Nově vytvořená levicová koalice může po volbách ohrozit Macronův plán reforem

Události: Levicová koalice proti Macronovi (zdroj: ČT24)

Do francouzských parlamentních voleb zbývá měsíc. Výsledky prvního kola napoví, jaké může být druhé funkční období prezidenta Emmanuela Macrona. K prosazení ambiciózních reforem potřebuje mít na své straně většinu zákonodárců. Jeho plány ale může zkomplikovat nově vytvořená levicová koalice, upozorňuje zpravodaj ČT ve Francii Jan Šmíd.

Cesta za parlamentní většinou může být pro Macrona ještě složitá. Zvláště poté, co představitel extrémní levice Jean-Luc Mélenchon dokázal dát dohromady se socialisty, ekology a komunisty silné uskupení.

„Vytvořili jsme společné hnutí odporu proti zneužívání moci v oblasti sociální, ekonomické i principů demokracie ze strany současné moci,“ řekl předseda strany Nepoddajná Francie Mélenchon. 

V prezidentských volbách mu postup do druhého kola unikl o čtyři sta tisíc hlasů.

Macron osobně dohlíží na tvorbu kandidátek

Nedávno znovuzvolený prezident Macron vytvořil naproti tomu spolu s Demokratickým hnutím a stranou Horizonty bývalého premiéra Édouarda Philippa středopravicovou koalici. Osobně pak dohlížel na vytvoření kandidátek pro všechny volební obvody. Ziskem většiny by měl volné ruce pro reformy.

„Macron oznámil řadu projektů, které však nebyl schopen dotáhnout do konce z různých důvodů – kvůli demonstracím žlutých vest, ale i covidu,“ domnívá se například starosta města Vésinet Bruno Coradetti. 

Le Penová nejspíš nemá šanci na zvolení více poslanců

Národní sdružení, které vede Marine Le Penová, má v parlamentních volbách jen malou šanci na zvolení většího počtu poslanců, uvedl Šmíd. Je to i proto, že zůstala na straně krajní pravice osamocená.

„Le Penová dala jasně najevo, že nevytvoří společnou alianci se stranou Znovudobytí Érica Zemmoura,“ připomněl novinář Jean Bexon, který se specializuje na extrémní pravici. 

Prezident Macron hodlá na mítincích osobně podpořit své kandidáty, mezi nimiž bude i řada ministrů jeho vlády. Pokud žádný z uchazečů o poslanecký mandát nezíská v prvním kole většinu, bude se o něj bojovat i v kole druhém. To se bude konat o týden později, tedy 19. června.