Místopředsedou sněmovny by se za KDU-ČSL mohl stát Jan Bartošek

Do pozice místopředsedy sněmovny nominuje KDU-ČSL s největší pravděpodobností svého místopředsedu Jana Bartoška, uvedl předseda lidoveckého poslaneckého klubu Marek Výborný. Konečné rozhodnutí by mělo být známo příští týden. Dolní komora by měla mít místopředsedů šest. Koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN už dříve oznámily, že do čela sněmovny nominují předsedkyni TOP 09 Markétu Pekarovou Adamovou.

Bartošek už byl místopředsedou dolní komory v předminulém volebním období, v minulém vedl lidovecký poslanecký klub. Po nynějších volbách se o něm spekulovalo jako o možném ministru obrany.

Tuto funkci by ale nakonec mohla v dojednávaném kabinetu ODS, KDU-ČSL, TOP 09, STAN a Pirátů obsadit Jana Černochová (ODS). Bartoškovu nominaci do sněmovního předsednictva projedná lidovecká frakce podle Výborného ve čtvrtek na výjezdním zasedání ve sněmovním zařízení v Lipnici nad Sázavou na Havlíčkobrodsku. Musí ji také schválit stranický celostátní výbor.

Kdo už má nominaci jistou

Do místopředsednických funkcí jsou definitivně známy nominace dvou stran. Hnutí STAN navrhlo svou místopředsedkyni Věru Kovářovou, Piráti rovněž stranickou místopředsedkyni Olgu Richterovou.

Místopředsedou za ODS by se měl zřejmě stát ekonomický expert strany Jan Skopeček

Dvě místopředsednické pozice by mohlo obsadit ANO, které odchází do opozice. Nominace by mohlo oznámit ve středu. Vedle bývalého předsedy sněmovny Radka Vondráčka se podle informací z frakce ANO uchází o nominaci například bývalá hejtmanka Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová.