Netanjahu slíbil silnou, rychlou a přesnou reakci na páteční útok v Jeruzalémě

Reakce Izraele na páteční útok palestinského střelce v Jeruzalémě bude „silná, rychlá a přesná“. Prohlásil to v sobotu podle agentury Reuters premiér Benjamin Netanjahu. Při útoku přišlo o život sedm lidí a byl nejsmrtelnějším v oblasti Jeruzaléma od roku 2008. Netanjahu pak také v sobotu oznámil sérii represivních kroků proti Palestincům, včetně plánů na posílení židovských osad na okupovaném Západním břehu Jordánu. Plánuje mimo jiné zrušit sociální dávky pro rodiny útočníků, usnadnit Izraelcům získání zbrojních průkazů a zintenzivnit úsilí o sběr nelegálních zbraní.

Střelba se stala v den, kdy si svět připomínal památku obětí holocaustu. Palestinský ozbrojenec v pátek přijel autem k budově ve východním Jeruzalémě, která se využívá jako synagoga, a zahájil palbu. Střelba začala v době, kdy lidé vycházeli ven po večerních modlitbách. Policie uvedla, že útočníka, který byl obyvatelem východního Jeruzaléma, zastřelila.

Podle izraelských médií byl terorista údajně člen Hamásu, což je islamistické hnutí, které vládne v Pásmu Gazy. Otec jednadvacetiletého střelce agentuře Reuters řekl, že jeho syn nemá žádné vazby na militanty. Žádná skupina se zatím ke střelbě nepřihlásila.

V sobotu se ale v Jeruzalémě znovu střílelo. Podle policie třináctiletý Palestinec poranil dva muže. Jejich stav je středně těžký až vážný. Policie oznámila, že se jednalo o teroristický čin a že útočník byl zneškodněn.

Odsouzení ze zahraničí

Kvůli útoku hovořil v noci na sobotu Netanjahu s americkým prezidentem Joem Bidenem. Izraelskému premiérovi vyjádřil „neochvějnou americkou podporu bezpečnosti Izraele“. Útok přišel krátce před návštěvou šéfa americké diplomacie Antonyho Blinkena, který přicestuje do regionu v neděli.

Střelbu odsoudilo mnoho politiků včetně českého prezidenta Miloše Zemana a premiéra Petra Fialy. Čin odmítl i francouzský prezident Emmanuel Macron a německý kancléř Olaf Scholz.  „Německo je na straně Izraele,“ uvedl Scholz. „Tvrdě odsuzuji tento hanebný čin,“ řekl Macron. Své znepokojení vyjádřila též unijní diplomacie.

K útoku se vyjádřil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, podle kterého je mezi oběťmi i ukrajinská žena. Atentát označil za „cynický čin“. Moskva v sobotu vyzvala Izrael a Palestince, aby se vyvarovali dalšího růstu násilí.

O situaci v Izraeli a Palestině v noci na sobotu jednala za zavřenými dveřmi také Rada bezpečnosti OSN. Podle informace ze dvou zdrojů z OSN server Times of Israel uvedl, že útok v Jeruzalémě odsoudilo všech 15 členů toho orgánu.

Část Palestinců čin schvaluje

Některé palestinské organizace naopak útok schvalují a vnímají ho jako reakci na zásah izraelské armády na Západním břehu Jordánu, při kterém tento týden zemřelo devět Palestinců.

Otázka Jeruzaléma je v mnoha směrech jádrem palestinsko-izraelského konfliktu. Zatímco Izrael považuje Jeruzalém za své nedělitelné hlavní město, Palestinci chtějí, aby se jeho východní část stala hlavním městem budoucího palestinského státu.