Ukrajinský prezident Zelenskyj má koronavirus. Země zvažuje víkendovou karanténu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj má pozitivní test na koronavirus, informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na jeho úřad. Zelenskyj se údajně cítí dobře, pracovat bude z domu. Ve Francii se v pondělí střetli policisté se studenty, kteří kvůli covidu-19 žádali uzavření školy. Britská rozvědka podle listu The Times zahájila kybernetickou operaci, která má bojovat proti dezinformacím o vakcíně. Ty údajně šíří některé státy, zejména Rusko.

On-line přenos

Šíření koronaviru - listopad

  • 22:37

    Šéf Světové zdravotnické organizace varoval před situací v Brazílii a Mexiku, které se v poslední době potýkají s rychlým šířením koronaviru. Tedros Adhanom Ghebreyesus představitele obou zemí vyzval, aby současný stav brali "velmi vážně".

  • 22:23

    Při lyžování se koronavirus pravděpodobně příliš nešíří, uvedl krizový expert Světové zdravotnické organizace (WHO) Michael Ryan. Obavy však vyvolává přesun lidí do lyžařských areálů a zpět v prostředcích hromadné dopravy a shlukování rekreantů.

  • 21:49

    Vědci a lékaři v Singapuru zkoumají případ dítěte, které se v listopadu narodilo s protilátkami na covid-19, ale nemělo pozitivní test na koronavirus. Jejich cílem je pochopit dopad této nemoci na těhotné ženy a jejich děti. Bádání má objasnit, zda je možné, aby se nenarozené dítě nakazilo od matky koronavirem či od ní získalo protilátky.

„Navzdory všem karanténním opatřením mám rovněž pozitivní výsledek. Mám 37,5 a všem přeji 36,6!“ uvedl dvaačtyřicetiletý ukrajinský prezident na sociální platformě Telegram s odkazem na svou současnou tělesnou teplotu. První dáma Ukrajiny se virem infikovala už v červnu a strávila následně několik týdnů v nemocnici.

Kvůli rostoucímu počtu nových případů v zemi je možné, že Ukrajina zavede na víkendy celostátní karanténu, uvedl v pondělí Zelenskyj. Doufá, že krok pomůže zbrzdit šíření nákazy a nepoškodí příliš ekonomiku. „Dočasná víkendová celostátní karanténa na několik týdnů nám může pomoci vyhnout se tvrdší celostátní karanténě,“ míní prezident.

Británie bojuje proti dezinformacím o vakcíně

Britská elektronická rozvědka GCHQ podle The Times zahájila kybernetickou operaci, která má potírat propagandu proti budoucí koronavirové vakcíně. GCHQ využívá software, který původně vyvinula proti propagandě a verbování nových rekrutů teroristické organizace Islámský stát. Nyní jej nasadila proti aktivitám Moskvy, která se údajně snaží využívat pandemie pro oslabení Západu a prosazování ruských zájmů, píše list. 

Taktika GCHQ má spočívat v tom, že se rozvědka zaměří na potírání „nepřátelského obsahu“ spojeného s cizím státem a že naruší operace kybernetických aktérů zodpovědných za jeho šíření. Dokáže například zašifrovat jejich data tak, aby k obsahu ztratili přístup a zablokovala se i jejich vzájemná komunikace. 

GCHQ dostala podle listu povolení zasáhnout pouze proti takovým dezinformacím, které pocházející od státních aktérů, nikoliv od britských občanů. Znamená to, že rozvědka nebude zasahovat proti běžným občanům, kteří na internetu vyjádří svůj názor.

The Times o ruské dezinformační kampani, která má za cíl vyvolávat strach z vakcíny vyvíjené Oxfordskou univerzitou, informovaly už minulý měsíc. Obrázky, internetové memy a videa přisuzovaly této vakcíně schopnost přeměnit lidi v opice, neboť využívá takzvaný vektor v podobě šimpanzího adenoviru. Británie navíc spolu s USA a Kanadou viní Moskvu, že se pomocí elektronické špionáže pokusila informace o vývoji vakcíny ukrást. 

Demonstrace ve Francii

Ve francouzském městě Compiègne severně od Paříže se v pondělí střetli policisté se studenty, kteří kvůli covidu-19 žádali uzavření školy. Deník Le Figaro a místní list Oise Hebdo napsaly, že protestující studenti na strážníky házeli kamení. Video na sociálních sítích ukazovalo skupinu mladých lidí, která obestoupila policejní vůz a snažila se jej převrátit. Na dalším byly vidět hořící pneumatiky na jedné z městských křižovatek.

Studentské protesty sílí ve Francii od minulého týdne. Studenti a někteří učitelé při nich protestují proti tomu, aby školy v době sílící epidemie zůstávaly nadále v provozu, zatímco zbytek země je v uzávěře. Například minulý týden policie použila slzný plyn proti studentům, kteří se zabarikádovali v jednom pařížském lyceu kvůli údajně nedostatečným hygienickým opatřením. 

Slovenské testování podruhé

Na Slovensku proběhlo o víkendu druhé kolo testování obyvatelstva na koronavirus, testy tentokrát odhalily 13 509 nakažených. Ze 2,04 milionu zúčastněných to představuje 0,66 procenta, uvedli premiér Igor Matovič a ministr obrany Jaroslav Naď. Testování probíhalo hlavně v takzvaných červených regionech v severní polovině země, šlo například o oravské okresy Dolný Kubín, Námestovo a Tvrdošín a mnoho dalších.

Při srovnání výsledků dvou kol testování podíl zjištěných případů infekce mezi testovanými klesl o uplynulém víkendu na 0,62 procenta z dřívějších 1,47 procenta.

„Máme být na co hrdí. Nenechme si vzít pocit z dobře vykonaného díla,“ řekl k plošnému otestování obyvatel Matovič, který realizaci celého projektu prosazoval a jeho výsledky obhajoval jako příspěvek k boji proti šíření nákazy.

Někteří odborníci ale připomínají, že pokles počtu nových případů infekce v zemi může souviset i s dříve zavedenými karanténními opatřeními. Až na výjimky je na Slovensku zakázáno konání hromadných akcí, většina žáků a studentů přešla na distanční výuku, zavřít musely aquaparky a fitness centra, restaurace zase nesmějí obsluhovat zákazníky vevnitř.  

Maďarsko zavírá školy i hospody

Kvůli šíření koronavirové nákazy přistupují i další země ke zpřísňování zavedených opatření. Maďarsko se chystá uzavřít střední a vysoké školy a také restaurace. Od úterý navíc prodlouží zákaz nočního vycházení, oznámil premiér Viktor Orbán. Sportovní akce se podle něj budou konat bez přítomnosti veřejnosti a bude platit i zákaz veřejných shromáždění.

„Pokud infekce poroste současným tempem, maďarské nemocnice nebudou schopny tuto zátěž zvládnout,“ varoval.

Maďarsko nyní hlásí jedna z nejvyšších čísel ohledně počtu hospitalizovaných pacientů s covidem-19 na 100 tisíc obyvatel v Evropě. V desetimilionové zemi ze od začátku pandemie nakazilo téměř 115 tisíc lidí, přes pět tisíc nakažených přibylo během uplynulého dne. S koronavirem zemřelo v Maďarsku zhruba 2500 lidí. 

Naopak zdravotnické úřady v Belgii a Nizozemsku doufají, že země mají vrchol současné vlny epidemie již za sebou. Podle nich zafungovala uzávěra a další restriktivní opatření proti šíření nákazy. Epidemiolog a mluvčí belgického ústředí pro boj s covidem-19 Yves Van Laethem řekl, že restrikce patrně začaly zabírat. Podle něj o tom svědčí pokles přírůstku nakažených i hospitalizovaných.

V Rusku přibývá nemocných, umírají i mladší lidé (zdroj: ČT24)

V Rusku je nejvíce nakažených ve velkých městech

Rusko v pondělí oznámilo 21 798 nových případů nákazy koronavirem za uplynulý den, což je zatím nejvyšší denní přírůstek v zemi. Podle agentury TASS je tak už čtvrtý den za sebou počet nově zjištěných případů v Rusku vyšší než 20 tisíc. Nejvyšší přírůstky hlásí i dvě největší města, Moskva 6897 a Petrohrad 1403.

Celkem se v zemi s přibližně 146 miliony obyvateli nakazilo od začátku pandemie téměř 1,8 milionu Rusů, z nichž téměř 31 tisíc nákaze podlehlo. Rusko je z hlediska počtu potvrzených případů pátou nejpostiženější zemí na světě, po Spojených státech, Indii, Brazílii a Francii. Z hlediska počtu obětí je Rusko třinácté.

Nemocnice v Rusku tak stejně jako v jiných zemích začínají mít problém s kapacitou lůžek. Netýká se to jenom velkých měst, ale problém mají už i ostatní zařízení. „Pacienti jsou teď o mnoho mladší. Jde o víc mladých lidí, kteří nemají žádné další onemocnění,“ řekl vedoucí 1. jednotky intenzivní péče v nemocnici v Severní Osetii Roman Kamarzayev.

Ruské úřady navíc nyní varují, aby lidé nezkoušeli nasadit si vlastní léčbu. Moskevský starosta Sergej Sobjanin řekl, že v nemocnicích teď umírají zejména ti, kteří se snažili vyléčit se sami, údajně až 95 procent. „Neměli byste se v lékárnách snažit najít správné léky, protože pro vás nemusí být vhodné,“ uvedl.

Nejvyšší denní přírůstek hlásí za uplynulých 24 hodin také Írán, který je nejpostiženější zemí na Blízkém východě. Přibylo 10 463 nových případů infekce, dalších 458 nemocných s covidem-19 zemřelo.

Izrael v pondělí oznámil, že bude u cestujících přijíždějících z Dánska zkoumat, zda se nenakazili novým kmenem koronaviru pocházejícím z farem s norky, který se potvrdil u tří Izraelců. U osob, které se vrátily ze severské země, se má provést test společně s analýzou konkrétní mutace.

Izraelská vláda však zároveň upřesnila, že pravděpodobnost zavlečení této mutace do země je nízká. Izrael nicméně přidal Dánsko na seznam červených zemí, u kterých platí povinnost karantény pro ty, kteří z nich přicestují.

Koronavirus omezí novoroční oslavy v Sydney

Australské Sydney informovalo, že preventivně omezí tradiční silvestrovský ohňostroj. Přístup na nábřeží, odkud je pyrotechnické představení vidět nejlépe, bude rezervovaný jen pro zdravotníky a hasiče. Ohňostroj navíc bude trvat jenom pár minut, obvykle tato šou trvá 12 minut, uvedla premiérka státu Nový Jižní Wales Gladys Berejiklianová.

Do obchodní čtvrti CBD, kde každoročně slaví příchod nového roku velké množství lidí, budou mít o silvestrovské noci přístup jen osoby s rezervací v restauraci, baru či hotelu. Lidem bez rezervace či lístku bude přístup zamezen. „Co se týče veřejných prostranství, kde se obvykle shromažďuji tisíce a tisíce lidí – to letos nebude,“ uvedla Berejiklianová.

Novoroční ohňostroj v Sydney
Zdroj: Mick Tsikas/Reuters

Austrálie v posledních dnech zaznamenává pouze jednotky nových případů. Ve státě Nový Jižní Wales se jedná výlučně o lidi ze zahraničí. V sousedícím státě Viktorie, na který připadá přes 80 procent případů v celé Austrálii, desátým dnem nezaznamenali žádný nový místní případ. Od začátku epidemie se v Austrálii potvrdilo 27 600 nákaz, zemřelo 907 lidí.