Bardella bude zřejmě ostřejší než Le Penová. Spojení s radikálem Zemmourem se ale brání

Události ČT: Nový šéf Národního sdružení Bardella je ostřejší než Le Penová (zdroj: ČT24)

Vůbec poprvé v historii nestojí v čele francouzského krajně pravicového Národního sdružení, někdejší Národní fronty, nikdo z klanů Le Penů. Dosavadní šéfka Marine Le Penová přenechala minulý týden předsednickou funkci europoslanci Jordanu Bardellovi. Nový šéf bude zřejmě v mnoha ohledech ostřejší než jeho předchůdkyně, s radikálem Ericem Zemmourem ale do koalice jít nechce.

Po čtyřiceti letech není v čele krajně pravicové strany nikdo z rodiny Le Penů. Dosavadní předsedkyně se chce naplno věnovat práci v poslaneckém klubu v Národním shromáždění a připravila půdu pro svého mladého nástupce.

„Může těžit z toho, že část veřejnosti tíhne k jisté radikalitě, k touze po radikální změně současného politického trendu,“ komentuje Bardellův nástup Guillaume Tabard z Le Figaro. 

Vzorem pro nového předsedu strany je italský populista Matteo Salvini. Bardella razí trend, který je v mnoha směrech ještě ostřejší, než byly postoje Le Penové, jež se během let snažila zbavit stranu rasistické či xenofobní nálepky.

„Za nás budou delikventi ze zahraničí systematicky posíláni do země svého původu k výkonu trestu v tamních věznicích,“ prohlásil nový předseda Národního sdružení.

Bardella se chce zaměřit především na imigrační politiku, hodlá pokračovat v linii nastolené Le Penovou a je připraven podpořit bývalou předsedkyni i v boji o prezidentský úřad v roce 2027, pokud do něj znovu půjde.

Se Zemmourem se Bardella sbližovat nechce

Bez ohledu na své vyhraněné postoje, mezi které patří i omezení sociálních služeb pro ilegální přistěhovalce nebo odpor ke sňatkům osob stejného pohlaví, je ale Bardella opatrný ve sbližování se s ještě radikálnějším neúspěšným prezidentským kandidátem Ericem Zemmourem.

„Bardella prohlásil, že nevytvoří koalici se stranou Zemmoura Znovudobytí, což je pro její členy zklamání, neboť jejich velká většina dala Marine Le Penové hlas ve druhém kole prezidentských voleb,“ připomíná politolog Jean Bexon.

Nový předseda vyrůstal mezi přistěhovalci na severu Paříže a v sociálních otázkách je výrazně levicový, jeho silnou stránkou jsou rétorické schopnosti. Říká, že chce zemi vrátit identitu. Podle odborníků se mu může podařit přilákat do strany i řadu příznivců současných Republikánů i dalších členů pravicového spektra.