Kosovo se hlásí do Rady Evropy, chce využít odchodu Ruska

Kosovo podalo přihlášku do Rady Evropy. Hodlá využít příležitosti, kdy v tomto orgánu pro dohled nad demokracií a lidskými právy od března nemá svého zástupce Rusko. To kosovskou nezávislost neuznává a vystupuje proti členství balkánské země v mezinárodních organizacích. Srbský prezident Aleksandar Vučić uvedl, že Bělehrad bude na krok Prištiny tvrdě reagovat.

Přihlášku do organizace se sídlem ve Štrasburku podala osobně kosovská ministryně zahraničí Donika Gërvallaová-Schwarzová, sdělil na Twitteru šéf jejího úřadu Sharr Jakupi.

Rusko opustilo Radu Evropy 15. března jen hodiny předtím, než mělo být vyloučeno kvůli invazi na Ukrajinu. Pro vstup Kosova do Rady se nyní musí vyslovit dvě třetiny ze 46 členských států. Priština uvádí, že po odchodu Ruska, které by žádost patrně neschválilo, má nyní zajištěn dostatek hlasů, uvedla agentura Reuters.

Srbsko, které nezávislost své bývalé jižní provincie neuznává, se snaží diplomatickými prostředky bojovat proti přijetí Kosova do mezinárodních organizací a Rusko je mu v tomto ohledu blízkým spojencem.

„Budeme vážně a odpovědně reagovat a silně chránit naši zemi,“ zdůraznil srbský prezident Vučić. Později podle státní televize RTS na pátek svolal jednání bezpečnostní rady. Krok Prištiny označil za porušení dohody o normalizaci hospodářských vztahů, kterou zástupci Srbska a Kosova podepsali v roce 2020 ve Washingtonu.

Kosovo vyhlásilo nezávislost na Srbsku v roce 2008. Stalo se tak necelých deset let poté, co Bělehrad ztratil nad touto autonomní oblastí kontrolu v důsledku náletů NATO. Kromě Srbska a Ruska se samostatností Kosova nesouhlasí například Čína a také pět členů EU, včetně Slovenska či Španělska.