Francouzský soud pokutoval prezidentského kandidáta Zemmoura za nenávistné výroky

Pařížský soud v pondělí uznal vinným francouzského krajně pravicového kandidáta na prezidenta Érica Zemmoura a uložil mu pokutu deset tisíc eur (247 tisíc korun) za výroky o nezletilých migrantech bez doprovodu. Podle soudního verdiktu se jednalo o podněcování k nenávisti. Novinář a politický komentátor, který se na politické scéně plně objevil v létě, byl za podobný přečin odsouzen již dvakrát.

„Nemají důvod tady být, jsou to zloději, vrazi, násilníci, nic jiného nedělají, měli by být posláni zpátky,“ okomentoval Zemmour migranty v televizní show v roce 2020.

Kandidát na francouzského prezidenta byl odsouzen v nepřítomnosti. Právník odsouzeného Olivier Pardo řekl, že si jeho klient vyhrazuje právo se proti rozsudku odvolat. Zemmourův právní tým tvrdí, že obvinění jsou neopodstatněná.

Zemmour loni ohlásil vznik nové politické strany Znovudobytí (Reconquête). Je známý svými kontroverzními výroky, které se týkají žen, islámu, menšin či imigrantů. Popularitu si vybudoval v televizních vystoupeních, kde léta prezentoval své radikální názory. Silně konzervativní kandidát, který je například proti sňatkům homosexuálů, prohlásil, že cílem jeho prezidentské kandidatury je „zachránit Francii před dekadencí“.