republiky, když jsem sledoval za poslední dva týdny vyjádření ostatních představitelů politických stran, ať už koaličních, nebo opozičních, tak si myslím, že dneska už na to není ani ta většina ve sněmově,“ řekl Jurečka.

Zdanění tichého vína nepodporuje ani předseda vlády Petr Fiala (ODS), který je zároveň jihomoravským poslancem. Premiér se obává, že by nová spotřební daň mohla ohrozit moravské a české vinaře. „Já jsem v tomto velmi zdrženlivý a vedeme tu debatu. Argumenty pro jsou velmi silné, ale argumenty proti také,“ shrnul už na začátku března.

Vládní strany se přitom už před rokem na zdanění tichého vína předběžně shodly. Po posledním květnovém jednání o úsporném balíčku ale tato daň na přání lidovců i premiéra z návrhu vypadla. „Pokud oni to blokují, potom si tedy kladu otázku, proč nás ten rok tahali na vařené nudli,“ prohlásil předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

I další koaliční strany podporující daň připouštějí, že plán neprosadí. Do rozpočtu chtěly získat zhruba tři miliardy ročně. „Samozřejmě ti odpůrci, kteří nechtějí, abychom tak činili, jsou ve svém postoji poměrně silní,“ poznamenala šéfka sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Stále říkáme, že sedmdesát procent spotřeby v České republice je import, tudíž my ze sedmdesáti procent dotujeme zahraniční producenty,“ vysvětlil svůj postoj 1. místopředseda STAN Lukáš Vlček.

Stanjura: Bez dohody návrh nepředložíme

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) chce, aby koalice ukončila vyjednávání co nejdřív. „Pokud nebude politická dohoda, tak ten návrh zákona nepředložíme, takhle jednoduché to je. Zatím tu dohodu nemáme,“ podotkl.

ANO v tom podle šéfky sněmovního klubu Aleny Schillerové v dohodě nepomůže. „Já jsem naopak vyzvala všechny poslance, aby se k nám připojili a nepodpořili to,“ uvedla. Se zavedením daně nesouhlasí ani SPD. „Vinaři okolo nemají spotřební daň na tiché víno. A pokud bychom ji měli my, tak začneme ničit tento segment podnikání,“ míní předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala.