Pandemie ve světě: Slovensko má přetížené nemocnice. EU zastaví lety z jihu Afriky. Panují obavy z omikronu

V Německu během čtvrtka přibylo víc než 76 tisíc nově potvrzených případů nákazy koronavirem, což je dosud největší přírůstek od začátku pandemie. Na Slovensku přírůstek případů mírně klesl. Evropské země zakážou vstup do země lidem přicházejícím z Jihoafrické republiky a sousedních afrických zemí. Belgie už zaznamenala nákazu novou variantou B.1.1.529. WHO jí přiřadila název omikron, je to první případ jejího výskytu v Evropě. Evropské i americké akcie v pátek prudce oslabily.

On-line přenos
Koronavirus - listopad
9:32
Česko

V Moravskoslezském kraji za pondělí přibylo 1708 nově nakažených koronavirem. Přírůstek je o více než čtvrtinu nižší, než tomu bylo před týdnem.

23:18

Kanada kvůli variantě omikron nařídila, aby všichni cizinci s výjimkou Američanů při příletu do země podstoupili test na koronavirus. Ottawa také rozšířila seznam zemí, jejichž občané do Kanady vůbec nesmějí cestovat - nově se zákaz týká i lidí z Nigérie, Egypta a Malawi a cizinců, kteří v těchto zemích v posledních dvou týdnech pobývali, napsala agentura Reuters.

19:54

Francie za uplynulý den zaznamenala 47 177 nově nakažených koronavirem. Jde o nejvyšší přírůstek od 8. dubna, kdy vrcholila třetí vlna epidemie.

Německo podle Institutu Roberta Kocha (IRK) eviduje za čtvrtek 76 414 nakažených a 357 úmrtí souvisejících s nemocí covid-19, což je nejvíc od začátku epidemie. Tamní úřady uvedly, že sedmidenní incidence nyní činí 438,2 nakažených na sto tisíc obyvatel. O den dříve to bylo 419,7, před týdnem 340,7 a před měsícem 113.

V zemi, která má přibližně 83 milionů obyvatel, se od začátku pandemie nakazilo více než 5,65 milionu lidí, z nichž 100 476 nákaze podlehlo.

„Situace je mimořádně vážná,“ řekl Spahn. „Když jsem před dvěma týdny říkal, že je pět minut po dvanácté a před týdnem deset minut po dvanácté, tak dnes je půl jedné,“ uvedl. Ministr také prohlásil, že německé letectvo připravuje transport zhruba stovky pacientů z přetížených jednotek intenzivní péče (JIP) do méně obsazených nemocnic. 

Na otázku, zda se i Německo chystá k podobné uzávěře, kterou na dva týdny vyhlásilo Slovensko, odpověděl Spahn, že je nutné šíření infekce co nejvíce zbrzdit. „Čím více šlápneme na brzdu, tím to bude lepší,“ řekl. O opatřeních by ale měly rozhodnout spolkové země se spolkovou vládou.  

Události: Adventní trhy v Německu (zdroj: ČT24)

Na Slovensku mírně klesl počet hospitalizovaných

Na Slovensku klesl po dvou dnech denní přírůstek nových případů nákazy koronavirem pod hranici deseti tisíc. Ve čtvrtek laboratoře při nižším počtu dokončených testů zjistily 9331 nově nakažených. Druhý den po sobě podle národního centra zdravotnických informací mírně ubylo nových pacientů v nemocnicích. 

Po výrazném zhoršení epidemické situace platí v zemi od čtvrtka nouzový stav a zákaz vycházení s několika výjimkami. Přetížené nemocnice ve čtvrtek hlásily 3162 pacientů s covidem-19, v úterý to bylo v nynější třetí vlně epidemie rekordních 3200 hospitalizovaných.

Slovenský ministr zdravotnictví Vladimír Lengvarský Denníku N řekl, že podávání monoklonálních látek patrně pomáhá předcházet hospitalizacím. V zemi je podle něj dostalo 4800 lidí a jen zlomek z nich skončil v nemocnici.

Covidu-19 podlehlo na Slovensku za čtvrtek 70 lidí, denní přírůstky úmrtí v řádu desítek hlásí země nepřetržitě už měsíc. Úřad pro dohled nad zdravotní péčí uvedl, že z dosud potvrzených 429 úmrtí na covid-19 za říjen bezmála 86 procent tvořili lidé, kteří nebyli očkováni proti covidu-19. Na Slovensku bylo dosud plně naočkováno proti covidu-19 zhruba 43 procent obyvatel. 

Očkování má jen čtvrtina afrických zdravotníků, uvádí WHO

Jen 27 procent afrických zdravotníků má dokončené základní očkování proti covidu-19. Tento odhad ve čtvrtek zveřejnila Světová zdravotnická organizace (WHO). Zdravotníci v Africe tak podle ní zůstávají bez klíčové ochrany. Šéfka africké sekce WHO Matshidiso Moetiová dodala, že očkování zdravotníků je důležité i kvůli ochraně pacientů.

V celé africké populaci je míra proočkovanosti ještě výrazně nižší než mezi místními zdravotníky. Podle statistik na webu deníku The New York Times má v Africe alespoň jednu dávku vakcíny proti covidu-19 jen každý desátý obyvatel. V Evropě je to podle listu dvaašedesát procent lidí.

Evropské země kvůli nové variantě zastaví lety z Afriky

S účinností od soboty Německo označí Jihoafrickou republiku kvůli nové variantě koronaviru za oblast s mutacemi. V pátek to oznámil německý ministr zdravotnictví Jens Spahn. Zpřísněné epidemické hodnocení znemožňuje cestování mezi Německem a postiženou oblastí.

Zastavení letů z JAR a dalších pěti afrických zemí zavedlo od pátku Nizozemsko a Itálie. Také Francie v pátek s okamžitou platností pozastavila lety ze sedmi afrických zemí. Chorvatsko oznámilo, že zpřísní pravidla pro cestující z jihu Afriky a Hongkongu.

Všechny země Evropské unie souhlasí se zastavením letů ze sedmi států v jižní Africe kvůli výskytu nové varianty koronaviru. Informovalo o tom v pátek odpoledne slovinské předsednictví po jednání zdravotních expertů z členských zemí sedmadvacítky. Výbor zdravotních expertů z unijních zemí „souhlasí, že je potřeba aktivovat nouzovou brzdu a zavést dočasné restrikce na všechny cesty do Evropské unie z jižní Afriky,“ uvedlo na Twitteru slovinské předsednictví. Mluvčí Evropské komise Eric Mamer upřesnil, že zákaz se vztahuje na Botswanu, Svazijsko, Lesotho, Mosambik, Namibii, Jihoafrickou republiku a Zimbabwe.

Také Singapur kvůli nové mutaci koronaviru neumožní vstup do země lidem, kteří nedávno navštívili Jihoafrickou republiku, Botswanu, Lesotho, Mosambik, Namibii a Svazijsko. Opatření se nevztahuje na občany Singapuru a na lidi, kteří mají v Singapuru povolení k trvalému pobytu.

Singapurské opatření se podle tamního ministerstva zdravotnictví týká i cizinců, kteří měli zemí jen projíždět. Hraniční kontroly cestujícím z JAR a dalších pěti zmíněných afrických zemí zpřísní také Japonsko. Už ve čtvrtek lety z JAR a některých sousedících zemí pozastavila Británie. Učinila tak kvůli obavám, že by nová varianta koronaviru mohla snížit účinnost vakcín proti covidu-19. 

Evropa již má první potvrzený případ infekce koronavirovou variantou B.1.1.529. WHO ji nazvala omikron. V pátek ji detekovali u pacientky ve fakultní nemocnici v belgické Lovani. Informovala o tom belgická veřejnoprávní zpravodajská společnost RTBF. Nakaženou je mladá dospělá žena, která nedávno navštívila Egypt a Turecko. Nemá údajně žádnou vazbu na Jihoafrickou republiku, která eviduje výraznější šíření nové, potenciálně nebezpečné varianty.

Izrael na prahu nouzového stavu

Izraelský premiér Naftali Bennett v pátek uvedl, že jeho země je na pokraji vyhlášení nouzového stavu. Prohlášení přišlo poté, co se Bennett setkal s odborníky, aby projednal, jak nejlépe reagovat na novou variantu koronaviru, která se objevila v Jižní Africe. Variantu označil za nakažlivější, než je mutace delta. Izraelská vláda také oznámila, že se v zemi prokázal první případ nové varianty. Odhalen byl u člověka, který přicestoval z Malawi. 

Izrael zároveň v pátek vydal zákaz cestování, který se vztahuje na většinu afrických zemí, s výjimkou severoafrických, informuje agentura Reuters.

Evropské i americké akcie kvůli obavám z omikronu prudce oslabily

Evropské akcie v pátek utrpěly nejprudší pokles od loňského června. Pod zvýšený tlak se dostaly kvůli obavám z hospodářských dopadů nové varianty koronaviru (omikronu), která byla zjištěna v Jihoafrické republice. Panevropský akciový index STOXX Europe 600 odepsal 3,67 procenta a obchodování uzavřel na 464,05 bodu. Za celý týden tak přišel asi o 4,5 procenta.

„Tato nová varianta viru přichází v nejhorší možné době, protože Evropa a některé severní části Spojených států jsou v napjaté situaci kvůli již tak vysokým počtům nových případů a hospitalizací,“ řekl podle agentury Reuters analytik Peter Garnry ze společnosti Saxo Bank. „Akcie reagují negativně, protože se zatím neví, do jaké míry budou vůči nové variantě účinné vakcíny, čímž se zvyšuje riziko nových uzávěr,“ dodal.

Výrazně oslabily také americké akcie. Dow Jonesův index tak zaznamenal nejhlubší propad od loňského října. Ztrácely zejména akcie společností z odvětví cestovního ruchu, bankovnictví a energetiky. V pátek obchodování skončilo dříve, protože ve čtvrtek se ve Spojených státech slavil Den díkůvzdání.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, odepsal 2,53 procenta a obchodování uzavřel na 34 899,34 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 2,27 procenta na 4594,62 bodu, index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, pak ztratil 2,23 procenta na 15 491,66 bodu.