TÉMA

Místopředseda Poslanecké sněmovny

Za vyšším schodkem stojí pomoc s energiemi, řekl ve sněmovně Stanjura

Za dodatečným navýšením rozpočtového schodku pro letošní rok je rozhodnutí vlády vložit do státního rozpočtu víc peněz na úsporný tarif i na pomoc firmám s vysokými cenami energií. Před poslanci to uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), když vysvětloval, proč bude deficit zřejmě o 45 miliard vyšší, než vláda původně navrhla. Dolní komora rovněž v pátek schválila koaliční novelu služebního zákona, která mimo jiné ruší funkce odborných náměstků na ministerstvech i omezení v počtu náměstků členů vlády. Část změn ve státní službě opět kritizovali opoziční poslanci, zamítnutí předlohy ale neprosadili.
30. 9. 2022Aktualizováno30. 9. 2022, 18:27|

Baví mě to v čele výboru, řekl Vondráček. O nástupci Mračkové Vildumetzové bude ANO teprve jednat

Bývalý předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) je nyní spokojen s postavením v čele jejího ústavně-právního výboru. Nepovažuje se proto za kandidáta na místopředsedu dolní komory po své stranické kolegyni Janě Mračkové Vildumetzové, která z vedení sněmovny odchází. Nevyloučil ale, že by se to mohlo ještě změnit. V Interview ČT24 řekl, že obsazení místopředsednického postu ve sněmovně nepovažuje nyní ANO za to nejdůležitější.
14. 9. 2022|

Křeslo šestého místopředsedy sněmovny obsadil Havlíček

Šestým a posledním místopředsedou sněmovny se stal bývalý vicepremiér Karel Havlíček (ANO). V páteční tajné volbě porazil šéfa SPD Tomia Okamuru. Výsledky oznámil předseda sněmovní volební komise Martin Kolovratník (ANO).
18. 2. 2022Aktualizováno18. 2. 2022, 15:30|

Poslance čeká náročná únorová schůze. Jednat budou o pandemickém zákonu i rozpočtu

V úterý začne únorová schůze Poslanecké sněmovny. Zákonodárci by například měli zahájit projednávání státního rozpočtu na letošní rok, které by se mělo obejít bez obstrukcí. Jinak to ale nejspíš bude u pandemického zákona, který tento týden zamítl Senát, dolní komora ho proto musí schvalovat znovu, možná už právě na této schůzi. Dlouhé projevy nebo přestávky provází také projednávání zákona, který má zavést korespondenční volbu pro Čechy v zahraničí. Mezi návrhy je třeba i odklad účinnosti některých částí stavebního zákona nebo volba šestého místopředsedy dolní komory.
14. 2. 2022|

Místopředsedou sněmovny by se za KDU-ČSL mohl stát Jan Bartošek

Do pozice místopředsedy sněmovny nominuje KDU-ČSL s největší pravděpodobností svého místopředsedu Jana Bartoška, uvedl předseda lidoveckého poslaneckého klubu Marek Výborný. Konečné rozhodnutí by mělo být známo příští týden. Dolní komora by měla mít místopředsedů šest. Koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN už dříve oznámily, že do čela sněmovny nominují předsedkyni TOP 09 Markétu Pekarovou Adamovou.
29. 10. 2021|