Brazilský prezident vyzval své příznivce k ukončení blokád silnic. Protesty trvají už tři dny

Po středeční výzvě brazilského prezidenta Jaira Bolsonara jeho příznivcům, aby ukončili blokády silnic, zbývalo ve čtvrtek ráno místního času už jen asi sedm desítek blokovaných míst z původních několika stovek. Důvodem protestů byla prohra současného prezidenta v nedělních volbách hlavy státu. Zástupci jeho vlády už ale zahájili jednání o předání moci s týmem vítěze voleb, levicového politického veterána Luize Inácia Luly da Silva. Lula nastoupí do úřadu 1. ledna.

„Vím, že jste naštvaní… Já také. Ale musíme si zachovat chladnou hlavu. Chci vás vyzvat – uvolněte silnice. Nezdá se mi to jako legitimní forma protestu. Jiné manifestace, které se konají po celé Brazílii, na náměstích… jsou součástí demokratické hry,“ řekl Bolsonaro. Dodal, že blokování silnic a dálnic omezuje svobodu pohybu obsaženou v brazilské ústavě a nepovažuje ho za legitimní formu protestu. 

Vyzval však demonstranty, aby si našli jiné způsoby, jak vyjádřit svůj názor, a uvítal různá shromáždění pořádaná na jeho podporu, na kterých lidé vyvěšovali brazilské vlajky a skandovali hesla proti Lulovi.

Prezident v projevu nicméně nijak nekritizoval ani demonstrace před kasárnami, na nichž jeho příznivci žádali, aby armáda zasáhla proti budoucí levicové vládě a „zachránila tak zemi před komunismem“. Ministerstvo obrany uvedlo, že respektuje ústavu.

 K výsledku voleb se Bolsonaro vyjádřil v úterý, dva dny po uzavření volebních místností. V krátkém projevu uvedl, že považuje za legitimní nenásilné formy protestu. Podle něj způsob konání voleb vzbudil v lidech rozhořčení. Ve vystoupení neuznal svou porážku ani nepogratuloval vítězi druhého kola, levicovému exprezidentovi Luizovi Ináciovi Lulovi da Silva.

Zároveň však Bolsonarův ministr Ciro Nogueira uvedl, že mu prezident dal svolení, aby zahájil proces předání moci.

Tři dny protestů

V nedělním druhém kole prezidentských voleb zvítězil Lula se zhruba 51 procenty hlasů, zatímco Bolsonaro jich dostal 49 procent. Od vyhlášení výsledků v noci na pondělí Bolsonarovi příznivci začali blokovat silnice a dálnice. 

V úterý nejvyšší soud povolil policejní zásahy proti blokádám. Většina brazilských států navíc povolala zásahové jednotky vojenské policie, která má těžší vybavení než dopravní policie, jež blokády ve většině případů řeší. Podle vedení policie se podařilo od začátku protestů v noci na pondělí ukončit přes pšt set blokád a bylo rozdáno na devět stovek pokut.

Ve středu do ulic vyšly další desítky tisíc příznivců stávajícího prezidenta. Někteří se shromáždili před velitelstvími armády a žádali její zásah proti vítězi prezidentských voleb. 

V noci na čtvrtek v zemi stále bylo na 150 blokád v 16 z 27 brazilských států a velkých územních celků, uvedla stanice CNN Brasil. To bylo méně než v úterý.