Evropská komise navrhla zabavit zmrazený ruský majetek. Von der Leyenová chce válečný tribunál

Evropská komise navrhla zabavení majetku, který země Evropské unie zmrazily Rusku v reakci na invazi na Ukrajinu. Ve středu to oznámila předsedkyně Komise Ursula von der Leyenová. Konfiskované jmění by podle ní mělo sloužit pro náhradu válečných škod a poválečnou obnovu Ukrajiny. Von der Leyenová také uvedla, že unijní exekutiva plánuje vytvořit zvláštní mezinárodní tribunál pro ruské válečné zločiny.

„Rusko a jeho oligarchové musí odškodnit Ukrajinu a pokrýt náklady na obnovu země. A my máme prostředky, jak přimět Rusko platit,“ prohlásila šéfka EK. Unie podle ní díky sankcím už zablokovala 300 miliard eur (v přepočtu zhruba 7,3 bilionu korun) z rezerv ruské centrální banky a zmrazila 19 miliard eur z majetku ruských oligarchů.

Unie by podle von der Leyenové také chtěla spolu s partnery vytvořit strukturu, která by peníze investovala a zisky využívala pro pomoc Ukrajině. V pondělí se osmadvacítka shodla na tom, že zařadí obcházení sankcí mezi celounijní zločiny, což má k zabavování majetku otevřít cestu. 

Zabavení majetku dlouhodobě prosazují země východního křídla Evropské unie, které chtějí zisky investoval právě k ekonomické pomoci a poválečné obnově Ukrajiny. Právní experti přitom upozorňují, že nebude jednoduché jmění oligarchů či bankovních ústavů konfiskovat a mohou hrozit dlouholeté soudní spory. 

Zřízení mezinárodního trestního tribunálu

Předsedkyně komise sdělila, že za více než devět měsíců způsobila ruská agrese na Ukrajině nepopsatelné utrpení a podle odhadů ve válce zemřelo přes sto tisíc ukrajinských vojáků a více než dvacet tisíc civilistů. Válečný konflikt podle ní způsobil škody, které se odhadují na 600 miliard eur (v přepočtu asi 14,6 bilionu korun). 

Kvůli zločinům páchaným Ruskem na Ukrajině oznámila přípravu zvláštního tribunálu, který by je měl mapovat. „Jsme připraveni začít pracovat s mezinárodním společenstvím, abychom získali nejširší možnou mezinárodní podporu pro tento soud,“ řekla von der Leyenová. Do vyšetřování možných válečných zločinů či zločinů proti lidskosti se zapojil Mezinárodní trestní soud v Haagu (ICC). Ten však nemůže soudit zločiny válečné agrese, pokud s tím nebude souhlasit kromě Ukrajiny také Rusko. 

Podle von der Leyenové bude EU nadále spolupracovat s ICC, zároveň ale chce získat podporu Organizace spojených národů pro vytvoření tribunálu. Právě podpora Valného shromáždění OSN je podle právních odborníků pro případný vznik zvláštního orgánu klíčová.