„Osvěžená paměť“ přitížila Trumpovi. O Ukrajině promluvil velvyslanec při EU Sondland

Americký velvyslanec při Evropské unii Gordon Sondland řekl kongresmanům, že považoval zablokování americké vojenské pomoci Ukrajině za páku, jak Kyjev přinutit k vyšetřování Huntera Bidena. Ten je synem Joea Bidena, který je favoritem demokratických primárek a potenciálním soupeřem Donalda Trumpa v nadcházejících prezidentských volbách. Trump čelí podezření, že zneužil svou funkci i diplomatický aparát k očernění politického konkurenta. To by bylo vážné porušení zákonů, za něž ho chce část politiků sesadit.

Sondland před výbory vypovídal 17. října, ale poté své stanovisko přehodnotil a kongresmanům poskytl nové svědectví, napsala agentura Reuters. V něm uvedl, že mu výslech osvěžil paměť, takže si vybavuje rozhovor ve Varšavě s poradcem ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, kterému řekl, že obnovení vojenské pomoci se pravděpodobně nestane dříve, než Kyjev veřejně učiní požadované prohlášení. Mělo se týkat vyšetřování obou Bidenů.

Hunter byl do letošního jara členem správní rady ukrajinského plynárenského koncernu Burisma, jehož vedení ukrajinská prokuratura vyšetřovala pro podezření z korupce. Vyšetřování však zastavila bez výsledku. Biden starší podle Trumpa svého syna před vyšetřováním na Ukrajině ochránil.

Sondlandovo svědectví teď zveřejnily sněmovní výbory vyšetřující kauzu. Prezidentovi hrozí, že bude čelit takzvanému impeachmentu, tedy procesu odvolání z funkce.

Bílý dům ke zveřejněným svědectvím poznamenal, že se ukazuje, že pro impeachment je ještě méně důkazů, než se dosud předpokládalo. Trumpova mluvčí Stephanie Grishamová uvedla, že výpověď Sondlanda neobsahovala odkaz na žádný hodnověrný zdroj, aby si velvyslanec mohl myslet, z jakého důvodu byla pomoc Ukrajině pozastavena. Dodala, že Sondland v této věci řekl, že se domnívá, že to byla forma nátlaku, ale neví to.

Nejedno potvrzení

Sněmovní demokraté už v pondělí zveřejnili přepisy výpovědí bývalé velvyslankyně USA na Ukrajině Marie Yovanovitchové a někdejšího hlavního poradce amerického ministra zahraničí Mike Pompea Michaela McKinleyho. Oba ve svých svědectvích naznačili, že americké ministerstvo zahraničí bylo zneužíváno k domácím politickým cílům. Nátlak potvrdil také prozatímní americký velvyslanec na Ukrajině William Taylor.

Vyšetřování prezidenta Trumpa ve sněmovních výborech začalo 24. září a minulý týden sněmovní demokraté schválili rezoluci, která jako další krok k možnému impeachmentu upřesňuje procedurální postup při pořádání veřejných slyšení a při rozesílání obsílek. Stanovuje také práva, která budou mít během vyšetřování Trumpovi právníci. Prezident obvinění odmítá a postup Sněmovny reprezentantů přirovnává k honu na čarodějnice.

Kauza začala tím, že na ni upozornil neznámý whistleblower. Bílý dům byl potom donucen zveřejnit hrubý přepis letního telefonátu Trumpa se Zelenským. Z něho je patrný Trumpův tlak na zahájení vyšetřování Bidena.