Si ujistil Michela o zájmu na spolupráci. Čínu má Evropa ale vnímat „objektivně“

Čína bude pokračovat ve strategické komunikaci a spolupráci s Evropskou unií, slíbil v Pekingu čínský prezident Si Ťin-pching šéfovi Evropské rady Charlesi Michelovi. Si ale chce, aby instituce a členské státy Unie vnímaly asijskou zemi objektivně. Čínský vůdce dal podle Michela jasně najevo, že Čína nedodává Rusku zbraně. Předseda Evropské rady zemi navštívil v době protestů proti covidovým opatřením. Čínská vláda nyní svá vyjádření o nulové toleranci vůči koronaviru mírní.

Na setkání ve Velkém sále lidu v Pekingu Si Michelovi řekl, že doufá, že unijní instituce a členské státy budou Čínu vnímat „objektivně a korektně“, oznámila čínská státní televize CCTV.

Michelova kancelář už před cestou šéfa unijních summitů do čínské metropole uvedla, že návštěva se koná na pozadí napjaté geopolitické a ekonomické situace. Michel na říjnové strategické diskusi Evropské rady o vztahu Unie s Čínou uvedl, že sedmadvacítka nesmí být ve vztahu k asijské velmoci naivní. Měla by se ale zároveň vyvarovat permanentní konfrontace.

„Musíme se vyhnout stupňování napětí a prohlubování krize a usilovat o nastolení míru,“ prohlásil Si Ťin-pching podle čínské státní televize CCTV. Evropu přitom čínský vůdce varoval před „všemi formami nové studené války“. Takovéto způsoby myšlení a ideologické střety je třeba překonat, řekl Si Ťin-pching. 

Vztahy v posledních měsících komplikuje rostoucí napětí kolem Tchaj-wanu, otázka práv čínských menšin nebo spojenectví Pekingu s Moskvou, která v únoru napadla Ukrajinu. Ožehavým tématem je přísná čínská politika nulové tolerance vůči covidu-19, která vyvolala vlnu dlouho nevídaných protestů.

Čínská vláda mírní rétoriku

Země po vlně demonstrací proti koronavirovým opatřením mění svá vyjádření ohledně závažnosti nemoci a některé restrikce uvolňuje. „Vzhledem k tomu, že se varianta omikron stala méně patogenní, očkuje se více lidí a získali jsme více zkušeností s prevencí pandemie, je náš boj proti pandemii v nové fázi a přináší nové úkoly,“ prohlásila vicepremiérka Sun Čchun-lan.

Její vyjádření přichází v době, kdy města po celé Číně v boji proti šíření nákazy přijímají cílenější přístup a dolaďují dvacet nových opatření, která vláda přijala před téměř třemi týdny, napsala agentura Reuters. Nedávné protesty však úřady při uvolňování restrikcí nezmiňují.

Čínská vláda podle Sun „vždy kladla zdraví a bezpečnost lidí na první místo a efektivně se vypořádala s nejistotami covidové situace skrze konzistentní strategii a flexibilní opatření“. Vicepremiérka rovněž hovořila o potřebě více očkovat. Peking nedávno oznámil, že chce více proočkovat seniory a děti.

Nízká proočkovanost seniorů

Posilující dávku vakcíny proti covidu-19 v zemi se zhruba 1,4 miliardy obyvatel podle agentury DPA dostalo pouze čtyřicet procent lidí starších osmdesáti let. Agentura v této souvislosti píše, že nižší proočkovanost ve starší populaci souvisí s obavami z vedlejších účinků vakcíny.

Přísná protikoronavirová opatření vyvolala o víkendu protesty v několika čínských velkoměstech. Demonstrace byly nejrozsáhlejším projevem nespokojenosti obyvatel s vládní politikou za posledních třicet let.

Mimo kritiku pandemických opatření na nich zazněly také výzvy k odstoupení prezidenta Siho a konci vlády komunistické strany. Úřady v reakci na protesty navýšily počty policistů v ulicích několika měst, včetně Pekingu a Šanghaje, aby zabránily dalším demonstracím.