Maďarsko může uplatňovat vlastní pravidla, rozhodl tamní ústavní soud. Nezkoumal nadřazenost práva EU

Maďarský ústavní soud dospěl k závěru, že Maďarsko má právo uplatňovat vlastní opatření v oblastech, kde Evropská unie dosud nepodnikla adekvátní kroky ke společné implementaci unijních pravidel. Zároveň však podle tiskových agentur zamítl podnět maďarské vlády mířící proti rozhodnutí nejvyšší soudní instance Evropské unie v případu zpochybňujícím způsob, jakým Maďarsko zachází s migranty. Ústavní soud podle agentury AFP uvedl, že není s to „ani zpochybnit verdikt Soudního dvora EU, ani posuzovat nadřazenost unijního práva“.

Maďarský ústavní soud nezpochybňuje prioritu unijního práva před národními předpisy, což je ústřední prvek evropské integrace, uvedla Evropská komise podle agentury Reuters. EK podle svého mluvčího bude nález dále studovat.

Maďarský soud zvažoval podnět vlády premiéra Viktora Orbána, podaný v souvislosti s jedním rozhodnutím Soudního dvora EU. Ten shledal, že Budapešť porušila unijní předpisy o ochraně uprchlíků tím, že je deportovala na srbskou hranici, nerespektovala jejich právo požádat o azyl, vytlačovala je do Srbska či je držela v „tranzitních zónách“ zřízených u srbských hranic.

Maďarský helsinský výbor, který se zabývá obranou lidských práv a také pomáhá migrantům, rozhodnutí ústavních soudců uvítal. „Ústavní soud nedal vládě to, co chtěla. Situace je jasná: musí se uplatňovat rozhodnutí Soudního dvora EU a musí přestat nelidské zacházení s žadateli o azyl,“ uvedl výbor podle AFP.

Orbán v pátek v rozhlase řekl, že pokud soud rozhodne ve prospěch jeho kabinetu, bude prosazovat, aby EU reformovala svá imigrační pravidla.

„Realita imigrace není v Bruselu, ale na maďarské hranici, na polské hranici a v italských přístavech. Musíme se vypořádat s problémy, které se objevily, a změnit pravidla,“ prohlásil maďarský premiér.

Spor se může Orbánovi hodit

Reuters dodal, že osmapadesátiletý Orbán čelí velkému problému v podobě parlamentních voleb v příštím roce a že spor s Bruselem o přistěhovalectví by mu mohl poskytnout argumenty pro kampaň, se kterou již v minulosti slavil úspěch.

V Polsku začátkem října ústavní soud rozhodl, že některé články základních smluv o fungování Evropské unie jsou v rozporu s polskou ústavou. Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová toto rozhodnutí označila za hluboce znepokojivé, neboť podle ní zpochybňuje a ohrožuje základy, na nichž sedmadvacítka stojí. Polský rozsudek je součástí několikaletého sporu o změny, které v justici zavedla polská vláda. Evropská komise kvůli němu zvažuje, že v případě Polska využije nového mechanismu, který mimo jiné podmiňuje čerpání evropských peněz nezávislostí justičních orgánů.

Zatímco Brusel ostře kritizoval polské rozhodnutí, Orbán jej naopak uvítal a vyzval evropské instituce k respektování svrchovanosti 27 členských zemí, připomněla AFP a dodala, že unijní komisař pro spravedlnost Didier Reynders během listopadové návštěvy vyjádřil politování nad „nepřijatelným“ maďarským zdráháním naplnit verdikt unijního soudu. Evropská komise zahájila s Budapeští řízení kvůli tomu, že Maďarsko nerespektuje verdikt Soudního dvora EU. Maďarům za to hrozí finanční postih.

Maďarský helsinský výbor v prohlášení k rozhodnutí ústavního soudu zdůraznil, že vláda nedostala zelenou k dalšímu ignorování verdiktu unijní justice a že další pokračování v této šarvátce hrozí vážnými finančními důsledky.