Čtvrtstoletí Česka v NATO připomněla konference na Hradě, nad Prahou proletěly stíhačky

Česko si v úterý připomíná 25 let od vstupu do Severoatlantické aliance. Nad středními Čechami a pak nad Prahou prolétla dopoledne při té příležitosti formace vojenských letounů české a také spojenecké německé armády. Výročí čtvrtstoletí v NATO připomněla také konference Naše bezpečnost není samozřejmost na Pražském hradě. Vystoupili na ní nejvyšší čeští ústavní činitelé, odpoledne promluvil i bývalý americký prezident Bill Clinton. Česko se stalo členem NATO 12. března 1999.

Šest vojenských letounů zamířilo zhruba deset minut před půl jedenáctou od jihočeského Zvíkova k Praze. Letěly podél toku Vltavy, byly vidět nad Orlíkem nebo slapskou přehradou a proletěly nad centrem Prahy. Podle dřívějších informací armády skupinu vedl pilot Ondřej Španko z čáslavské základny v gripenu.

Průlet načasovala armáda tak, aby se v půl jedenácté objevily nad Karlovým mostem. Formaci utvořily tři stíhací letouny JAS-39 Gripen z 21. základny taktického letectva Čáslav, dva Eurofightery Typhoon německé armády a dopravní letoun Airbus A-400MS Atlas rovněž z Německa. Letěly rozdělené do dvou trojčlenných skupin.

Armáda uvedla, že po průletu se stíhačky vydaly na své domovské základny do Čáslavi a do Německa. Transportní Atlas přistane na Letišti Václava Havla v Praze.

Průlet připomíná 25 let od vstupu Česka do NATO, stejně jako konference na Pražském hradě. Dopoledne na ní promluvili vládní politici – premiér Petr Fiala (ODS), ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) a ministryně obrany Jana Černochová (ODS), ale také Jiří Šedivý, který byl v době vstupu do NATO náčelníkem generálního štábu české armády, či někdejší generální tajemník Aliance George Robertson.

V panelech o budoucnosti NATO debatovali poradce pro národní bezpečnost Tomáš Pojar či současný náčelník generálního štábu Karel Řehka. Tématu propojování vnější a vnitřní bezpečnosti se na konferenci věnovali policejní prezident Martin Vondrášek a generální ředitel hasičského záchranného sboru Vladimír Vlček.

Odpoledne vystoupili s projevy český prezident Petr Pavel a bývalý americký prezident Bill Clinton. Ten také na Pražském hradě převzal Řád Tomáše Garrigua Masaryka.