Střelec zabil v jeruzalémské synagoze sedm lidí. Policie útočníka zastřelila

Sedm lidí v pátek zastřelil a několik dalších zranil ozbrojenec při teroristickém útoku v synagoze ve východním Jeruzalémě. Policie později uvedla, že střelce zabila.

Útočník podle listu přijel autem k budově, která se využívá jako synagoga, a zahájil palbu. List The Jerusalem Post uvedl, že střelba začala v době, kdy lidé vycházeli ze synagogy po večerních modlitbách. Napsal také, že terorista byl údajně člen Hamásu, což je islamistické hnutí, které vládne v Pásmu Gazy. 

Pachatel z místa činu uprchl směrem k palestinské čtvrti, kde se střetl s přivolanými policisty. Policie uvedla, že útočníka, který byl obyvatelem východního Jeruzaléma, zastřelila, když začal na strážníky střílet a utíkat jim.

Mnozí Palestinci později teroristický čin bouřlivě oslavovali.

Další lidé zemřeli v nemocnici

Zdravotníci konstatovali smrt pěti lidí. Další tři lidé –⁠ 70letá žena, 20letý muž a 14letý chlapec –⁠ byli převezeni do nemocnice ve vážném stavu. Šéf jeruzalémské policie později uvedl, že dva lidé svým zraněním podlehli. Bilance mrtvých tak vzrostla na sedm. Do nemocnice byli převezeni také další dva lidé. 

Na místo činu později přijeli také izraelský premiér Benjamin Netanjahu i ministr národní bezpečnosti Ben Gvir.

Spojené státy útok odsoudily

Spojené státy „patrný teroristický útok“ na jeruzalémskou synagogu odsoudily. „Je to naprosto strašné. Naše myšlenky, modlitby a soustrast patří těm, kteří byli při tomto ohavném násilném činu zabiti,“ uvedl mluvčí americké diplomacie a dodal, že neočekává změny v plánované cestě amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena do Izraele. Blinken má Izrael navštívit příští týden.

Útok odsoudili i český prezident MIloš Zeman a premiér Petr Fiala (ODS). Oba politici připomněli, že se stal v den připomínky obětí holokaustu. Útok odsoudil rovněž ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti), který vyjádřil znepokojení nad aktuální situací v Izraeli a na palestinských územích.

Páteční útok se odehrál den poté, co izraelští vojáci při razii na Západním břehu Jordánu zabili devět Palestinců, což zvýšilo pravděpodobnost dalšího krveprolití, píše agentura AP.

Otázka Jeruzaléma je v mnoha směrech jádrem palestinsko-izraelského konfliktu. Zatímco Izrael považuje Jeruzalém za své nedělitelné hlavní město, Palestinci chtějí, aby se jeho východní část stala hlavním městem budoucího palestinského státu.