Trump zvažuje uvalení cla na dovoz ropy, bojí se dopadů její nízké ceny na průmysl USA

Americký prezident Donald Trump uvedl, že pokud by to bylo nutné pro ochranu domácího ropného průmyslu, uvalil by na dovoz ropy do USA cla. Obává se totiž, že ceny ropy, které jsou nyní nejnižší  za posledních 18 let, tvrdě dopadnou na americký průmysl. Řekl to v sobotu na tiskové konferenci týkající se koronaviru. Tam také uvedl, že Spojené státy teď čeká nejtěžší týden, během nějž zemře mnoho lidí.

„Kdybych měl uvalit clo na ropu přicházející zvnějšku (…) k ochraně tisíců a desítek tisíc zaměstnanců v energetice a našich velkých společností, udělám vše, co budu muset udělat,“ řekl Trump v sobotu. Nízké ceny ropy podle něj „bolestivě dopadnou na mnoho pracovních míst“.

Už v pátek americký prezident uvedl, že se nepřiklání k tomu, aby byla zavedena cla na ropu z Ruska či Saúdské Arábie. „Je to volný trh. Vyřešíme to,“ řekl novinářům poté, co se sešel s vedením velkých ropných společností jako ExxonMobil a Chevron. „Nakonec se o to postará trh,“ dodal. Cla tehdy označil za nástroj, který lze použít.

Spojené státy podle údajů tamní Univerzity Johnse Hopkinse evidují už přes 300 tisíc nakažených koronavirem. Nemoci COVID-19 tam podlehlo více než 8 tisíc lidí.

Trh zaplavený velkým množstvím ropy

Ceny ropy za poslední měsíc klesly o více než polovinu a propadly se až nejníže za 18 let. Propad poptávky kvůli nemoci COVID-19 přichází ve stejnou chvíli, kdy se ropný trh musí vypořádat s nečekaným sporem mezi Ruskem a Saúdskou Arábií, kvůli kterému je trh zaplaven ropou.

Ovšem Organizace zemí vyvážejících roku (OPEC) a její spojenci v čele s Ruskem pracují na dohodě o snížení těžby, které by odpovídalo zhruba deseti procentům dodávek ropy na trhy. Konečný rozsah snížení těžby však údajně bude záviset na tom, jak moc budou ochotni snížit těžbu i jiní producenti.

Například norská ministryně pro ropu a ropný průmysl Tina Bruová nyní uvedla, že její země zváží snížení těžby ropy, pokud největší světoví producenti ropy uzavřou novou dohodu o koordinovaném snížení dodávek. Norsko je největším těžařem ropy v západní Evropě a na globálních dodávkách ropy se podílí dvěma procenty. Naposledy se ke koordinovanému snížení těžby přidalo v roce 2002.