To nejlepší, co se mohlo stát, řekl Clinton o vstupu Česka a dalších zemí do NATO

Projev bývalého prezidenta USA Clintona na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost (zdroj: ČT24)

Vstup Česka a dalších zemí do NATO bylo to nejlepší, co se mohlo stát, míní bývalý americký prezident Bill Clinton. Řekl to na Pražském hradě na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost, která připomíná 25. výročí vstupu Česka do Aliance. Rozšíření organizace bylo podle něj dobrou investicí.

„Když jsem byl prezidentem, NATO se rozšířilo. Věděl jsem, že někteří členové NATO rozšíření zpochybňovali,“ podotkl Clinton. „Nebyli si jisti, jestli rozšíření nebude více politickou záležitostí než bezpečnostní a kdy a jak to může skončit.“

„Někdy musíte jít do rizika a to je to, pro co se rozhodli před 25 lety všichni, kteří o tom rozhodovali. Myslím si, že to byla dobrá investice a rozumné riziko, které nesmírným způsobem NATO posílilo,“ dodal americký exprezident.

Clinton přiznal, že selhal, když se snažil učinit Rusko partnerem. „Udělal jsem, co bylo v mých silách,“ uvedl a dodal, že nelituje jediné minuty, kterou snahou strávil.

Nová, lepší historie

V projevu připomněl Zakládající akt Rusko–NATO podepsaný v roce 1997. „Selhali jsme, Rusko se vydalo jiným směrem, ale je důležité pokoušet se učinit správnou věc,“ míní. V příštích 25 letech podle něj nastane doba, kdy budou mít lidé šanci napsat novou historii, která bude lepší.

Namístě je podle něj také ocenit vstup Švédska a Finska do NATO, považuje je za země s velkými schopnostmi, které mohou posílit alianční obranné a vojenské schopnosti. „Strategická geografie na severu Evropy najednou vypadá úplně jinak,“ podotkl.

NATO podle něj žije díky společnému úsilí, důležitá je spolupráce. Někteří lidé se domnívají, že Spojené státy do toho vkládají příliš mnoho peněz, Aliance ale pomáhá všem, uvedl.

Clinton pochválil českou iniciativu na pořízení munice pro Ukrajinu

Clinton v projevu také ocenil českou pomoc Ukrajině. Česko bylo podle něj první z členských zemí NATO, která začala zemi napadené Ruskem pomáhat a nadále v tom pokračuje.

Zmínil přijetí ukrajinských uprchlíků i vojenskou pomoc Kyjevu, poděkoval také za českou iniciativu na pořízení munice. „Snažíte se ji zajistit a jdete za hranice členů NATO, nevím o nikom jiném, kdo by se takového úsilí ujal,“ vyzdvihl bývalý prezident USA.

Clinton na Pražském hradě v úterý rovněž převzal z rukou českého prezidenta Petra Pavla Řád Tomáše Garrigua Masaryka I. třídy. Státní vyznamenání dostal za vynikající zásluhy o rozvoj demokracie – podle Hradu se zasloužil o prosazování demokracie a stability ve střední a východní Evropě svým podílem na rozšíření Severoatlantické aliance o Česko, Polsko a Maďarsko v roce 1999.