Lukašenko odmítá, že by podporoval migraci. Turistická víza ale Bělorusko vydává ve velkém

Studio ČT24: Václav Černohorský informuje o migraci (zdroj: ČT24)

Režim Alexandra Lukašenka tvrdí, že s organizací migrace nemá nic společného. Lidé pocházející převážně ze Sýrie či Iráku ale do Běloruska přijíždějí s turistickými vízy. Místní úřady jich vydávají více než v minulosti, informuje zpravodaj ČT v Turecku Václav Černohorský.

„Migranti, pašeráci i agenti cestovních kanceláří mluví o tom, že lidé za cestu z regionu do Běloruska platí řádově tisíce dolarů,“ oznamuje zpravodaj Černohorský. Suma se pohybuje kolem dvou až tří tisíc dolarů (asi pětačtyřicet až sedmašedesát tisíc korun).

Na webových stránkách běloruských vyslanectví se přitom píše, že turistická víza lze získat za šedesát eur a ve zrychleném řízení za sto dvacet eur. Na dotaz ČT, jaké jsou konkrétní podmínky pro vydání turistických víz, ale běloruské zastoupení v Turecku neodpovědělo.

Migranti touží po lepším životě

Lidé, kteří se snaží nelegálně dostat do EU, vědí, že polsko-běloruské hranice brání polské bezpečnostní složky. Zároveň ale věří tomu, že existují skuliny, kterými lze proklouznout, tlumočí Černohorský představy, s nimiž se setkal na letišti v Ankaře.

„Toto může být verze, kterou jim prodávají lidé, kteří přesun organizují. Protože z toho také profitují,“ vysvětluje Černohorský a připomíná, že již samotná snaha dostat se do EU může skočit tragicky. Je hlášeno několik úmrtí migrantů na hranicích.

Do Evropy směřují hlavně Iráčané, Syřané či Kurdové, kteří nejsou spokojeni s životními podmínkami a politikou ve svých zemích a ztrácejí naději, že se jejich perspektiva může zlepšit. Podle Černohorského chtějí hlavně lepší vzdělávání a kvalitnější zdravotnickou péči. Na běloruských hranicích jich je několik tisíc.

Turecko uzavřelo letecký most do Běloruska

Migranty převážely hlavně běloruské aerolinie Belavia, které v posledních měsících zvýšily počet přímých letů z Turecka do Běloruska.

Minulý týden ale Belavia oznámila, že na žádost Ankary přestává z Turecka přepravovat Iráčany, Syřany a Jemence. Turecké úřady poté informovaly, že na základě jednání s Evropskou komisí vydaly zákaz prodávat letenky do Běloruska občanům těchto zemí.

Ze stejného důvodu přestala Belavia převážet lidi s tímto občanstvím také z Dubaje. Podle agentury AP přestává stejnou skupinou lidí přepravovat do Běloruska i nízkonákladová společnost Flydubai, které za to hrozily sankce ze strany EU.