TÉMA

Chevron

Američtí těžaři se mohou vrátit do Venezuely. Na příjmy ale Madurův režim nedosáhne

Venezuelská vláda a opozice se v sobotu vrátily k rozhovorům, které loni v říjnu uvázly na mrtvém bodě. Washington v reakci povolil americkému ropnému gigantu Chevron částečně obnovit své aktivity ohledně těžby ropy ve Venezuele. Chevron tam přestal těžit kvůli sankcím, které vůči autoritářskému režimu prezidenta Nicoláse Madura zavedla vláda předchozího amerického prezidenta Donalda Trumpa. Informují o tom zahraniční tiskové agentury.
28. 11. 2022Aktualizováno28. 11. 2022, 19:58|

Zdražování energií i růst zisků globálních firem vyvolávají protiakci. Šéf OSN navrhl zvláštní daň

Poslední měsíce globální ceny energií raketově stoupají. Na jedné straně jsou miliardy domácností, kterým prudce rostou náklady, na straně druhé ropné a plynárenské společnosti, kterým se skokově zvyšují zisky. Příklad za všechny: britsko-nizozemská společnost Royal Dutch Shell si připsala historicky rekordní zisk za jediné čtvrtletí, v přepočtu 270 miliard korun. Nezvykle ostře napadl globální firmy generální tajemník OSN António Guterres. Obvinil je z chamtivosti a vyzval vlády světa, aby na jejich zisky uvalily zvláštní daň.
5. 8. 2022|

USA zmírní sankce vůči Kubě, zjednoduší se například cestování

Spojené státy oznámily zmírnění sankcí vůči Kubě, které na tento karibský ostrov uvalil bývalý americký prezident Donald Trump. Administrativa současného šéfa Bílého domu Joea Bidena chce zmírnit omezení pro cestování nebo remitence, tedy peněžní převody od Kubánců z USA jejich rodinám na ostrově. Zrychlí se také vyřizování amerických víz pro Kubánce.
17. 5. 2022Aktualizováno17. 5. 2022, 20:53|

Trump zvažuje uvalení cla na dovoz ropy, bojí se dopadů její nízké ceny na průmysl USA

Americký prezident Donald Trump uvedl, že pokud by to bylo nutné pro ochranu domácího ropného průmyslu, uvalil by na dovoz ropy do USA cla. Obává se totiž, že ceny ropy, které jsou nyní nejnižší  za posledních 18 let, tvrdě dopadnou na americký průmysl. Řekl to v sobotu na tiskové konferenci týkající se koronaviru. Tam také uvedl, že Spojené státy teď čeká nejtěžší týden, během nějž zemře mnoho lidí.
5. 4. 2020Aktualizováno5. 4. 2020, 08:53|