Američtí těžaři se mohou vrátit do Venezuely. Na příjmy ale Madurův režim nedosáhne

Události: Američtí těžaři se mohou vrátit do Venezuely (zdroj: ČT24)

Venezuelská vláda a opozice se v sobotu vrátily k rozhovorům, které loni v říjnu uvázly na mrtvém bodě. Washington v reakci povolil americkému ropnému gigantu Chevron částečně obnovit své aktivity ohledně těžby ropy ve Venezuele. Chevron tam přestal těžit kvůli sankcím, které vůči autoritářskému režimu prezidenta Nicoláse Madura zavedla vláda předchozího amerického prezidenta Donalda Trumpa. Informují o tom zahraniční tiskové agentury.

Zástupci venezuelské vlády a opozice v sobotu v mexické metropoli podepsali dílčí dohodu, v níž správu několika miliard dolarů zmrazených v zahraničních bankách svěřily OSN. Venezuelská aktiva budou postupně rozmrazována, aby zmírnila humanitární krizi v této jihoamerické zemi. Finance by mohly být využity například na zlepšení stavu zdravotnictví či elektrické sítě.

Americké ministerstvo financí uvedlo, že společnost Chevron může částečně obnovit aktivity společného podniku s venezuelskou státní firmou PDVSA, musí ale zajistit, že PDVSA nebude dostávat žádné příjmy z prodeje ropy společnosti Chevron. 

USA mají zájem na zmírňování sankcí

Zmírnění amerických sankcí se týká příštích šesti měsíců a může být odvoláno, pokud venezuelský prezident Maduro nebude jednat v dobré víře či nebude plnit sliby, uvedl podle agentury Reuters vysoký představitel americké vlády.

„Tento krok odráží dlouhodobou americkou politiku cíleného zmírňování sankcí v reakci na konkrétní kroky, které snižují utrpení venezuelského lidu a podporují obnovu demokracie,“ uvedlo v prohlášení americké ministerstvo financí.

Brent by měl klesat

Podle magazínu Forbes „v Bílém domě konečně převládá rozum, alespoň pokud jde o energetické otázky“.

„V minulosti byla země schopna vytěžit více než tři miliony barelů denně. Ale jak země sklouzla do státem řízeného sociálního úpadku, produkce klesla,“ připomíná americký časopis.

Výsledek jednání by měl dále tlačit na nižší cenu severomořské ropy Brent, která podle údajů společnosti TradingEconomics nedávno dosáhla 81 dolarů za barel oproti 73 dolarům na konci listopadu loňského roku.

Nižší ceny ropy by měly pomoci snížit ceny benzinu u pump, zejména ve Spojených státech, což by mělo znamenat dobrý krok pro již tak napjaté rozpočty domácností. Může to také pomoci snížit inflaci, což je další pozitivní faktor, dodává Forbes.

Chevron dostane zákaz bavit se s Íránem

Server WorldOil vlastněný vydavatelstvím Gulf Energy připomněl, že předchozí jednání mezi venezuelským lídrem Madurem a opozicí ztroskotala, naposledy v říjnu minulého roku. Zájem o obnovení jednání nabral na síle, neboť jihoamerická země čelí zvýšené konkurenci ruské a íránské produkce v Asii, která je hlavní destinací pro venezuelskou ropu, uvádí web.

Nutno dodat, že některé osoby ve vedení vydavatelství Gulf Energy mají blízko k texaským investorům v oblasti americké produkce ropy v Mexickém zálivu.

Zdroje WorldOil dále uvádějí, že venezuelské státní energetické společnosti PDVSA nepůjdou z prodeje ropy žádné zisky, protože výnosy půjdou na splácení starého dluhu vůči Chevronu. Ten bude mít zakázáno provádět jakékoli transakce s Íránem nebo jednat se subjekty vlastněnými nebo kontrolovanými Ruskem ve Venezuele.