Počet nakažených v Itálii překročil deset tisíc, za jediný den zemřelo 168 lidí

Události: Celá Itálie je v karanténě, počet obětí v zemi dál rychle přibývá (zdroj: ČT24)

V Itálii zemřelo v souvislosti s nákazou novým koronavirem už 631 lidí, jen za posledních 24 hodin úřady zaznamenaly 168 úmrtí. Počet nakažených překročil hranici deseti tisíc, k úternímu večeru italská civilní obrana eviduje 10 149 pacientů. V celé Itálii platí karanténa, ruší se veřejná shromáždění i sportovní akce, lidé mohou cestovat jen do práce nebo v naléhavých situacích. Rakousko už zakázalo Italům vstup do země. Přijet smí jen osoby s lékařským potvrzením o bezinfekčnosti. Slovinsko hodlá uzavřít svou hranici s Itálií pro osobní dopravu.

  • V celé Itálii platí karanténa, 60 milionů italských občanů smí cestovat jen za prací nebo z vážných důvodů. V zemi je přes 10 tisíc nemocných, 631 nakažených koronavirem zemřelo.
  • Rakousko zakázalo vstup Italů do země, výjimku mají jen osoby s platným lékařským potvrzením o bezinfekčnosti.
  • V Číně se šíření infekce zpomaluje, prezident Si Ťin-pching navštívil Wu-chan, odkud se nový typ koronaviru začal na počátku roku šířit.
  • Celosvětově bylo potvrzeno přes 116 tisíc nemocných s COVID-19, přes čtyři tisíce lidí zemřelo a přes 64 tisíc se z nemoci vyléčilo.

Itálie je ze všech evropských států nákazou zasažena nejhůře. V úterý v podvečer bylo v zemi 10 149 nemocných, 631 lidí nemoci COVID-19 podlehlo. Nejvíce nakažených i mrtvých hlásí sever země, koronavirus se už ale rozšířil do všech dvaceti italských regionů.

„Čísla nám ukazují, že zažíváme výrazný nárůst počtu nakažených… a také zesnulých lidí,“ řekl v pondělí večer italský premiér Giuseppe Conte, když oznamoval celostátní karanténu, která platí od úterý až do 3. dubna.

Podle českého ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) by čeští občané, kteří jsou v Itálii a chtějí odjet, měli kontaktovat konzulární pracoviště českého zastupitelského úřadu v Miláně či Římě. Tuzemská diplomacie nyní nařízení italských orgánů a jeho dopad na cizince ověřuje, řekl Petříček. Čeští občané se ale podle webu ministerstva mohou vrátit domů.

Petříček také oznámil, že všichni Češi, kteří se dostali do izolace na výletní lodi u Singapuru, byli z karantény propuštěni. Koronavirus se u nich neprokázal.

Ministerstvo zdravotnictví Itálie zřídilo informační linku na čísle (+39) 1500, další informace je možné nalézt na webových stránkách www.salute.gov.it (pouze v italském jazyce).

On-line přenos

Šíření koronaviru – do dubna

  • 23:14

    Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

  • 23:10
    Česká televize

    Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

  • 22:06

    Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

Zavřené školy a divadla, omezení pro svatby či pohřby

Šedesát milionů obyvatel Itálie bude moci cestovat jen kvůli práci a při závažných zdravotních či osobních důvodech. Prokazovat je mají prohlášením v podobě vyplněného formuláře ministerstva vnitra. Pokud se ukáže, že v něm podali lživé vysvětlení, hrozí jim peněžitý trest i vězení. 

Zavřené zůstávají všechny školy a univerzity, volnočasová centra či lyžařské areály. Zakázané jsou sportovní akce i veškerá shromáždění na veřejných prostranstvích, podle deníku Corriere della Sera i pohřby a svatby konané v kostelích a také mše.

Omezení se vztahují i na kina, divadla a muzea nebo na obchody a restaurace. Provoz hromadné dopravy nebude zastaven, premiér Conte nicméně apeloval na obyvatele, aby z domovů vycházeli co nejméně. Toto poselství, jakož i další pravidla mimořádného stavu, nyní šíří také ampliony policejních aut přímo v ulicích italských měst.

  • Generální konzulát ČR v Miláně
  •  +39 375 63 78 179
  • +39 02 365 09 536
  • Velvyslanectví ČR v Římě 
  • +39 335 310 450
  • Italské nouzové linky
  • Lombardie 800 894 545
  • Benátsko 800 462 340

Italové v noci vyrazili na nákupy, před supermarkety byly fronty

Kvůli vyhlášení plošné karantény se před nonstop supermarkety v Římě, Neapoli či v Turíně tvořily v noci na úterý dlouhé fronty.

„Lidé stojí venku s vozíky a čekají, než na ně přijde řada. Prodavači kontrolují provoz, povolují vstup jen po malých skupinách, nařizují bezpečnostní rozestupy u pokladen a používání rukavic v oddělení s ovocem a zeleninou,“ popsala scény z pondělního večera agentura ANSA. V Palermu museli kvůli rvačce lidí čekajících na nákup zasahovat policisté.

Italské obchody nicméně mohou zůstat otevřené i při nových pravidlech proti šíření koronaviru. Podmínkou je podle agentury Reuters to, aby personál zajistil metrové rozestupy mezi zákazníky. Menší obchody jsou zavřené již od víkendu. Obchody s potravinami můžou mít otevřeno 24 hodin denně.

Rakouský zdravotník kontroluje v Brenerském průsmyku přijíždějící osoby
Zdroj: Andreas Gebert/Reuters

Rakousko zakazuje lidem z Itálie vstup do země

Nová rakouská opatření oznámil lidovecký kancléř Sebastian Kurz. Úřady podle něj zorganizují návrat Rakušanů z Itálie do vlasti. Tito lidé ale budou muset následně do dvoutýdenní karantény.

Do Rakouska přestanou jezdit z Itálie osobní vlaky a létat letadla.

Kurz také oznámil, že nejpozději od pondělí se uzavřou všechny univerzity a další vysoké školy. Do začátku dubna se nesmějí konat žádné společenské akce nad sto účastníků, u venkovních akcí se zákaz bude týkat shromáždění nad pět set účastníků. Opatření se dotkne mimo jiné divadelních představení či koncertů.

Firmy, u kterých je to možné, kancléř Kurz vyzval, aby umožnily svým zaměstnancům práci z domova. Rakousko eviduje 158 nakažených koronavirem. Žádný z nich nezemřel, dva lidé už se uzdravili.

Slovinsko zavře hranici s Itálií

Slovinský premiér Marjan Šarec na Twitteru oznámil, že země plánuje uzavřít pro osobní dopravu svou hranici s Itálií. Kdy přesně začne nařízení platit, ale není jasné. Slovinská vláda zatím pouze uvedla, že rozhodnutí vejde v platnost po splnění „technických a administrativních“ podmínek.

„Neuzavřeme hranici pro nákladní dopravu, jelikož by to představovalo další ekonomické škody,“ uvedla vláda s tím, že se dosud ve Slovinsku potvrdilo 34 případů nákazy koronavirem.

Slovinské ministerstvo zahraničí už doporučilo návrat všem občanům země, kteří se nyní nachází v Itálii.

Ve Francii zemřelo 33 lidí, Merkelová očekává miliony nakažených

Všechny hromadné akce ruší Polsko. Varšava rovněž po zavedení sanitárních kontrol na hranicích s Českem a Německem zpřísní opatření také na východních hranicích s Běloruskem, Ukrajinou a Ruskem.

Cestující ze zemí mimo schengenský prostor musí úřadům odevzdat formulář, ve kterém uvedou své kontaktní údaje a předpokládané místo pobytu. Bude jim rovněž změřena teplota. Nařízení „se týká všech, kdo překročí hranici, včetně pasažérů v osobních autech“, i těch, kdo přicestují lodí do některého z polských přístavů.

Akce pro víc než tisíc lidí zakázala jako první německá spolková země Bavorsko, s opatřeními počítají i další německé spolkové země. Celkem je v Německu potvrzeno 1524 pacientů s COVID-19, dva lidé infekci podlehli.

Kancléřka Angela Merkelová počítá s tím, že se koronavirem nakazí až dvě třetiny obyvatel Německa, píše server německého týdeníku Die Zeit. Pokud by se tyto odhady naplnily, znamenalo by to více než padesát milionů nemocných.

Ve Francii v úterý počet úmrtí v souvislosti s nákazou novým koronavirem stoupl na 33, nakažených je 1784 lidí, mezi nimi i ministr kultury Franck Riester. Francie je po Itálii nejvíce zasaženou zemí.

Unie zřídí investiční fond, Komise vytvoří mezinárodní tým expertů

Evropská unie v rámci boje s koronavirem umožní státní pomoc pro postižené firmy a vytvoří investiční fond v hodnotě 25 miliard eur (asi 640 miliard korun) s cílem zmírnit dlouhodobý ekonomický dopad současné epidemie. Během telekonference se na tom shodli šéfové zemí a vlád Evropské unie.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová dodala, že v nejbližší době bude možné pro investice související s bojem proti koronaviru uvolnit 7,5 miliardy eur. „Pokud to bude nutné, jsme připraveni použít všechny nástroje,“ ujistil zase předseda Evropské rady Charles Michel.

Evropská komise do konce týdne členským zemím sdělí, jak budou moci využívat unijní pravidla pro státní pomoc a jak pružněji aplikovat evropská pravidla týkající se schodku a zadlužení.

Charles Michel během videokonference s lídry zemí EU
Zdroj: Stephanie Leqocq/Reuters

Každý den spolu budou nutné kroky proti šíření koronaviru koordinovat ministři zdravotnictví a vnitra unijních zemí. Evropská komise zřídí mezinárodní tým epidemiologů a virologů, aby jí radil s dalším postupem během epidemie.

Podle šéfa unijních summitů Michela je pro EU první prioritou zastavit šíření nákazy a pomoc postiženým. Druhou je zajištění potřebného lékařského a dalšího vybavení k účinnému boji s nákazou, třetí je podpora výzkumu, včetně hledání léčiv i funkčních léčebných postupů. Lídři zemí Unie se také shodli na potřebě řešit dlouhodobější sociální a ekonomické dopady nynější epidemie. 

Babiš: Ztratili jsme čas

Český premiér Andrej Babiš během videokonferece prohlásil, že „se bohužel ztratil čas“. Ostatní země EU by podle něj „měly přijmout taková drastická opatření, jak jsme přijali my, protože situace je vážná a je potřeba postupovat společně“.

Babiš také zkritizoval, že tříhodinová konference se uskutečnila bez Velké Británie. „Řekl jsem, že vir nezná ani brexit, ani schengen, takže je dobré mít u stolu Velkou Británii, i Srbsko, i západní Balkán,“ uvedl šéf české vlády. 

V Číně nákaza zpomaluje

Šíření nového typu koronaviru v Číně se podle oficiálních údajů dál zpomaluje. Národní zdravotnická komise oznámila, že úřady v pevninské části země po nedělních čtyřiceti evidovaly za pondělí pouze devatenáct nových případů nákazy. To je nejmenší nárůst od 20. ledna, kdy Peking začal oznamovat celostátní bilanci, napsala agentura AP. Čínská vláda zároveň ohlásila úmrtí dalších 17 nakažených, čímž celková bilance narostla na 3136 mrtvých.

Čínský prezident Si Ťin-pching navštívil Wu-chan. Je to jeho první návštěva místa, odkud se loni v prosinci začala nákaza šířit. Prezident chce podle agentury Reuters svou návštěvou dát najevo, že opatření, jež Peking zavedl proti šíření viru, byla účinná. Čínská burza na Siovu návštěvu zareagovala okamžitě oživením.

Jižní Korea ohlásila v důsledku aktuální epidemie už 54 úmrtí, o tři více než v pondělí ráno. Počet nakažených zase oproti předchozí bilanci místních úřadů stoupl o 35 na celkových 7513 případů. Řady pozitivně testovaných pacientů se v zemi aktuálně rozšiřují pomaleji než na přelomu února a března, píše agentura Reuters.

Pavel Novotný: Skutečné počty nakažených v Íránu budou mnohem vyšší (zdroj: ČT24)

V Íránu, který je na Blízkém východě nejhůře zasaženou zemí, je podle úterní oficiální bilance nakaženo novým koronavirem přes osm tisíc lidí, 291 lidí zemřelo. Podle reportéra televize Seznam Pavla Novotného, který se nedávno z Íránu vrátil, však může být reálná situace v zemi třikrát až čtyřikrát horší. „Ale myslím, že Írán si s nemocí poradí velmi dobře, protože navzdory naším představám je tato země poměrně vyspělá,“ uvedl Novotný v Událostech, komentářích.

Koronavirus odejde, uklidňuje Trump. Sám se cítí „mimořádně dobře“

Počet pozitivně testovaných lidí v USA překročil sedm set, informovala CNN. Stále však zůstává neznámé celkové množství lidí, u nichž byla možnost výskytu koronaviru prověřována. Vláda v této souvislosti čelí kritice, protože nejdříve nenasadila testy používané Světovou zdravotnickou organizací a nyní nechce zveřejňovat průběžné součty.

Do karantény se uchýlilo i několik republikánských kongresmanů kvůli účasti na únorové Konferenci konzervativní politické akce (CPAC). Jeden z návštěvníků konference měl následně pozitivní test na nemoc COVID-19 a s vrcholnými politiky podle všeho mohl přijít do styku.

Mezi dotčenými republikány je i člen Sněmovny reprezentantů Matt Gaetz, který podle zdrojů CNN strávil víkend s prezidentem Donaldem Trumpem v jeho resortu v Palm Beach na Floridě. V dobrovolné karanténě je také Mark Meadows, který se má brzy stát novým personálním šéfem Bílého domu.

Trump se na přítomnost koronaviru testovat nenechal. „Je to něco, co bych podstoupil, ale mluvil jsem o tom s lékařem Bílého domu, což je úžasný a talentovaný člověk. Ten řekl, že k tomu nevidí důvod,“ řekl prezident novinářům. „Cítím se mimořádně dobře. Cítím se velmi dobře,“ dodal.

Prezident zároveň vyzval Američany, aby kvůli koronaviru zachovali klid, protože infekce nakonec zmizí. „Koronavirus odejde,“ prohlásil Trump po jednání s republikánskými zákonodárci, se kterými v Kongresu jednal o postupu proti nákaze. 

Kvůli šíření koronaviru zrušili své mítinky v Ohiu uchazeči o demokratickou nominaci v prezidentských volbách Bernie Sanders a Joe Biden. Televize CNBC uvedla, že je to poprvé, co preventivní opatření významně narušila volební kampaň. Sandersův tým sdělil, že o konání dalších akcí bude rozhodovat vždy případ od případu. Bidenův štáb chce pořádání mítinků vždy předem konzultovat se zdravotnickými úřady.

Madonna či Pearl Jam ruší koncerty

Kvůli šíření koronaviru ruší své koncerty i mnohé světové hudební hvězdy. Madonna stornovala dvě svá vystoupení v Paříži poté, co Francie zakázala akce nad tisíc lidí. Celé severoamerické turné odložila kapela Pearl Jam.

Na turné zatím nevyjede ani rocker Neil Young. Zpěvačka Miley Cyrus zase zrušila své vystoupení v Austrálii, kde měla vystoupit na benefičním koncertě pro postižené tamními velkými lesními požáry.

Svá vystoupení ruší také další interpreti, například Queen, Mariah Carey, Green Day, New Order, The Pixies, Avril Lavigne či Slipknot.