Trh s ropou zažil dramatické chvíle. Zvýrazňuje to i spory Saúdské Arábie s USA

Události: Vztahy Saúdské Arábie a USA (zdroj: ČT24)

Výraznými zvraty prošel začátkem tohoto týdne trh s ropou. V pondělí zamířila cena prudce dolů až na nejnižší úroveň za letošní rok, v úterý naopak výrazně stoupla. Stály za tím rozporuplné zprávy o budoucích plánech skupiny zemí vyvážejících ropu OPEC+. K nim patří také Saúdská Arábie, jejíž tradičně dobré vztahy se Spojenými státy nyní narušuje téma lidských práv a spolu s ním i samotné ceny ropy.

V pondělí přispěla ke zlevnění zejména zpráva amerického byznysového listu The Wall Street Journal (WSJ) o chystaném zvýšení těžby. Skupina klíčových těžařů OPEC+ podle ní zvažuje, že těžbu zvýší až o 500 tisíc barelů denně. 

Severomořská ropa Brent poté v pondělí večer ztrácela 1,6 procenta zhruba na 86,20 dolaru za barel, během dne se však před tím propadla až na 82,31 USD za barel. Také americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) má výrazné výkyvy. K poklesu cen ropy vedle zprávy WSJ přispívá i silný dolar a obavy o poptávku v Číně.

Vývoj cen ropy WTI
Zdroj: ČT24

V úterý bylo vše jinak

V úterý ceny naopak zamířily vzhůru. Saúdská Arábie totiž ujistila, že skupina OPEC+ trvá na těžebních škrtech. Tato zpráva pak převážila i obavy z globální recese. Brent po 19. hodině přidával zhruba 2,15 procenta nad 89,33 dolaru za barel. WTI vykazovala nárůst o 2,30 procenta nad 81,88 dolaru za barel. 

„Ceny ropy se snaží dorovnat své ztráty,“ uvedl v úterý analytik Naeem Aslam ze společnosti Avatrade. „To, že Saúdská Arábie popřela, že by se diskutovalo o zvýšení dodávek ropy se skupinou OPEC a jejími spojenci, dnes trh podpořilo.“

Byznys ČT24: Evropa bez ruské ropy (zdroj: ČT24)

Jaká bude situace po 5. prosinci?

Pátého prosince má vstoupit v platnost zákaz Evropské unie dovážet do Evropy tankery ruskou ropu, který byl přijat kvůli ruské invazi na Ukrajinu. Potrubní přeprava do rafinerií ve střední Evropě bude i nadále možná.

Ve stejný den má začít platit i plán skupiny G7, který umožní poskytovatelům lodních služeb pomáhat vyvážet ruskou ropu, ale pouze za vynucené nízké ceny.

Zástupci OPEC+ se sejdou den předtím. Právě 4. prosince měli podle zprávy amerického listu WSJ – později popřené – diskutovat o zvýšení těžby. Nyní je tak oficiálně známo pouze to, že si chtějí v tento den určit další postup. OPEC+ zahrnuje Organizaci zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojence v čele s Ruskem.

Vztahy Saúdské Arábie a USA jsou na mělčině

Cena suroviny zasáhla také tradičně dobré vztahy mezi Spojenými státy a Saúdskou Arábií, které se v minulých letech přely hlavně o lidská práva. K tomu přispěla zejména smrt saúdského novináře a disidenta Džamála Chášukdžího. V říjnu 2018 ho zavraždilo na istanbulském konzulátu jeho země speciální komando. Místo a průběh činu Rijád potvrdil, odpovědnost za něj královská rodina odmítla.

Americký prezident Joe Biden po schůzce s korunním princem Muhammadem bin Salmánem letos v létě obvinění zopakoval. „V podstatě řekl, že za to není osobně zodpovědný. Naznačil jsem, že si myslím opak,“ řekl Biden letos v červenci.

Minulý týden pak Bidenova administrativa bin Salmánovi přiznala navzdory kritice ve stejném případu imunitu. „Vede tamní vládu. Nemá to nic společného s podstatou případu. Imunita je tu určená zákonem,“ řekl k tomu zástupce mluvčího Ministerstva zahraničí USA Vedant Patel.

Tento kontroverzní krok přichází v době napjatých vztahů mezi tradičními spojenci. Washingtonu totiž vadí, že Saúdové v čele OPECu prosazují nižší těžbu ropy, což surovinu zdražuje. „Chovejme se k Saúdům jako k takovým, jací jsou. Je to problematický partner,“ radí bývalý analytik amerického ministerstva zahraničí Aaron David Mille. 

Vyšší ceny ropy se hodí i Moskvě, se kterou si Saúdové nehodlají kvůli ruské agresi proti Ukrajině kazit vztahy. Také to Washingtonu vadí. Dál obě země naopak spojuje hrozba z Íránu. Američani Rijádu potvrdili podporu po zprávách, že by Teherán mohl proti monarchii chystat útoky. „Nepřestáváme mapovat hrozby, které Írán představuje nejen pro region, ale jistým způsobem i mimo něj,“ oznámil mluvčí amerického ministerstva zahraničí Ned Price.

Spojené státy jsou zároveň vojenským partnerem Saúdské Arábie, které dodávají zbraně a mají na jejím území rozmístěné jednotky.

Mezi oběma zeměmi jde jen o obchodní vztah, soudí arabista Pelikán

Rijád hraje při určování výše těžby jen o peníze, o nic jiného, řekl v Horizontu ČT24 arabista Petr Pelikán. Dodal, že Saúdská Arábie už není tak bohatý stát jako dříve, různé sociální odměny pro rostoucí populaci už jsou také mnohem menší. Země proto zavedla daně a snaží se obyvatele, včetně žen, zaměstnat. Trápí ji rovněž velké výdaje na válku v Jemenu.

„Saúdové berou Američany jako své obchodní partnery. Troufám si říci, že ani u Američanů to není nic jiného než obchodní vztah. Ani z jedné strany není ten vztah založen na stejných hodnotách nebo na globálních strategických zájmech,“ uvedl arabista.

Nedomnívá se zároveň, že by USA tlačily na Rijád v oblasti lidských práv. Smrt novináře byla podle Pelikána „třešničkou na dortu, ale takových poprav se tam dějí desítky, ba stovky.“ Spojené státy podle něj rozhodně nezvedají varovně prst, když Saúdská Arábie popraví v jeden den desítky svých politických odpůrců. „Občas poukážou na ženská práva, ale miliony zahraničních pracovníků žijí v zemi prakticky bez práv. Saúdská Arábie je absolutistická monarchie,“ dodal Pelikán.

Horizont ČT24: Arabista Pelikán o vztazích Saúdské Arábie a USA (zdroj: ČT24)