Místopředsedou sněmovny za ODS má být Jan Skopeček

Místopředsedou nové Poslanecké sněmovny za ODS má podle informací ČT24 být Jan Skopeček. Dolní komora by měla mít místopředsedů šest. Koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Piráti se Starosty už dříve oznámili, že do čela sněmovny nominují předsedkyni TOP 09 Markétu Pekarovou Adamovou.

Skopeček ČT řekl, že svou případnou nominaci v tuto chvíli nemůže komentovat. O personálních otázkách ve vedení sněmovny bude poslanecký klub občanských demokratů jednat v úterý.

Vedle Skopečka a Pekarové Adamové by ve vedení sněmovny měly zasednout také kandidátka Pirátů Olga Richterová a nominantka Starostů Věra Kovářová.

Místopředsednických postů by v nové Poslanecké sněmovně mělo být šest – o jeden více než doposud. Kromě zástupců stran vítězných koalic by ve vedení dolní komory měli usednout ještě dva zástupci hnutí ANO, které má nejpočetnější poslanecký klub.

Právě dosud vládnoucí hnutí ale záměr koalic SPOLU a PirátiSTAN rozšířit místopředsenická křesla kritizuje a nevidí pro takový krok důvod. Výhrady má také hnutí SPD, jehož zástupce ve vedení sněmovny koalice, které mají v dolní komoře většinu 108 hlasů, nechtějí. SPD označuje takový postoj za diskriminační. Uplynulé čtyři roky předseda SPD Tomio Okamura místopředsedou sněmovny byl.

Zákonodárci se na ustavující schůzi sejdou v pondělí 8. listopadu. Návrh jejího programu čítá sedmnáct bodů – kromě volby předsednictva dolní komory budou zákonodárci skládat sliby.