Guvernér Lombardie je v karanténě. Italové utíkají z červené zóny, jednoho dopadli až ve Florencii

Události ČT: Šíření koronaviru ve světě (zdroj: ČT24)

Guvernér severoitalské Lombardie, kde se rozšířil koronavirus, stráví příštích 14 dní v karanténě. Informovala o tom italská tisková agentura ANSA. Attilio Fontana se rozhodl dobrovolně izolovat poté, co jedna jeho spolupracovnice měla pozitivní test. Z takzvaných červených zón v Lombardii se někteří lidé snaží dostat. Jednoho objevila policejní hlídka až ve Florencii, píše web listu Corriere della Sera. Itálie oznámila další tři úmrtí na infekci, další nakažené hlásí i Německo a Francie. První případy nákazy se objevily v Dánsku a Estonsku a také ve Vídni. Slovensko kvůli koronaviru zavede kontroly aut na hranicích s Rakouskem.

„Ode dneška se něco změnilo. Budu se řídit instrukcemi úřadů a dva týdny se budu snažit žít v izolaci, abych především ochránil lidi, se kterými pracuji,“ uvedl Fontana. Podle jeho slov on i další jeho spolupracovníci podstoupili testy na koronavirus, které byly negativní. Přesto ale všichni zůstanou 14 dní v karanténě.

Ohniskem epidemie koronaviru v Evropě jsou nyní právě regiony na severu Itálie. Celkem už italské úřady evidují 528 infikovaných, nejvíce v Lombardii, poté v Benátsku a v regionu Emilia Romagna. Někteří obyvatelé izolovaných měst situaci nezvládají a snaží se červené zóny opustit. List Corriere della Sera informuje o nejméně šesti případech „uprchlíků“.

Nejcitlivějším je případ muže, jehož objevila policejní silniční hlídka až ve Florencii v Toskánsku. V dokumentech měl, že pochází z Codogna, které se stalo symbolem šíření koronaviru. Muž tvrdil, že je na místě ze zdravotních důvodů a že má povolení. I další Italy snažící se o útěk dopadly hlídky. Stovky četníků s pomocí armády bedlivě sledují situaci na 35 kontrolních stanovištích.

Nákaza se už objevila i na jihu Itálie – na Sicílii a v regionu Marche. Tam však jde o jednotlivé případy. Dosud v zemi zemřelo 17 osob, u nichž se nemoc COVID-19 potvrdila, nakažených je 650 lidí. Kdo je takzvaným pacientem nula, se stále neví.

Agentura APA napsala, že Itálie chce omezit počet testů na koronavirus. Nově jej mají podstupovat jen lidé s příznaky nemoci COVID-19. Civilní ochrana tak chce ulevit nemocnicím. Testy na koronavirus udělali zdravotníci v posledních dnech přibližně 10 tisícům lidí.

Kontroly na slovenských hranicích

Slovensko od pátku, nejpozději od soboty, začne na hranicích kontrolovat auta, která přijíždějí hlavně z Rakouska, oznámil po zasedání bezpečnostní rady státu premiér Peter Pellegrini. Na kontroly se musejí připravit také všichni cestující, kteří na Slovensko přiletí.

Pellegrini upozornil, aby se lidé připravili na to, že u hraničních přechodů se mohou tvořit kolony. „Půjde o kontrolu všech vozidel, která vjíždějí na území Slovenska,“ řekl slovenský premiér. „Doprava bude výrazně zpomalená, aby se celník mohl zeptat, zda má někdo zdravotní problémy,“ dodal. Na slovenských letištích bude všem cestujícím, kteří do země přicestují, měřena teplota.

Slovenská vláda kvůli koronaviru zřizuje krizový štáb, který povede ministryně vnitra Denisa Saková. Tamní úřady sice doposud žádný případ nákazy nezaznamenaly, v sousedním Rakousku je však infikováno pět lidí.

První nakažené hlásí Vídeň, nemocných přibývá ve Francii a v Německu

Po dvou nakažených Italech v Tyrolsku se virus potvrdil také u tří lidí ve Vídni. Kromě 72letého muže byl vir potvrzen také u manželského páru, testovány jsou i jeho děti. Všichni čtyři členové rodiny vykazují „lehké příznaky nemoci“. Rodina byla podle úřadů na dovolené v severoitalské oblasti Lombardie.

Karneval v Düsseldorfu
Zdroj: Thilo Schmuelgen/Reuters

Nejlidnatější německá země Severní Porýní-Vestfálsko hlásí dalších 14 potvrzených případů infekce. V okrese Heinsberg u hranic s Nizozemskem je jich už 20.  Další čtyři nakažené oznámila i spolková země Bádensko-Württembersko. V celém Německu je dosud nejméně 40 potvrzených případů koronaviru.

Ve Francii zjistili dalších 20 případů nákazy koronavirem, tři na vojenské základně, uvedl ministr zdravotnictví. Země tak eviduje 38 nakažených.

Ve Švýcarsku testy nově prokázaly koronavirus u dvou osob z kantonu Graubünden. Jsou z preventivních důvodů v nemocnici a podle portálu deníku Neue Zürcher Zeitung se jim vede dobře. Dalším nakaženým je 28letý informatik z kantonu Ženeva, který se před několika dny vrátil z italského Milána. Úřady do domácí karantény poslaly dalších 15 lidí, s nimiž se dostal do styku v práci nebo ve volném čase. Švýcarské úřady celkem evidují čtyři nakažené.

Také Řecko oznámilo dva nové případy nákazy.  Celkově jsou tak v zemi infikovaní tři lidé. Podle ministerstva zdravotnictví je jedním z nově nakažených příbuzný 38leté ženy ze Soluně, která se ve středu stala prvním potvrzeným případem nákazy v Řecku. První nakažená žena se nedávno vrátila z Milána v severní Itálii – tato oblast je hlavním ohniskem nákazy v této zemi. Třetí nakažený pochází z Atén a jde rovněž o ženu, která navštívila sever Itálie.

První případ se objevil v Dánsku a Estonsku

V Evropě ve čtvrtek k zemím s nákazou novým koronavirem přibylo Dánsko. Podle listu Politiken onemocněl muž, který se vrátil z lyžařského zájezdu ze severní Itálie. Nyní je v domácí karanténě. Ve středu ohlásilo prvního pacienta s nemocí COVID-19 také Norsko, několik nakažených je i ve Švédsku a Finsku.

„Bereme tuto situaci velice vážně… Uděláme vše pro to, abychom zabránili šíření této nemoci v Dánsku,“ uvedl v prohlášení ministr zdravotnictví Magnus Heunicke. Podle televizní stanice TV2 je muž, u nějž se infekce koronavirem potvrdila, zaměstnancem televize. Na lyžařské dovolené byl s rodinou.

Také Estonsko potvrdilo první případ nákazy. Jedná se o muže, který se vrátil z Íránu. „Je to člověk s trvalým pobytem v Estonsku, který ale není estonským občanem,“ citovala tamního ministra sociálních věcí Tanela Kiika agentura Interfax. „Podle mých informací je to íránský občan,“ dodal ministr.

Češi z Tenerife mohou domů

Británie ve čtvrtek ohlásila další dva případy. V zemi se tak přítomnost viru potvrdila již u patnácti osob. Londýn se připravuje na možnou pandemii a chce spustit rozsáhlou informační kampaň zaměřenou na hygienu. Ve Francii zemřeli na nemoc zatím dva lidé.

První případ potvrdilo podle místních médií Rumunsko. Nakažený přišel do styku s Italem, který v nedávné době navštívil zemi. 

Na Tenerife, jednom ze španělských Kanárských ostrovů, se nákaza potvrdila u čtyř Italů. V karanténě je kvůli tomu hotel, v němž pobývá i šest Čechů. Ti již podle premiéra Andreje Babiše mohou opustit hotel, španělské úřady ale trvají na jejich rychlém návratu do ČR.