ANO chce Vondráčka na místopředsedu sněmovny, ODS navhrne Skopečka

Místopředsedy nové sněmovny za ANO by se měli stát někdejší předseda dolní komory Radek Vondráček a bývalá hejtmanka Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová. Podle šéfky poslanců ANO Aleny Schillerové nemusí být Vondráčkova volba jednoduchá, hnutí ale na něm trvá. Poslanecký klub ODS nominoval na místopředsedu sněmovny Jana Skopečka, ekonomického odborníka strany. Na ustavující schůzi si své vedení zvolila i sněmovní volební komise, nadále jí bude předsedat Martin Kolovratník (ANO).

„Dostal jednomyslnou podporu celého klubu. Necháme rozhodnout sněmovnu,“ poznamenala Schillerová. Na Vondráčka se snesla kritika potom, co navštívil v nemocnici prezidenta Miloše Zemana.

Vůči Mračkové Vildumetzové výtky od zástupců sněmovní většiny nezazněly. „O post místopředsedkyně sněmovny se ucházet budu, nominace a podpory od svých kolegů si moc vážím a přijímám ji s velkou pokorou,“ komentovala informaci Mračková Vildumetzová. Zvolená poslankyně vedla kandidátku ANO v Karlovarském kraji, kde hnutí jako v jednom ze šesti regionů zvítězilo – získalo třiatřicet procent hlasů.

Brífink poslaneckého klubu ANO 3. listopadu (zdroj: ČT24)

ANO dostalo od koalic nabídku na vedení šesti výborů, a to mandátového a imunitního, ústavně-právního, branného, školského, volebního, jenž má na starostí média, a správního. „Otevřeně říkám, že to není dobrá nabídka,“ podotkla Schillerová. ANO by mělo podle ní zájem o předsednictví ve strategických výborech, jako je hospodářský, rozpočtový, zdravotnický, sociální a zemědělský. „Ani jeden z výborů nám nabídnut nebyl. Je to politická realita, s níž musíme pracovat,“ dodala Schillerová.

Dosluhující premiér a předseda ANO Andrej Babiš chce být podle ní členem zdravotnického a sociálního výboru. O předsednickou funkci podle Schillerové zájem nemá.

ODS chce ve sněmovně předsedy tří výborů

Kandidátem ODS na místopředsedu sněmovny se stal stranický ekonomický odborník Jan Skopeček. V minulém volebním období působil Skopeček jako místopředseda rozpočtového výboru a také frakce občanských demokratů. Poslancem je od roku 2017. Občanští demokraté jsou s čtyřiatřiceti poslanci druhým nejpočetnějším klubem ve sněmovně. 

„V žádném případě nechci být pasivním místopředsedou Poslanecké sněmovny, který bude pouze řídit schůze, ale chci přispět k tomu, že prostřednictvím sněmovny budou procházet zákony rychle, protože jich bude celá řada,“ uvedl Skopeček. 

ODS navrhla na místopředsedu sněmovny Skopečka (zdroj: ČT24)

Místopředsedkyně klubu Jana Černochová informovala, že ODS by chtěla získat pozice tří předsedů sněmovních výborů. Předsedou výboru pro bezpečnost se má stát Pavel Žáček, předsedou výboru pro zdravotnictví někdejší pražský primátor Bohuslav Svoboda a předsedou hospodářského výboru trutnovský starosta Ivan Adamec.

Koalice SPOLU tvořená ODS, KDU-ČSL a TOP 09 by měla mít dohromady šest předsedů výborů, koalice Pirátů a STAN tři předsedy a opoziční strany by obsadily vedení osmi výborů, uvedla.

Sněmovní volební komisi opět povede Kolovratník

I v nynějším volebním období povede sněmovní volební komisi poslanec za ANO Martin Kolovratník. Místopředsedou se stal Karel Haas (ODS). Komise má šestnáct členů, v souvislosti s nižším počtem klubů o tři členy méně než v minulém volebním období. Frakce ANO v ní má šest zástupců, ODS tři a STAN a KDU-ČSL po dvou. SPD, TOP 09 a Piráty zastupuje v komisi vždy jeden poslanec.

Volební komise je první sněmovní orgán ustavený v novém volebním období. Zajišťuje volby do sněmovních orgánů a funkcí a také organizuje nominace a volby do dalších funkcí mimo dolní komoru, o jejichž obsazení rozhodují poslanci. Jde například o volbu vedení Nejvyššího kontrolního úřadu nebo mediálních rad. 

Vedení sněmovny bude sedmičlenné

Předsedu a místopředsedy dolní komory bude plénum volit na ustavující schůzi, která začne v pondělí. Sněmovna by měla mít v nynějším volebním období sedmičlenné předsednictvo, v minulém bylo šestičlenné. Do čela sněmovny nominovala vítězná koalice SPOLU předsedkyni TOP 09 Markétu Pekarovou Adamovou. 

Do místopředsednických funkcí jsou definitivně známy nominace dvou stran. STAN navrhlo svou místopředsedkyni Věru Kovářovou, Piráti rovněž stranickou místopředsedkyni Olgu Richterovou.

Tento týden se bude zabývat nominací svého zástupce nebo zástupkyně do vedení dolní komory KDU-ČSL. Spekulovalo se o Janu Bartoškovi. SPD by podle dohody vznikající koalice zastoupení v předsednictvu sněmovny mít nemělo.