TÉMA

Éric Zemmour

Případu zavražděné francouzské školačky se chopila krajní pravice, kritizuje imigrační politiku vlády

Stovky Francouzů se zúčastnily pohřbu dvanáctileté Loly, kterou před jedenácti dny zabila zřejmě psychicky narušená žena. Navzdory přání rodičů, aby případ nebyl zpolitizován, se ho rychle chopila francouzská krajní pravice. Všichni, kdo se měli na vraždě podílet, totiž pocházejí z Alžírska. Tragédie znovu vyvolala bouřlivou debatu o migrační politice tamní vlády.
26. 10. 2022|

Mélenchonova levicová strana ve francouzských volbách překvapila. Ve druhém kole se zaměří na nevoliče

První kolo francouzských parlamentních voleb skončilo jen velmi těsným vítězstvím koalice Spolu prezidenta Emmanuela Macrona. Před levicovou formací NUPES Jeana-Luka Mélenchona má náskok jen zhruba desetinu procenta. Zásadní tak bude výsledek druhého kola v neděli.
13. 6. 2022Aktualizováno13. 6. 2022, 12:47|

Nově vytvořená levicová koalice může po volbách ohrozit Macronův plán reforem

Do francouzských parlamentních voleb zbývá měsíc. Výsledky prvního kola napoví, jaké může být druhé funkční období prezidenta Emmanuela Macrona. K prosazení ambiciózních reforem potřebuje mít na své straně většinu zákonodárců. Jeho plány ale může zkomplikovat nově vytvořená levicová koalice, upozorňuje zpravodaj ČT ve Francii Jan Šmíd.
13. 5. 2022|

Francouzi vybírají prezidenta. Macron i Le Penová podle průzkumů postupují do druhého kola

Úderem osmé večerní se volební místnosti ve Francii uzavřely a začalo sčítání hlasů. Podle průběžně aktualizované projekce francouzských agentur pro průzkum veřejného mínění zvítězil v prvním kole současný prezident Emmanuel Macron s 28,5 procenta hlasů a na druhém místě skončila kandidátka krajní pravice Marine Le Penová s 23,4 procenta. Oba by tak postoupili do druhého kola, které se koná za čtrnáct dní. Lídr levice Jean-Luc Mélenchon by podle projekce skočil třetí se ziskem zhruba dvaceti procent. Vyrovnanější výsledky ale naznačil exit poll belgické zpravodajské společnosti RTBF zveřejněný o dvě hodiny dříve. Dle oficiálních průběžných výsledků vedl před půlnocí po sečtení osmatřiceti milionu volebních lístků Macron s 27,4 procenta hlasů, druhá Le Penová má 25,54 procenta.
10. 4. 2022Aktualizováno10. 4. 2022, 23:04|

Nemastná kampaň může zamíchat výsledkem francouzských voleb. Klíč je v účasti

Francouzi volí prezidenta. Favoritem je obhájce mandátu Emmanuel Macron pevně usazený v politickém středu. Jeho nejvážnějšími vyzyvateli jsou zástupci radikální pravice Marine Le Penová a Éric Zemmour a radikální levice Jean-Luc Mélenchon. Dvouciferné preference má i kandidátka tradiční pravice Valérie Pécresseová. Po mdlé kampani ovlivněné pandemií a válkou se očekává malá účast. A ta by mohla posílit radikálnější hlasy i oslabit prezidentskou pozici.
10. 4. 2022|

Le Penová stahuje před nedělními volbami Macronův náskok, kampani dominují ekonomická témata

Francouzi půjdou v neděli k prvnímu kolu prezidentských voleb. Favoritem je stále Emmanuel Macron, jeho náskok ale stahuje krajně pravicová kandidátka Marine Le Penová, která má pořád největší šanci postoupit do druhého kola. V něm by podle aktuálních průzkumů prohrála jen o pět procentních bodů. Kampaň před volbami ovlivnila ruská invaze na Ukrajinu, do popředí se dostaly sociální otázky.
5. 4. 2022|

Francouzský soud pokutoval prezidentského kandidáta Zemmoura za nenávistné výroky

Pařížský soud v pondělí uznal vinným francouzského krajně pravicového kandidáta na prezidenta Érica Zemmoura a uložil mu pokutu deset tisíc eur (247 tisíc korun) za výroky o nezletilých migrantech bez doprovodu. Podle soudního verdiktu se jednalo o podněcování k nenávisti. Novinář a politický komentátor, který se na politické scéně plně objevil v létě, byl za podobný přečin odsouzen již dvakrát.
17. 1. 2022|

Bývalý novinář Zemmour chce „zachránit Francii“. Oznámil prezidentskou kandidaturu

Bývalý novinář Éric Zemmour potvrdil očekávání a oznámil svou kandidaturu na francouzského prezidenta. Veřejnosti v projevu mimo jiné vzkázal, že chce „zachránit Francii“. Během října a listopadu v několika průzkumech předstihl tradiční představitelku krajní pravice Marine Le Penovou, která už v minulých prezidentských volbách v roce 2017 postoupila do druhého kola.
30. 11. 2021Aktualizováno30. 11. 2021, 15:45|

Prokuratura chce pokutovat možného kandidáta na prezidenta Zemmoura za slova o migrantech

Pařížská prokuratura ve středu navrhla uložit 10 tisíc eur (250 tisíc korun) pokuty francouzskému publicistovi Éricovi Zemmourovi, který se podle médií chystá kandidovat na prezidenta, za slova o nezletilých migrantech. Podle obžaloby byly výroky „násilné“, uvedla agentura AFP. Zemmour se středečního prvního stání u soudu nezúčastnil. V minulosti byl publicista odsouzen za podněcování k násilí.
18. 11. 2021|

V průzkumu před volbou prezidenta ve Francii boduje krajně pravicový Zemmour

Francouzský krajně pravicový bývalý novinář Éric Zemmour získal druhé místo již ve třetím průzkumu volebních intencí před dubnovými volbami hlavy státu ve Francii. V čele průzkumů je se značným náskokem i nadále stávající prezident Emmanuel Macron. Na třetím místě je o pouhý bod Marine Le Penová, rovněž představitelka krajní pravice. Kandidáti levice přílišný zájem nevzbudili, píše stanice LCI, jeden ze zadavatelů průzkumu.
8. 11. 2021|