V areálu mě doprovázel policista, k prezidentovi kancléř, řekl Vondráček

UDÁLOSTI: Radek Vondráček se omluvil vedení nemocnice (zdroj: ČT24)

Ochranná služba neumožní přímý kontakt prezidenta Miloše Zemana s osobami, které předem neobdrží souhlas ošetřujícího lékaře s návštěvou. Policie tak vyhoví požadavku Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) v Praze, v níž je Zeman hospitalizován. Ve čtvrtek tam za hlavou státu přišel předseda sněmovny Radek Vondráček (ANO) –⁠ podle nemocnice neoprávněně. Premiér Andrej Babiš (ANO) jeho krok považuje za chybný, předseda KDU-ČSL Marian Jurečka by chtěl, aby Vondráček rezignoval, a šéfka nového klubu ANO Alena Schillerová je zdrženlivá k jeho možné nominaci na místopředsedu nové sněmovny. Vondráček se za neoprávněný vstup na oddělení omluvil, k rezignaci se nechystá.

O své návštěvě v nemocnici u prezidenta Miloše Zemana informoval ve čtvrtek předseda Poslanecké sněmovny sám s tím, že hlava státu před jeho očima podepsala svolání úvodního zasedání nové sněmovny.

Mluvčí ÚVN Jitka Zinke poté uvedla, že prezidentův kancléř Vratislav Mynář přivedl Vondráčka k Zemanovi na jednotku intenzivní péče nečekaně a bez vědomí ošetřujícího lékaře. K hlavě státu však může vzhledem k jeho zdravotnímu stavu pouze vybraný úzký okruh jemu blízkých osob, mezi které předseda sněmovny v době návštěvy nepatřil. Nikdo ze zdravotnického personálu nebyl setkání přítomen.

Události, komentáře: Kritika návštěvy Radka Vondráčka u prezidenta v nemocnici (zdroj: ČT24)

Následně policie na žádost nemocnice oznámila, že případné nečekané návštěvy podobné Vondráčkově již k prezidentovi nepustí.

Babiš je kritický, Schillerová zdrženlivá

„Je to velká chyba kolegy Vondráčka, který mě o návštěvě prezidenta neinformoval,“ okomentoval pro ČT Babiš. Předseda sněmovny měl podle něj zohlednit, že situace kolem prezidentova zdraví je vyhrocená. „Já bych se určitě snažil dohodnout s ošetřujícím lékařem a zeptal bych se na vhodnost takové návštěvy. Určitě bych se spojil s ředitelem nemocnice, což jsem ostatně v mém případě udělal a pan ředitel mi sdělil, že hned, jak to bude možné, tak mi setkání s panem prezidentem umožní,“ dodal. Kvůli schůzce ohledně povolebního vývoje proto nyní čeká na povolení Zavoralem.

Stejně dá podle Babiše Zavoral vědět i lídrovi SPOLU a předsedovi ODS Petru Fialovi, který také o schůzku požádal. „Víte, celá ÚVN a hlavně její personál je pod enormním tlakem. Oni dělají svou práci a dělají ji skvěle s maximálním nasazením. Na druhou stranu musím říci, že celá situace okolo zdraví pana prezidenta je značně vyhrocená, a to měl pan Vondráček při návštěvě pana prezidenta vnímat a zohlednit,“ doplnil premiér.

Vondráček pro ČT: Nejsem v rozporu s tvrzením policie. Ochranka mi ukázala cestu na oddělení (zdroj: ČT24)

Od lidovců, kteří byli v minulém volebním období v opozici a nyní se podílejí na vyjednávají o novém kabinetu, zazněla i výzva, aby Vondráček rezignoval. „Po tom, co jsem viděl včera a dnes (ve čtvrtek a pátek), tak mně to přijde naprosto neslučitelné s postupem tak vysoce postaveného ústavního činitele. Byť je to velmi krátce předtím, než mu mandát uplyne přirozeně, měl by rezignovat,“ řekl předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. Dodal, že osobně má problém i s tím, že by mohl být Vondráček nominován na místopředsedu nové sněmovny.

Ani předsedkyně nového klubu ANO Alena Schillerová Vondráčka jasně nepodpořila. „Každopádně tam bez svolení ošetřujícího lékaře neměl co dělat, o tom není pochyb,“ zdůraznila. Aby nyní Vondráček odstoupil z čela dolní komory, považuje sice již za symbolické a zbytečné gesto, ale jiná věc je, zda bude i ve vedení nové sněmovny. Čas na to podle Schillerové bude v úterý na jednání klubu. „V úterý ho všichni vyslechneme, a pak se k tomu vyjádříme,“ dodala. Stejně tak klub rozhodne o tom, zda bude Vondráček dál ve vyjednávacím týmu, který řeší s ostatními stranami rozložení sněmovny.

Vondráček Rádiu Impuls potvrdil, že premiér o čtvrteční návštěvě u prezidenta informován nebyl. Předseda sněmovny ve čtvrtek v podvečer uvedl, že návštěva u Zemana byla dohodnuta při jeho ranní schůzce s Mynářem na Hradě. V pátek doplnil, že večer mu telefonoval předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), kterého o průběhu návštěvy informoval.

Že by kvůli návštěvě u prezidenta v nemocnici předčasně skončil v čele dolní komory, Vondráček vyloučil. Domnívá se, že tím, že od Zemana přinesl dokument o svolání nové sněmovny, dolní komoře prospěl. „Vlastně nechápu důvody prohlášení pana Jurečky. Spíš bych očekával, že to ocení. Přičítám to nedostatku informací,“ řekl Vondráček. Tím, že jde šlo o záležitosti Poslanecké sněmovny, vysvětlil i to, že o schůzce neinformoval svého stranického šéfa Babiše. „Za uplynulé čtyři roky jsem neinformoval pana premiéra o všech svých úkonech. Toto je věc ustavující schůze, za kterou jsem odpovědný já,“ prohlásil Vondráček v Událostech, komentářích.

Vondráček: Byla to chyba, lékařům se omlouvám

Vondráček pro Rádio Impuls v pátek uvedl, že do nemocnice přijel sám – bez hradního kancléře – a k prezidentovi ho doprovodila policie. Mynář už prý na místě byl. V prohlášení následně sdělil, že Zemana navštívil na žádost zprostředkovanou kancléřem a byl přesvědčen, že nemocnice o tom věděla. „U vstupu mě vyzvedla ochranná služba Policie ČR a zavedla mě až do pokoje pana prezidenta, přičemž Miloš Zeman mě hned zdravil a zval dál,“ řekl.

„Celá situace mě mrzí, byla to chyba a chápu rozladění vedení ÚVN. I když ředitel nemocnice jistě ví, že to není o mé osobě, tak přesto se jemu i dalším ošetřujícím lékařům omlouvám,“ napsal předseda sněmovny. Rádiu Impuls a později i České televizi Vondráček řekl, že řediteli nemocnice Zavoralovi telefonoval a omluvil se mu.

„Mluvil jsem s panem ředitelem, tomu jsem se omluvil, že mě to lidsky mrzí. Chápu, že když se snažíte pečovat o pana prezidenta a zachraňovat mu život, že byste měli vědět všechno,“ uvedl.

Připustil, že jej nenapadlo, že by Zavoral nemusel být jeho návštěvy vědom. „Nepředpokládáte ani na vteřinu, když vás pozve pan prezident a chce vás vidět (…), že to nebude konzultováno s ošetřujícím lékařem,“ poznamenal. To však nepovažuje za svoji chybu. „Nikdo mi neřekl, že něco není v pořádku. Já jsem se tam nepropašoval, já jsem tam nešel v bílém plášti pod rouškou nebo že bych překonal nějakou překážku. Byl jsem doveden na to oddělení a vykonal jsem návštěvu,“ řekl Vondráček s tím, že dodatečné prohlášení nemocnice „není vůči mně úplně fér“.

Radek Vondráček pro rádio Impuls: O neoznámení schůzky lékařům jsem nevěděl, k prezidentovi mě doprovodila policie (zdroj: ČT24)

Policie to, že by Vondráčka doprovodila k Zemanovi, popřela. Podle ní navštívil prezidenta v doprovodu Mynáře. „Tvrzení, které se dnes (v pátek – pozn. red.) objevilo ve veřejném prostoru, a to, že policie doprovodila přímo k prezidentu republiky pana předsedu Poslanecké sněmovny, se nezakládá na pravdě. Faktem je, že pana předsedu doprovodil k prezidentu hradní kancléř pan Mynář, který se tou dobou u prezidenta již nacházel,“ řekla mluvčí Policejního prezidia ČR Kateřina Rendlová.

Vondráček poté pro ČT upřesnil, že jej policista doprovázel po areálu nemocnice. „Už se mnou nešel na pokoj, tam si mě převzal pan kancléř. Přímo na pokoj k panu prezidentovi jsem šel s panem kancléřem. Nejsem v rozporu s tvrzením policie,“ řekl předseda sněmovny. V pokoji, kde Miloš Zeman leží, podle něj byli kromě hlavy státu, samotného Vondráčka a kancléře Mynáře ještě šéf hradního protokolu Vladimír Kruliš a „paní, co se stará o pana prezidenta“.

Zinke v pátek odpoledne řekla, že personál ÚVN čtvrteční návštěvu Vondráčka a Mynáře u prezidenta zaznamenal. Z úcty k autoritě kancléře ale předpokládal, že byla návštěva konzultována s ošetřujícím lékařem.

Mluvčí Policejního prezidia ČR Kateřina Rendlová popřela výroky předsedy sněmovny Vondráčka o doprovodu policistů (zdroj: ČT24)

Nemocniční distanc

Ústřední vojenská nemocnice se ve čtvrtek také distancovala od Vondráčkových výroků o prezidentově zdravotním stavu. Předseda sněmovny se v pátek ohradil vůči tomu, že Zemanův zdravotní stav komentoval. „Nejsem lékař. Nic takového mi nepřísluší. Proto jsem to ani nedělal a všechny takové dotazy jsem s ohledem na přání pana prezidenta odmítal. Popsal jsem pouze, jak na mě působil, a krátce i to, o čem jsme se spolu bavili. Jsem přesvědčený, že má na tyto informace veřejnost právo,“ reagoval.

Vondráček ve čtvrtek po setkání s prezidentem v ÚVN sdělil, že Zeman je schopen vykonávat úřad hlavy státu a že podepsal rozhodnutí o svolání nové sněmovny. „Měl jsem možnost si s panem prezidentem popovídat. Říkal vtipy, byl pozitivně naladěný. Samozřejmě je nemocný, takže leží na jednotce intenzivní péče,“ řekl šéf dolní komory, podle kterého šlo o příjemné a lidské setkání.

Události, komentáře: Selhává důvěryhodnost politiky? Debata komentátorů (zdroj: ČT24)

„Možný důvod toho, že se nemocnice od předsedy sněmovny distancovala, je, že neřekl přesný popis zdravotního stavu prezidenta republiky a je to jinak,“ domnívá se právník z Ústavu státu a práva Akademie věd ČR Tomáš Doležal. Veřejný zájem na tom, aby veřejnost měla informace o zdravotním stavu prezidenta, podle něj ale naráží na lékařské tajemství. O jeho stavu by podle Doležala proto neměli informovat lékaři, ale jen lidé z jeho nejbližšího kruhu.

Předseda sněmovny se ve čtvrtek zmínil i o tom, že při setkání s prezidentem vznikla fotografie, kterou však nechtěl zveřejnit. V pátek připustil, že by mohl oslovit hradní kancelář, pochybuje však o tom, zda by bylo její zveřejnění opravdu vhodné. „Je veřejný zájem na tom, aby se zveřejňovala fotka člověka, který je nemocný a který je na jednotce intenzivní péče?“ poznamenal.

Ke zveřejnění obrazového záznamu naopak vyzval místopředseda STAN Petr Gazdík. „Chtěl bych na tom záznamu veřejně vidět, že pan prezident to skutečně podepsal. Ať je to dokázáno,“ řekl.

Za hlavní důvod, proč do nemocnice šel, označil Vondráček snahu přesvědčit se, jaký je prezidentův stav. „Chtěl jsem pana prezidenta vidět, chtěl jsem s ním mluvit. Viděl jsem, jak podpis umístil na listinu a jak mi listinu předal. Představte si situaci, kdy bych dostal poštou nějakou listinu s nějakým podpisem, tak by teprve vznikly spekulace,“ dodal.

Spekulace však vznikly i tak. Například podle Gazdíka je podpis pod svoláním sněmovny „nápadně podobný spíše podpisu jeho (prezidentovy) manželky“. Zároveň obvinil Vratislava Mynáře, že „hraje svoje mocenské hry, které jsou na úrovni ústavního puče“.

Studio ČT24: Policie nepustí návštěvy za Zemanem bez souhlasu. ÚVN prověří Vondráčkovu návštěvu (zdroj: ČT24)

Kancelář prezidenta čelí dlouhodobé kritice kvůli informování o prezidentově zdravotním stavu. Na čtvrtečním brífinku na Hradě vystoupila prezidentova žena Ivana s dcerou Kateřinou. Podle manželky prezident podstupuje léčbu, která bude trvat jistou dobu. Média požádala o trpělivost a potřebný čas, aby měl možnost nabrat sílu. Spekulace o zdravotním stavu označila za minimálně neetické. Novináři neměli možnost pokládat dotazy.

Podle bleskového průzkumu společnosti Median pro Český rozhlas si dvě třetiny lidí si myslí, že by měla Kancelář prezidenta republiky obecně informovat o tom, jestli zdravotní stav Zemanovi umožňuje vykonávat jeho ústavní povinnosti. Více než pětina dotázaných se domnívá, že by měly být zveřejněny detailní informace. Podle desetiny respondentů by pak o prezidentově zdravotním stavu kancelář informovat neměla.

Měla by Kancelář prezidenta republiky informovat veřejnost o zdravotním stavu Miloše Zemana?
Zdroj: ČT24/Median pro ČRo

Důvodem Zemanova převozu do nemocnice byly podle nedělního vyjádření Zavorala komplikace provázející chronické onemocnění. Přesnou diagnózu Zavoral médiím nesdělil, protože k tomu neměl pacientův souhlas.