TÉMA

ExxonMobil

ExxonMobil žaluje vlastní akcionáře. Vadí mu, že ho vyzývají k rychlejšímu snižování emisí

Americký ropný gigant ExxonMobil žaluje americké a nizozemské akcionáře, kteří aktivistickým způsobem usilují o ochranu klimatu. Cílem žaloby je zabránit, aby se o návrhu těchto akcionářů hlasovalo na květnové valné hromadě, informují zahraniční média.
22. 1. 2024|

Emise oxidu uhličitého z energetiky loni dosáhly maxima. Byly ale nižší, než experti předpokládali

Globální emise oxidu uhličitého související s energetikou se v loňském roce zvýšily o 0,9 procenta na dosavadní maximum 36,8 miliardy tun. A to i přesto, že více čistých technologií, jako jsou elektromobily nebo produkce elektřiny ze slunce, pomohlo omezit dopady zvýšené spotřeby uhlí a ropy. Vyplývá to ze zprávy, kterou zveřejnila Mezinárodní agentura pro energii (IEA).
3. 3. 2023|

Exxon to věděl. Nová studie ukazuje, jak těžaři předpověděli, že způsobí změnu klimatu

Už od osmdesátých let dvacátého století společnost ExxonMobil věděla, jaké budou dopady těžby fosilních paliv a jak budou probíhat klimatické změny. Její předpovědi byly podle nové harvardské studie velmi přesné  – a současně byly v rozporu s tím, co společnost veřejně šířila.
16. 1. 2023|

Exxon kvůli mimořádné dani žaluje Evropskou unii. Podle firmy je kontraproduktivní

Firma ExxonMobil oznámila, že ve středu podala žalobu na Evropskou unii ve snaze vynutit si zrušení nedávno schváleného plánu odebrat dodavatelům fosilních paliv část mimořádných zisků. Nadnárodní těžařská společnost, která letos zaznamenala rekordní zisk, má za to, že EU novou daní překročila své pravomoci. Píše to list Financial Times (FT), který krok označuje za dosud nejvýznamnější reakci ropného průmyslu na unijní opatření.
28. 12. 2022|

Francii docházejí pohonné hmoty. Vláda kvůli stávce nařídila povolat personál ropné společnosti

Francouzská premiérka Élisabeth Borneová v úterý nařídila zaměstnancům francouzské pobočky ropné společnosti Esso, která patří společnosti ExxonMobil, že musí chodit do práce. Využila tak možnosti, kterou jí dává zákon. Stávka zaměstnanců ropných provozů značně přispěla k akutnímu nedostatku pohonných hmot na francouzských čerpacích stanicích. Borneová stejným krokem pohrozila i zaměstnancům skupiny TotalEnergies. Ve Francii se u čerpacích stanic tvoří v posledních dnech dlouhé fronty a množí se i potyčky, informují francouzská média.
11. 10. 2022|

EU se shodla na sankcích proti Minsku. Sberbank odchází z Evropy

Evropská unie uvalí další balík sankcí na Bělorusko kvůli jeho roli v ruské invazi na Ukrajinu. Ruská banka Sberbank končí podnikání v Evropě. Její klienti začali ve velkém vybírat úspory, regulační úřady v některých zemích začaly připravovat odebrání licencí. Cena plynu v Evropě je na maximu kvůli obavám z dopadu sankcí. USA uvalí dodatečné sankce na Rusko a Bělorusko zaměřené na obranný sektor.
2. 3. 2022Aktualizováno2. 3. 2022, 19:05|

Apple je nejhodnotnější firmou světa, přeskočil Saudi Aramco

Akcie americké společnosti Apple v pátek díky příznivým čtvrtletním výsledkům hospodaření posílily o více než deset procent na nový rekord. Výrobce iPhonů tak překonal saúdskoarabskou ropnou firmu Saudi Aramco a stal se největší firmou na světě podle tržní kapitalizace.
1. 8. 2020|

Trump zvažuje uvalení cla na dovoz ropy, bojí se dopadů její nízké ceny na průmysl USA

Americký prezident Donald Trump uvedl, že pokud by to bylo nutné pro ochranu domácího ropného průmyslu, uvalil by na dovoz ropy do USA cla. Obává se totiž, že ceny ropy, které jsou nyní nejnižší  za posledních 18 let, tvrdě dopadnou na americký průmysl. Řekl to v sobotu na tiskové konferenci týkající se koronaviru. Tam také uvedl, že Spojené státy teď čeká nejtěžší týden, během nějž zemře mnoho lidí.
5. 4. 2020Aktualizováno5. 4. 2020, 08:53|

Saudi Aramco zahájila obchodování na burze růstem o desetinu. Stala se nejhodnotnější firmou světa

Akcie ropné společnosti Saudi Aramco zahájily obchodování růstem o deset procent, což je povolené maximum. Firma se tak s hodnotou asi 1,9 bilionu dolarů (téměř 44 bilionů korun) stala největší na světě podle tržní kapitalizace, informovala agentura Reuters. Dlouho očekávaná primární veřejná nabídka akcií (IPO) firmy byla největší na světě.
11. 12. 2019Aktualizováno11. 12. 2019, 22:11|

OPEC se dohodl se spojenci na výraznějším snížení těžby. Zvýšení ceny ropy pomůže Aramcu

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojenci se dohodli na snížení těžby o dalších 500 tisíc barelů denně, uvedly zdroje agentury Reuters. Cílem dohody je podpořit ceny ropy a omezit nadbytečné dodávky suroviny na trh.
6. 12. 2019|
Změny klimatu

Národní vlády a těžařské firmy čelí vlně klimatických žalob. V Nizozemsku už aktivisté uspěli

Soudní síň se stává čím dál tím častěji bojištěm aktivistů z různých koutů světa. Snaží se přimět lidstvo k tomu, aby zintenzivnilo své úsilí v boji proti změnám klimatu. Žalobu podávají zejména na národní vlády a nadnárodní těžařské společnosti, které podle jejich mínění nedělají dostatek pro to, aby zpomalily globální oteplování.
26. 1. 2019|